Show cart
Design & Illustration

Norsk test av Qanik

Mitt samarbete med Seabird Designs är avslutat – våra åsikter om kvalitet, kunder och service skiljer sig alltför mycket.

I norska Padling (3-2012) finns en trevlig test av Qanik. Den slutar med att:

"Seabird og Björn Thomasson har grunn til å være förnøyd med Qanik. Glitrende respons gjør den til en virkelig artig lekekamerat. God komfort og bra lastevolum inviterer i tillegg til litt lengre turer ... Forholdet mellom pris og kvalitet er i begge tilfeller veldig bra. Her får man mye grønlandsinspirert kajakk for pengene."

Deras kommentarer om stabilitet och manöverbarhet stämmer precis med mina funderingar vid ritbordet:

"Summen av stabilitetsparametre er av en art som særlig de rutinerte vil møte med ovasjoner. Båten er lettbevegelig i primærplanet, uten att føles direkte rank. Primærstabiliteten opererer i et temmelig avgrenset område og plasserer sig litt under middels. Andrestabiliteten er derimod god og gir god motstand ved kanting, men uden å fremstå som dominerende. Den ender opp i en sluttstivhet med en noe rund karakter. Derfor sjeneres heller ikke carvingegenskapene av en konstruksjon som stritter altfor mye imot.
Her berører vi samtidig båtens aller beste egenskap. Carvingresponsen er nemlig av ypperste sort! Kajakken reagerer knivskarpt på kanting av skrog. I kombinasjon med tilpassede åretak, er den i stand til å vende på ett par båtlengder. Den er i sitt esse når det inviteres til lek og moro. Her spiller kajakken på lag og lar utøveren få ta seg ordentlig ut."

 

...och om fart och surf:

"På flatt vann avslører våre GPS-målinger at den mest effektive skroghastighet befinner seg mellom 3,8 og 4 knop. Gjennomsnittsfarten i vår testløype havnet på 4,4 knop. Toppfarten kulminerte ved 6 knop [11,1 km/t]."
Surfvilligheten är upåklagelig. Skroget er ikke specielt kresen på verken vindstyrke eller bølgehøyde. Det skal lite til för man kjenner at det spilles på lag med naturkreftena i form av deilige surfer."

 

Vidare gillar testgruppen finish och utrustning:

"Finish og støpekvalitet holder en standard som primært er å finne i en høyere prisklasse. Det kan virke som producenten har lagt seg i selen med hensyn til kvaliteten på innvendige synlige flater. Finishen er nemlig bedre enn noen gang. Seabird har alltid hatt en førebildlig utført skjøt mellom skrog og dekk på sine komposittutgaver. Testbåten er intet unntak ... Delikate håndtak av ekte tre ... At fabrikken tar seg bryet med å tage disse vakre tredetaljene, får frem smilet hos fler enn bare meg ... Samtlige luker er sikret med solide liner ... Den innvendige finishen plasserer seg godt over gjennemsnittet til å være en såpass rimelig båt. Pedalerne kan reguleres når padleren er ombord."

 

Även utseendet faller i smaken:

"Björn Thomasson har designet en vakker kajakk ... Testbåten fremstår fremdeles som både slank, lav och elegant."

 

Kan du få tag i tidningen, så gör det (om inte, kan du läsa en engelsk översättning av testen på Seabirds sajt). Det ovan citerade är bara en liten del av text och bilder i testen – och det är även för övrigt ett ett innehållsrikt nummer.

Qanik finns nu också i svart – riktigt läcker...

Qanik – black!

Comments

Gratulerer med nok en god design. Bare synd han som tester ikke har en skikkelig åre :-D

Når der i fremhævet skrift "I norska Padling (3-2012)" står:

Testbåtens beskjedne cockåbning stiller strenge krav til padlerens rullefærdigheder.

Er det så språgforbistring eller er der noget jeg har misforstået?

Måske har testpiloten ikke siddet i så lille et cockpit tidligere og har derfor problemer med at sidde i den lille åbning.

Resten af testen kan jeg godt nikke genkendende til.

Hilsen

Erik F.

Jag undrade också lite över formuleringen – framför allt som den inte diskuteras i texten (annat än i den korta referensen till keyhole-sittbrunn)...

Men det verkar som om grönlandsåre och -teknik inte är lika vanlig i Norge som i Danmark, och numera även i Sverige – så det är väl en kommentar med adress till alla norska paddlare som aldrig provat annat än stora sittbrunnar och vingåre.

Men man skall kanske se det positiva i det: om testaren blir så förtjust i Qanik ur havskajak-perspektiv och med "fel" åre – vad månde det då inte bli för en van grönlandspaddlare ;-)

Takk for sist (Stokkøya). Ser ut som jeg må ta en tur til Bergen å få testet denne. Faren er at jeg blir sittende med enda en "grønlender" i moderne materialer:-)

Når det gjelder kommentaren ad cokpit åpning er det reentery etter wetexit han tenker på. De er vant med å sette seg ned i cokpit og så ta beina inn. Ikke sitte på bakdekket og tre seg ned i kajakken. Når det gjelder bruk av grønlands og aleut åre er det på frmgang i Norge og Stokkøya er en av flere inspirasjons kilder. Der arrangeres i sommer første norske mesterskap i rulling (uofisielt). Kanskje du skulle meldt deg på:-)

Jo, det var mest formuleringen jag reagerade på ("Testbåtens beskjedne cockpitåpning setter strenge krav til padlerens rulleferdigheter.") – det låter som om det vore otänkbart att ge sig ut med Qanik utan att vara en skicklig rollare. Men det går naturligtvis utmärkt att klättra upp i Qanik från vattnet – låt vara att det kräver en lite annan teknik än med en stor sittbrunn.

