Show cart
Design & Illustration

Se där...

Vem kunde väl ana ;-)

Tidningen Paddling har gjort en banbrytande insats i upplysningens tjänst, avslöjat irrlärornas profeter med byxorna nere och i ett slag skingrat de vilsenhetens dimmor som tätnat över en viss tråd på utsidans forum de senaste veckorna. Erik Wallgren med grönlandspaddel mot Jonas Hollander med vingpaddel i ett kort race. Lars Larsson kommenterar den spännande uppgörelsen - en riktig nagelbitare! Gissa hur det gick...

Missa inte den spännande fortsättningen i en utförlig rapport som är utlovad i ett kommande nummer av Paddling.

Comments

Puh,

Tur att filmen inte visas i slow-motion. Jag måste tänka på mitt blodtryck!

Ja, jag funderade på att varna känsliga tittare ;-)

Väntar med spänning på denna rapport. Jag kanske till och med måste köpa ett ex av Paddling för att läsa detta avslöjande. =)

Kul med lite mer hockey och mindre snack :)

Kanske ska lära sig paddla vinge när man lärt sig paddla kvast bra för att testa själv...

För er som testat båda: Hur funkar ett grönlandsliknande benarbete med stöd mot ett lågt däck istället för fötter mot fotstödet när man paddlar vinge? Lika bra eller sämre/bättre?Det sättet känns mycket mer naturligt och framförallt lättare. Mer balans, mer möjlighet till kraft.

Det finns många aspekter på det här, och den retoriska svansföringen i diskussionerna är generellt hög - så även rimligt välgrundade åsikter får framföras med påtagen skyddshjälm. Men försiktighet är nu inte en av mina dygder...

Jag har i andra sammanhang hävdat att det byts från plattpaddel (PP) till grönlandspaddel (GP) och från PP till vingpaddel (VP), men ganska sällan från GP till VP eller tvärtom. Även om det finns en hel del likheter i själva tekniken finns det fundamentala skillnader i attityd och användning.

VP:n är högspecificerad och konfigurerad för en väl definierad teknik. Den har en inlärningströskel som man måste ta sig över men när tekniken sitter är det bara att nöta vidare mot perfektion.

GP:n är lågspecificerad, anpassningsbar och kommer utan ett färdigt koncept. Den fungerar bra för vem som helst direkt från hyvelbänken eller butiken, men kräver ett större eget engagemang för att riktigt lyfta (ursäkta flygmetaforen ;-)

Jag tror inte att det finns nackdelar med lågt däck i samband med VP - det handlar bara om att driva överkroppens vridning med en annan metod och med delvis andra muskelgrupper.

Däremot tror jag inte att VP har fördelar i en kajak utan roder. Att styra kajaken med med en VP innebär att tekniken hamnar utanför det smala område som VP:n är optimerad för.

Men trivs man med VP:n spelar det ingen större roll - många paddlare använder inte hela paddelns potential oavsett vilken typ av paddel det handlar om.

Björn skriver ovan: "Däremot tror jag inte att VP har fördelar i en kajak utan roder. Att styra kajaken med med en VP innebär att tekniken hamnar utanför det smala område som VP:n är optimerad för." Jag vet inte heller om det finns fördelar med vingpaddel i kajak utan roder men i tävlingar i störtloppspaddling i fors används vingpaddeln. Störtlopp körs i 4,5 m långa kajaker utan roder med en skrovform som påminner om racinglådor men med större volym. Tricket är att hålla maximal fart genom forsen samtidigt som man väljer linje efter där vattnet har högst hastighet. I fors med stående, brytande vågor, valsar och mindre dropp har man lämnat "det smala område som vingpaddeln är optimerad för". Det är förstås inte ett argument för att vingpaddeln är överlägsen andra paddlar och inget skäl att rekommendera vinge till den som inte känner för det eller som inte vill lägga tiden på att lära sig tekniken. Men det lär funka med vinge i en roderfri kajak i extrema förhållanden. Själv tycker jag det är roligt att paddla med vinge på motionsturer, på långtur föredrar jag grönlandspaddel och vid slalom- och forspaddling (som är det jag gör mest) är det en assymetrisk plattpaddel som gäller eftersom den i mitt tycke ger bäst effekt vid kontringssvängar. Dock tycker jag att risken för handleds- och armbågsskador ökar väsentligt vid paddling med vinge.

Se http://web.me.com/wildwaterbobbo2/Kanotslalom.se/S%C3%A5_funkar_st%C3%B6rtlopp.html om störtlopp.

Lars

Tack för länken. Jag trodde annars som du också nämner att en bredare planare paddel skulle fungera bättre för manövreringen.

Det skulle vara intressant att veta om vingpaddeln ger sådana fartfördelar på de lugnare partierna att det blir viktigare än eventuella nackdelar vid aggressiv manövrering i forspartierna, eller om man upplever fördelar även vid manövrering.

Likaså om det ändå funkar med statiska tag som kontring, eller om de är utbytta mot mer dynamisk paddelföring...

Vid störtloppspaddling är det mest dynamiska paddeldrag som svep som gäller eftersom man i möjligaste mån undviker tvära svängar. Kontringen har ju störst användning då man går in i och ut ur bakvatten. Men det går att kontraockså med en vinge. Jag såg en gång en 16 årig tjej som svängde sin ICF racer (520 lång, <39 i vattenlinjen) på en kontring...det kräver kanotkänsla.

Post a comment