Show cart
Design & Illustration

Julpyssel...

Den nya macen inkopplad

Så blev det då en ny dator, efter det senaste (sista!) windows-strulet. Som jag förespeglade bestämde jag mig för att byta sida - det står numera en 27" iMac på skrivbordet istället för den gamla Dell-burken. Några veckors leveranstid fick jag stå ut med.

Det tar ett tag att få upp farten och effektiviteten i en ny arbetsmiljö. Flera av de program jag vant mig vid att arbeta i och som jag konfigurerat till mitt sätt att arbeta, finns inte i macversion (HTML-kit, Irfan-view, Smart-FTP etc). Självklart finns det lika bra program för Mac, men det innebär ändå att börja om från början och tappa 7-8 års inarbetad vana och långtgående personlig anpassning. Därför har det varit dåligt med uppdateringar på sajten senaste veckan. Men den här uppdateringen är gjord på macen.

Lite irriterad blev jag över att den nya OS10 levereras utan videomodul för mpeg2 m fl filformat (däremot ingår mpeg4), vilket innebär att det inte går att spela upp videoklipp och filmsnuttar från min hårddisk - inte ens de som är inspelade i mac-format! Det krävs en extramodul som får köpas från Mac.

Jag har aldrig sett en bättre skärm än denna! Nu känns det som om de sista begränsningarna jämfört med boktryck har försvunnit (förmodligen säger jag samma sak när nästa generation skärmar kommer, men just nu känns det nära perfekt).

Tangentbodet är också vad jag förgäves letat efter till windowsdatorn i flera år - litet, lågt, tyst, stabilt och med precision i tangenterna: stadiga med kort slaglängd och distinkt tryckpunkt. Dells har varit rena skämtet med tangenter som glappar flera millimeter i sidled och fortfarande efter drygt tre år leder till dubbeltryck och för många bokstäver. Jag har inte heller hittat något markant bättre ute i handeln. Men nu är jag nöjd (bortsett från att jag saknar ett par ofta använda snabbtangenter - men de kan jag säkert programmera in när jag kommer så långt i handhavandet, och lyckas jag inte får jag väl ringa Uffe - hans "...välkommen över till den ljusa sidan!" förpliktar...)

Comments

Äntligen! ;-)

Välkommen över!

Åh, man tackar!

Grattis!

Fördelen med windows är just vanan, allt annat är bättre med Mac!

Du kommer bli förvånad över hur snabbt det kommer att gå att vänja sig.

H.

Måste oxå hälsa dig välkommen över! :)

Jonatan! Jag ser ljuset!!

Textmate http://macromates.com/

och

CSSedit http://macrabbit.com/

är ett par program du defenitivt vill kolla upp.

Efter många år av support till familj och vänner tröttnade jag tillslut på att serva och underhålla deras datorer.

Nu äger nästan hela min familj var sin Mac :)

Ibland låter jag som en försäljare när jag fortfarande måste hjälpa någon stackars PC användare.

Att arbeta med blogg, design, filmer, examensarbeten och rapportskrivning går inte bara fortare med OSX, det är ju roligare.

Under min tid på som Sjöingenjörs student på Sjöbefälsskolan i Göteborg så skrev vi mkt rapporter. Mycket av informationen låg i pdf dokument och bildspel.

För att snabbt söka information om ett ämne använde jag bara Spotlight. Då söker mjukvaran igenom datorn efter passande fakta.

Otroligt effektivt.

Det finns så många små och framförallt prisvärda program till OSX som både underlättar och är enkla att använda.

Lycka till med din "konvertering", det kommer gå fortare än vad du tror, jag är även övertygad att du blir "lyckligare" :)

Det var du verkligen värd Björn!

Välkommen till sekten :)

Tack för alla uppmuntrande kommentarer. Jag är övertygad om att konverteringen går fort och sannolikt är irreversibel - och att jag som de flesta nyfrälsta blir en fullkomligt odräglig missionär för min omgivning.

David, Textmate ser trevlig ut - framtiden får utvisa om jag känner behov. Däremot skriver jag CSS för hand och känner inget behov av programvara mellan mig och css-filen (har provat, köpt och efterhand slutat använda ett par utmärkta css-program för windows). Likaså skriver jag HTML och PHP manuellt, så vad jag behöver där är egentligen bara en applikation som kan visa koden visuellt tydligt (färgmärka), validera olika slags filer, versionshantera och kommunicera med servern med inbyggd ftp-agent (Coda verkar fungera utmärkt).

