Show cart
Design & Illustration

G10 – "nytt" båtbyggerimaterial

G10

Wooden Boat nr 206 ägnar åtta hela sidor åt ett båtbyggerimaterial som heter G10. Det är ett armerat syntetmaterial som levereras som skivor, stänger, rör mm och har kommit att ersätta rosttfritt stål, brons, aluminium mm i många applikationer i modernt båtbyggeri: roderaxelhylsor, propelleraxelhylsor, förstärkningsknän och -plattor under skotskenor, däcksbeslag, röstjärn mm.

Fördelarna är att det är lätt (ca 30% lättare än aluminium, men lika starkt), kan bearbetas till stor precision, korroderar inte, är kemiskt och galvaniskt inert och fungerar utmärkt tillsammans med trä - pålitliga limfogar och mycket bra livslängd för de flesta ytbehandlingar.

Vad är då G10?

Helt enkelt epoxy och glasfiber, industriellt framställt i olika former. Det som skiljer det från vad vi kanotbyggare slabbar ihop på våra skrov, är att det genom de industriella metoderna med högtrycksgjutning får en betydligt högre andel fibrer och att härdning i hög värme ökar styrka och hållfasthet väsentligt.

Kan man svara G10 nästa gång någon frågar vad kajaken är byggd av?

Comments

Och kajakträffarna blir således G10-möten...

och priset ?

Inte en aning. Har inte sett det hos någon leverantör i Sverige - åtminstone inte under det namnet...

aha okej, men nu syftade jag mer på miljön =)

Fenor i G10 blev populärt inom brädseglingen redan på 90-talet. Materialet möjliggjorde tillverkning av långa styva fenor med tunn profil.

Kanske stimulerade detta också brädförsäljningen eftersom det blev vanligt med grundstötningar där fenorna höll och brädorna gick av.

Aha, men ingen aning där heller. Kanske finns stordriftsfördelar (som med fjärrvärme) som mer effektivt materialutnyttjande - mindre spill, mindre bortslipat epoxydamm etc.

men hur lång tid tar massiv glasfiber på sig för att bytas ned, om det hamnar i naturen menar jag.

och är glasfiber i sig som material "miljövänligt"

Om något håller länge utan att behöva bytas ut kan man kanske räkna det som miljövänligt. Klädtillverkare tänker ju gärna i dom banorna.

Jo det finns ju även många positiva grejer.

te.x.

Högre andel fiber = mindre epoxy

mindre epoxy = mindre oljeåtgång osv...

Kan ju tillägga att glasfiber tillverkas av sand och sand har vi ju i överflöd =)

Nej nu har jag spammat Björns blogg tillräckligt för idag ;)

Är inte allt som är främmande för miljön, jag menar alla dessa kemiska produkter, någonting annat än skadligt? Gore-tex (namnat efter konstruktören Gore..., nej inte han som flyger omkring och pratar om klimatet!) är väl inte någonting annat än teflon. Tittar jag i min uppslagsbok (Collier´s Encyclopedia) är det kemiska namnet längre: polytetrafluorethylene. Uppslagsboken redovisar flera sidor med kemiska produkter där redan bokstavskombinationerna gör mig konfys och rädd. Teflon är inte nedbrytbart i naturen.

Under 1800-talet fick den kemiska industrin, framförallt i Tyskland, ett enormt uppsving, framförallt inom färgindustrin. Färger som tidigare varit extremt dyra kunde plötsligt framställas kemiskt till ett lågt pris - blått t ex.

Uppriktigt sagt förstår jag inte vad det är för fel på trä...

Här ska koldioxiden bli plast

http://www.nyteknik.se/nyheter/energi_miljo/energi/article512046.ece

Bra material för att tillverka en kajak i ? =)

undra om det blir miljövänligt hehe.

Det gäller alltså att inte elda upp den norska plasten för då kommer 50% koldioxid ut igen...

Polyester är väldigt stabil och tar mycket lång tid innan den bryts ner. Epoxy bryts ner mycket snabbare av UV-strålning och är alltså miljövänligare. Det optimala borde då vara trä, glasfiber (kvarts) och epoxy ;-)

Nej nu kanske jag ska återgå till topic snart =)

Kan tänka mig att G10 är väldigt användbart till detaljer som skädda/skäddabox , fotstöd mm, samtidigt ska man nog inte bygga allt i G10... tungt.

30% lättare än aluminium, men jämfört med gran är det ju rätt tungt.

Spännande med nya material.

Här ett lyssnartips. Adolf Sellgren i Dorotea, med företaget s-karosser har tagit fram ett Plywoodsubstitut gjort av sulfatmassa, träfiber från svenska skogar.

Formbar, 1,2 mm tjock. Den är framtagen för husvagnsinredningar, men användbar för "möbelindustrin" - kanske kan förnya plywoodkajakerna - vore väl spännande att försöka paddla i en papplåda...

Studio ett - onsdagen 11 feb kl 16:00 ca 20 minuter in i andra delen av programmet.

http://www.sr.se/webbradio/webbradio.asp?type=broadcast&Id=1594817&BroadcastDate=&IsBlock=

Hej,

Verkar heta Nema i industrin.

Kolla http://www.industries3r.com/nema-g11-en.html

// Fredrik

Papper är ett välkänt kanotbyggmaterial ;-)

http://www.thomassondesign.com/nyheter/langfard-med-papperskanot

I dagens 'Sydsvenskan´ läser jag om ett nytt plastmaterial som redan är produktionsbart för tex båtar. Det är baserat på växtmaterial, m a o grön a råvaror. "När traditionell oljebaserad härdplast används krävs lösningsmedel som luktar starkt av styrén och aceton. Det problemet försvinner när grön härdplast används. Då räcker det med vanligt vatten som läsningsmedel."

I princip kan vilka växtprodukter som helst användas som råvaror, skrivs det. Lukten vid härdningen av denna nya plast sägs påminna om tjära. Man har redan tillverkat en "grön" roddbåt av denna plast, gjord av furfurylalkohol. Den slutliga produkten blir inte grön utan brun. Råmaterialet var framtaget av sockerrör av ett belgiskt företag. Men i princip kan vilka skogsrester som helst användas.

Se där!

efter båtmässan kan man organisera några kapaskivor och konstruera sig en billig farkost.dom verkar inte suga fukt.

Post a comment