Show cart
Design & Illustration

DNA från permafrosten

Rekonstruerat porträttEn hårlock hittad i Grönlands permafrost kan tyckas vara ett tämligen trivialt fynd. Men just den här locken visade sig innehålla DNA-genom från en försvunnen civilisation, och var av en kvalitet fullt i klass med ett modernt DNA-prov. Normalt brukar så gammalt DNA bestå av fragment.

Analysen och tolkningen tog ungefär ett år vid Köpenhamns Univeritet och avslöjar bilden av en inuit från Saqqaq-kulturen för ungefär 4000 år sedan – en relativt ung mörkhyad man med blodgrupp A+, bruna ögon, tjockt mörkt hår och begynnande flintskallighet. Han hade spadliknande framtänder och var förmodligen känslig för öroninfektioner. (illustration: Nuka Godfredtsen)

Det visar sig också att hans förfäder invandrat från Sibirien (Chukchi och Koryak) någon gång för ungefär 5500 år sedan, antingen med båtar eller över isen en kall vinter (Det fanns vid den tiden ingen landbrygga vid Berings Sund), och de är inte släkt med dagens inuiter eller nordamerikas ursprungsbefolkning.

Deras metabolism och kroppskonstitution var mycket väl anpassade för ett liv vid den absoluta gränsen för mänsklig överlevnad. De levde på säl och sjöfågel. Arkeologiska fynd visar att de bodde i små tält under vintern.

Man vet fortfarande inte varför de försvann ur historien. Klimatförändringar?

Analysen bekräftar i stort vad man visste eller hade anat från arkeologiska fynd – men flyttar kanske tillbaka tiden för invandringen från Sibirien.

Comments

"Man vet fortfarande inte varför de försvann ur historien. Klimatförändringar?"

Ett annat vanligt evolutionsperspektiv är ju Survival of the fittest.

En hypotes är att de kanske hade vant sig vid plattpaddel och pontoner... Och så tappade de genast skärpan i genpoolen :)

Post a comment