Vad jag saknar är en bra bildvisningsapplikation - tycker inte att något av macs medföljande applikationer motsvarar gratisprogrammet Irfanview för PC i flexibilitet och användarvänlighet (men det kanske beror på att jag ännu inte hittat alla finesser och konfigurationsmöjligheter).

Det tog många år innan jag hittade min idealuppsättning och -konfiguration på PC:n - macen har jag haft i tre dagar!

Sedan uppskattar jag design - både den yttre och den inre - och har alltid haft svårt för PC:s "stökiga" koncept - lager på lager av miljontals rader kod med dunkla beroenden och förgreningar långt ner i en DOS-forntid, systemregister som är vidöppet för vilket program som helst som råkar komma förbi, då och då glipor i strukturen som blottar gammal unken hackerkultur mm...

Kör både Windows, OSx och Linux på olika (och i samma) burkar här hemma och på jobbet och visst har dom sina för och nackdelar alla tre, vissa fler och vissa färre.

Välkommen till datorernas grönlandspaddlare :-)

(filezilla finns till Mac, VLC spelar upp det mesta i filmformat)

Ja, jag fortsätter tills vidare att köra en laptop-PC - behöver kunna kolla webbsajter i IE6, IE7 och IE8 under utvecklingsarbete. Alternativt blir det en virtuell Windows 7 i Macen för det ändamålet.

Microsofts backlash! Slug marknadsföring av IE och hembränd specialkod utan annat syfte än att ta marknadsandelar innebär att det fortfarande finns miljontals användare som inte släpper sina gamla IE6 och IE7 (många av dem i företag och förvaltningar). Det innebär att Microsoft får vända in och ut på sig för att föröka få till webbläsare á la tulipanaros som presenterar moderna sajter någorlunda rätt, utan att avslöja de uråldriga sajtbyggena som de perverterade kodkatastrofer de är - en sits ingen avundas dem (imponerande att de trots allt får ihop den omöjliga ekvationen). Men som man bäddar...

När alla gamla IE6:or har fått gå hädan i frid blir webbmakeriet både roligare och enklare och kostnaderna för utveckling och underhåll sjunker med 20-25%. Vi är många som ser fram mot den dagen.

Upptäckte just att Coda innehåller en fullt fungerande utvecklingsmiljö inklusive server för PHP/MySql - suveränt!

Tack Gunnar, VLC löste det lilla problemet! Filezilla har jag installerat - hade den i PC:n också, men jag föredrog Smart-FTP

Smultron är en ganska trevlig texteditor som jag har kört med i många år. Nu verkar det tyvärr som han tänker lägga ner verksamheten men den finns för 10.6 också:

http://www.macupdate.com/info.php/id/15114/smultron

När det gäller ftp:n så har jag Fetch men det är mer av nostalgiska skäl. Tranmit och särskilt Cyberduck är nog egentligen bättre.

Ett trevligt litet städprogram är AppleJack men jag tror inte han har fått fram 10.6:an ännu.

Allt finns på MacUpdate: http://www.macupdate.com/index.php

/ Ulf

Jag kan rekommendera kolla lite på podcasten Apple Quick Tips http://tinyurl.com/apple-quick-tips

Apropå apparater... när jag växte upp fanns väl nästan bara bakelit som konstgjort ämne. När jag gick in på internet, efter att först läst några sidor i Colliers amerikanska upplaga om plaster och tillämpning, hittade jag mer saker.

Detta apropå dagens (måndag 14/12) program om isarnas avsmältning på Svalbard. Här fick man veta att för 10 000 år sen var temperaturen t o m 4 gr högre! Men enligt rösten gick temphöjningen snabbare nu. Och nu kommer det viktiga - de kringflytande gifter som magasinerats i denna is börjar lösgöras och återföras till hav och havsströmmar.

Nu kommer jag till huvuddiskussionen: Goretex som används i torrdräkter är inte någonting annat än teflon. Teflon uppfanns 1938 som kylmedel till kylskåp. Det är ett ämne med många förnämliga egenskaper MEN det är icke-destrukterbart!

