Show cart
Design & Illustration

Planering

This page is currently available in Swedish only. I may find the time to translate it eventually, but in the meantime Google Translate may provide something intelligible.

För långturer i grupp brukar gälla att ju bättre du planerar desto trevligare blir turen. Paradoxalt nog blir det mycket lättare att ta dagen som den kommer och följa spontana infall om man har en grundplan att utgå från. Fundera över färdplanen och dygnsrytmen.

planering...

Färdplan

Fundera över dagsetappernas längd med avseende på paddelvana, kondition och väder. 15-20 km brukar vara lagom i början. Har alla i gruppen ett par års paddelvana kan man planera för 25-30 km. En ensam paddlare eller ett litet gäng erfarna långpaddlare som målmedvetet utnyttjar dygnets ljusa timmar kan klara upp till 70-80 km per dag. Men tänk på att en dag med hård motvind kan halvera distansen.

Planera redan från början in möjligheten att hinna längre än du räknat med så att sjökort/kartor finns med, likaså risken att bli inblåst eller att problem med utrustning eller skador tvingar till en kortare tur.

Grovplanera övernattningar med lämpliga intervall längs färdvägen. Lokala kanotklubbar kan tipsa om bra platser som med fördel kan markeras i sjökortet. Vid dåligt väder eller om man paddlar sent en kväll är det skönt att slippa leta tältplats i blindo.

Fundera över reträttvägar om vädret hastigt försämras.

Studera kartan. Var kan en bil möta om någon blir sjuk? Var kan man proviantera? Var kan man få färskvatten? Slänga sopor?

Fundera över alternativa rutter för olika vindriktningar och möjliga landtransporter om t.ex. passage av en udde skulle visa sig omöjligt på grund av vädret. Kan rutten läggas så att man slipper paddla mot sjöbrisen? Sjöbrisen blåser rakt in mot land vid lunch för att vrida ca 90 grader medsols under eftermiddagen. En varm sommardag med optimala förhållanden kan den som värst blåsa med 10 m/s.

Vid frånlandsvind (lovartskust) är sjön lugn med vinden byig. Vid pålandsvind (läkust) är vinden jämn men vågorna större.

Lägg in en reservdag för oförutsedda händelser. Även om ingenting händer kan det vara skönt att ligga stilla och sola och bada en dag.

Meddela...

Går turen under besvärliga förhållanden (dåligt väder, oskyddade vatten, obebodda trakter eller under den kalla årstiden) eller om du paddlar ensam är det viktigt att en ungefärlig färdplan lämnas hos någon anhörig, på hotellet eller vandrarhemmet eller hos polisen. Bättre att sitta iland och önska att man var i kajaken, än att sitta i kajaken och önska man var iland Den skall innehålla uppgifter om var turen går, var du ställt bilen, när du beräknas vara framme etc. En sådan färdplan är en trygghet för anhöriga och kan vara ovärderlig hjälp för räddningsmanskapet om en olycka skulle inträffa.

Till sist - var försiktig. Den sortens paddlare som struntar i varningar och ignorerar magkänsla och sunt förnuft är det bäst att undvika. Som inbiten kajakbyggare jobbar jag efter regeln att förbandslådan är ett rätt dåligt surrogat för hålla fingrarna borta från cirkelsågen. Paddling fungerar likadant. Det är bra att kunna rolla och kamraträdda och det är bra att ha säkerhetsutrustning på däcket och i kajaken, men åtskilligt bättre är att veta när det är bäst att inte utmana ödet. Bättre att sitta iland och önska att man var i kajaken, än att sitta i kajaken och önska man var iland.

Dygnsplanering

Hur man utnyttjar tiden är naturligtvis en smaksak. Så här kanske:

  • Kl 7.30 Morgondopp, frukost, packning

  • Kl 9-12 Paddling, eventuellt med en sträcka-på-benen rast i mitten

  • Kl 12 Lunch. Enkel mat, soppa och/eller smörgås, dryck. Gör i ordning termos med varm dryck för fikapaus.

  • Kl 13-17 Paddling. Fikapaus i mitten.

  • Kl 17 Börja leta tältplats. Middag med ordentlig matlagning. Alla husliga sysslor klara senast kl 20. Därefter promenad, kvällsdopp, diskussioner kring lägerelden, där sådan är möjlig.

Många långpaddlare stiger hellre upp tidigt, vid 4-tiden, och paddlar några timmar medan gryningen är som vackrast, för att sedan sova ett par timmar mitt på dagen i en solig backe medan sjöbrisen blåser av sig det värsta. Efter en rejäl middag återstår några timmars stilla kvällspaddling innan sovsäcken rullas ut. Det är inte heller så dumt.

Börja tidigt...

Många rynkar på näsan åt propåer om en tidig start, men det finns en del tunga argument för att komma igång medan det fortfarande kan sägas vara morgon. Om man klarar en bra del av dagens etapp innan lunch, kan man sedan välja på att avsluta lite tidigare eller att utnyttja dagen till några extra kilometer. Om vädret förämras under dagen kan man med gott samvete gå iland och slå läger utan att ha förlorat så mycket – de flesta incidenter händer sent på dagen när man i dåligt väder försöker att ta igen förlorad tid. I perfekt paddelväder kan man välja att paddla längre än man planerat för att ha marginal för framtiden, eller välja att gå iland tidigt för att ligga och sola och bada. Med en lat sovmorgon har man slarvat bort valmöjligheten...

Sedan kan man också ta till sig lite av den senaste forskningen om vår inre klocka – börja dagen när det känns rätt: morgonmänniskor tidigt, kvällsmänniskor lite senare. Ät en stadig frukost och paddla sedan lugnt och metodiskt på förmiddagen, utan att ta i för mycket. Ät en rejäl lunch och vila en stund efteråt. Börja eftermiddagens paddling lugnt, för att ta i för fullt ett par timmar under sen eftermiddag-tidig kväll. Ät en lätt middag och slappa en stund innan läggdags. Vill du justera din inre klocka mot morgontidighet kan du ha solglasögon under eftermiddagen för att minska ljusinflödet under senare delen av dagarna. Vaknar du onödigt tidigt, använd solglasögon för att minska ljusinflödet tidigt på dagen. Det är så man justerar den inre klockan, enligt en undersökning som publicerades för ett tag sedan.

Enligt en undersökning nyligen är kaffe direkt på morgonen inte det bästa sättet att starta dagen. Slutsatsen var ungefär att det cortisolhormon som styr vår vakenhet frisätts i kroppen naturligt när det är dags att vakna. Om man då med koffein stimulerar cortisolproductionen ytterligare behövs inte kroppens egen produktion längre och avtar – precis som alla andra funktioner som inte används. Och så har man gjort sig beroende av kaffet för att fungera...

Comments

There are no comments yet.

Post a comment