Jag har suttit och tittat på programmet för Stokkøya – men tyvärr kolliderar det med andra evenemang den här gången. Synd, för jag hade mycket trevligt förra året...

Men kommer virkelig Qanik i en versjon med key-hole som testen antyder?

Ja, det finns planer på en sådan, men jag vet inte när den kan dyka upp i affärerna.

Jag var initialt lite tveksam till stor sittbrunn på en kajak med den prestandaprofilen. Men eftersom Qanik har visat sig tilltala många utanför den ganska snäva krets av paddlare som jag tänkte mig när jag ritade, så det är säkert en bra idé...

Sittbrunnen på Qanik ?

Hade möjlighet att prova Qanik som verkligen är en trevlig kajak.

Sittbrunnen dock ett frågetecken!

Kompisen som är 165 cm satt bra, men jag som är ca 20 cm längre kom ej ner när knästöden var monterade ! Genom att montera bort stöden gick det bra att glida ner, men igen optimal sittkomfort (vad gäller knästöd) Och lite märkligt med en fästlist kvar vid kanterna av sittbrunnen. Vad jag förstår av artikeln gjorde dom det samma under testet dvs tog bort knästöden.

Hur är det tänkt här ?

Som en jämförelse kommer jag precis ner i Black pearl LV ( men väl trång )men alltså ej i Qanik !

Jag blev också lite bestört när jag för första gången provade Qaniken. De där knästöden finns nämligen inte på mina ritningar, utan kom till under produktionens gång där borta i Kina. Min första reaktion var att de måste bort. Men sedan har det visat sig att många kortvuxna och lätta paddlare gillar Qanik och för dem passar stöden utmärkt. Så ur den aspekten blev det rätt ändå ;-)

Det är lätt att skruva bort stöden för dem som är längre än 175 cm, och om man tycker det behövs är det tämligen enkelt att skräddarsy sittrumskomforten genom att limma dit (med kontaktlim) ett par lager liggunderlag under sargkanten, så blir både komfort och kontroll utmärkt.

Det är svårt att tillfredsställa alla med en kajakmodell ;-)

Paddlade en Qanik hos Petrus i Tranås i helgen och blev en smula förälskad. Jag är 175 cm liten och för mig passade sittbrunnen perfekt, kan inte minnas att jag suttit så bra i en kajak någon gång tidigare. Eftersom jag tidigare umgåtts med planer på att bygga en stripkajak men velat lite mellan olika modeller undrar jag om Qaniken finns som stripritning? Enligt tidigare uppgifter finns det inga sådana ritningar men samtidigt har ju Erik Frantzen byggt en vacker Quanik i stripteknik - är Erik så slängd i kajakbygge att han kunde måtta till en på känn?

Kul att du gillar Qanik!

Men Qaniken är ritad på uppdrag av Seabird, som alltså äger rätten till ritningarna. Men innan den sattes i produktion byggdes ett par kajaker i trä för att testa att den motsvarade kravspecifikationen – vilken den befanns göra med råge ;-)

En av dessa byggdes av Erik, som byggt många av mina kajaker och vars skicklighet som kajakbyggare jag är väl förtrogen med.

Aha, så det var det som var förklaringen, då är det ju inte mycket att hoppas på. :) Absolut inget fel på fabriksversionen, men trästrip är ju både snyggare och lättare.

Hei.

Det er jeg som er ansvarlig for testen av Qanik i norske PADLING. Jeg ser jeg har blitt litt forskjellig oppfattet når jeg skriver "Testbåtens beskjedne cockpitåpning setter strenge krav til padlerens rulleferdigheter." Jeg burde nok ha uttrykkt meg noe annerledes. I dag ville nok dette stått på trykk: "Båter med små sittebrønnsåpninger, som i dette tilfellet Qanik med sine 40 x 60 centimeter, krever at visse selvredningsteknikker må utføres litt annerledes enn hva man kanskje er vant til. Siden det ikke er mulig å først sette seg i setet, og deretter trekke inn beina, må man være ekstra nøye med å finne en teknikk som står i forhold til sine egne ferdigheter. Om ikke årebladet er altfor bredt, gir strikkene på bakdekket et godt fundamant for åreposeredning. Selv er jeg glad i å rulle, men har selvsagt med en årepose som en "plan-B." Qanik er svært god å rulle og den reduserte sittebrønnsåpningen gir et glimrende feste for knærne. Her sitter jeg perfekt og rullen går slik den skal. -Hver gang!"

Hilsen Jan Fjelde

Testansvarlig i PADLING

Tack Jan. Det rätar ut frågetecknen och jag tror att vi är helt överens: både Qanik-ägarna och vi som nyttjar kajak i andra språkliga och paddelkulturella sammanhang ;-)

Post a comment