Vad tycker vi naturvänner om detta? Offer i sammanhanget? Vid 250 gr plus bildar teflon en gas som är direkt dödande för fåglar. Större mängd ger influensaliknande symptom hos människan. Nåja, 250 gr plus riskerar vi förstås inte. Men kan det vara andra risker ännu osedda? Någon med ett svar?

Eftersom epoxy mjuknar strax över 100 grader så har jag drunknat långt innan jag får goretexinfluensa ;-)

Ursäkta bristen på allvar - jag måste ta en paus från min nya trevliga dator nu...

Om du vill få stöd för mpeg2 direkt i osx quicktime så kan du kolla in perian.org (opensource) vill du dessutom få stöd för WMV så rekomenderas flip4wmv (flip4mac) som kan laddas ner gratis. Annars fungerar ju VLC-mkt bra också. http://www.lemkesoft.com/content/188/graphicconverter.html är ett hyfsat alternativ till Irfanview. Coda fungerar bra också enl. min mening.

/Mikael

Ulf, Edward och Mikael! Tack för tipsen - jag skall kolla upp dem så snart jag fått lite mer överblick över vad som verkligen behövs...

Om du verkligen vill ha ett bra tangentbord för PC kan jag rekommendera Logitech dinovo for notebooks. Det ska ju vara för bärbara men funkar ju precis lika bra om inte bättre till den stationära. Helt enkelt det absolut bästa tangentborde jag någonsin provat till PC. Det enda problemet jag har just nu är att jag kommer åt ejectknappen och när jag kör linux så poppar dvd-läsaren ut. Fast i windows funkar inte knappen så det är ju skönt. :)

http://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=334584

Och grattis till nya datorn!

Tack för tipset. Jag har stått flera gånger i de stora datorvaruhusen och tämligen uppgivet känt, knappat och klämt mig igenom långa rader av tangentbord. Om just detta varit bland dem minns jag inte, men jag kan också ha sorterat bort på grund av storleken. Stora tangentbord med en massa spel- och mediaknappar jag aldrig använder ger en dålig arbetsställning för ritplattan som jag har till höger om tangentbordet. Därför passar det lilla Mac-bordet mig perfekt. Jag kommer nog att sakna de numeriska tangenterna när det blir dags för deklaration och sådant, men det går att vid behov lösa med ett löst numeriskt tangentbord.

Välkommen till oss på den mörka sidan av operativen ;-) (om man skall tro alla belackare)

Det verkar vara en hel del i paddelträsket som är macinbaner så du är bland vänner!

Sköt om dig, snart är det dax att börja med 3:an...

/Rob

Ett bra tangentbord är vardagslyx i dess rätta bemärkelse. För PC-användare kan jag rekommendera Logitech Dinovo Edge. Jag vet inte skillnaden mot L Dinovo som Peter rekommenderar, men Edgen är fantastiskt skönt att skriva på. En njutning helt enkelt, så den extra kostnaden betalar sig. Två nackdelar kan vara storleken som Björn skriver om och att Bluetooth kan ha en fördröjning i uppkoppling vid uppstart. Men man slipper sladdar. I övrigt ska jag ta en funderare på det här med Mac.

Redan 24 kommentarer!

Debatten PC vs. Mac är datavärldens motsvarighet till paddelvärldens skedda vs. roder eller GP vs. vinge.

När ska du också chocka världen med att börja använda vinge och roder?

/Göran

Ja, det är trevligt med engagemanget - jag har fått viktig hjälp både genom kommentarerna och via mail. Tack för det!

Känns annars som om dikotomin Mac-PC är äldre och mognare - "överlöpare" är välkomna med de inbitna bryr sig sällan om att aktivt värva proselyter.

Paddeldiskussionen lugnar sig också alltmer när folk känner sig trygga med sitt val och inte behöver luta sig mot "safety in numbers" eller övertyga sig själv genom att övertyga andra...

Men varför skulle det chocka paddlarvärlden om jag byter lag? Jag har ju gjort flera helomvändningar redan - både vad gäller kajak, paddel, säkerhetstänk - och känner mig på intet sätt färdig med sådana aktiviteter...

Hej!

Vill bara tipsa om ett billigare alternativ till Photoshop. Nämligen Pixelmator

http://www.pixelmator.com/

Post a comment