Visa varukorgen
Design & Illustration

Byggrapport 15/4

Lite träjobb som trivsam omväxlingLite träjobb som trevlig omväxling till epoxi/glasfiber. Bitarna skall bli "krokar" för gummilinorna på undersidan av luckorna. Gummilinorna sitter i beslag på sargarnas sidor och krokas om beslagen på luckorna - osynligt från ovansidan (så när som på en liten nylonremsögla att dra upp luckan med).

Jag använde samma metod på Hunter och det blev nästan tätt (några deciliter efter ett par timmar i överbrytande sjö). Den här gången ordnar jag en bättre dragriktning på linorna och en mjukare tätningslist med större "spännvidd" - och har förhoppningen att det blir helt tätt.

halvfärdig sits provas på platsJag har också grovformat sitsen i expanderad styrofoam. Grundmaterial var 3 cm skiva, som formades för att passa v-botten. Eftersom kajaken har något djupare v-form än mina tidigare kajaker räckte tjockleken precis för att fylla ut. Biten är sedan formad med grovt sandpapper så att fördjupningarna för sittbenen är nära kajakens botten. Jag vill sitta så lågt ner som möjligt för att inte onödigtvis offra den lilla initialstabiliteten. Med lågt däck och smal kajak finns inga nackdelar med att sitta lågt, utan tvärtom hade en högre sittställning inneburit för lite utrymme för knäna under däck.

Efter ett antal rundor med sandpapper kajaken nu också klar för några lager topplack nu - eller mera korrekt: nu är jag trött på slipjobb!

Föregående Föregående - byggrapport - Nästa nästa

 

English summary Some woodwork for a change. The pieces will be hooks for the hatch hold-down bungee chords (in the end I found these hard to handle with gloves on and I replaced them with nylon webbing on deck just before a ten-day trip on the Swedish west coast).
I have also roughly shaped the seat in foam. It is very low - the lowest point only a couple of mm above the bottom of the kayak. There will be no built-up hip support or butt plates on this kayak (other than the contoured bulkhead) - having discovered that freedom to move sideways is an essential part of some arctic maneuvers.

Kommentarer

Vad blir det för typ av tätnigslist?

Inte riktigt bestämt än, men jag har tittat på några mycket mjuka skumlister (porförsluten skum) med rektangulär eller rund profil. Jag tror att listen måste vara mjuk för att fungera - det blir förhållandevis liten kraft per decimeter tätningslist med den här typen av låsning. Tunnare eller hårdare lister kan kanske inte ta upp de små formfel som nästan alltid uppstår mellan lucka och sarg (t ex på grund av att inbyggda spänningar släpper när man sågar ut luckan).

Det är fortsatt en mycket trevlig och välskött hemsida du har. Jag skulle var tacksam om du kunde berätta lite om olika skum/plaster. Du använder nu porförslutet skum (kanske) till tätlist, din konstruktion nu verkar vara något jag funderat över men inte sett och tyckt därför att det kanske är lite fånigt (det är väl shock-cord som drar ner luckan mot listen? Sedan har du uretanskum i skäddan. Vad är det (namn etc). Expanderad styrofom i sitsen. Vad är det? (namn etc).

Jag ser fram emot att sjösätta min Kavat, i maj hoppas jag och faktiskt att kanske ge mig på nästa projekt. Det är så överskådligt trots allt att bygga en liten båt, både tid-, kostnads och lokalmässigt även om det sista nog egentligen är värst för många. Jag noterade förresten att du skrev att det var kallt i källaren så att det tog lång tid för epoxin att härda. Man kanske inte behöver vara så rädd för temperaturen. Du skrev en del om att det var fint att värma upp allt till så där 40 grader och sedan i första vevan låta temperaturen sjunka för att epoxin skulle sugas in och senare också hög temperatur för att få många tvärbindningar i molekylerna så att de blev riktigt starka.

mvh

Gunnar

Tack! Jag kommer att prova några olika typer av tätningslister, eftersom jag ännu inte hittat någon som jag är helt nöjd med. Lucklösningen med gummilina som håller ner luckan är väl beprövat vid det här laget. Med rätt tätningslist tycks det kunna bli tätt, i alla fall när byggaren själv bedyrar - och förmodligen lika tätt som alternativen med nylonremmar över luckan eller vridbeslag runt kanten.

För både skädda, skott och sits har jag använt Inotan, som är skummad polyuretan och finns i olika tjocklekar och densiteter (jag kommer inte ihåg vilken densitet jag använt – skivorna har legat ett tag i källaren). Snarlika material finns under namn som Divinycell, Bonocell, Klegecell mm.

De tål lösningsmedel och fungerar även med polyester, kontaktlim etc. De isolerskivor man ibland hittar i byggvaruhandeln är normalt av enklare sort som löses upp av kontaktlim. Öppna material som frigolit bör man undvika – de binder vatten och med tiden alger och mögel.

Hög temperatur är inte dumt för epoxijobb – både för snabb härdning och bra hållfasthet – men det är egentligen ett ganska litet problem. Epoxin blir även med härdning långt under idealtemperatur starkare än träet. Till skillnad från t ex poly- och vinylester kan epoxihärdningen stanna av helt vid tillfällig extremt låg temperatur, och sedan fortsätta utan några negativa bieffekter när temperaturen stiger igen.

Det är ju några år sen du hade de här funderingarna runt material i luckornas tätlister, tätningsmekanism mm.

Har du hittat något listmateral som håller tätt, dvs tål någon timmes rollövningar? Är kanske helt vanliga tätninslister ned P-profil till fönster både porförslutna, mjuka och håller spänsten?

Jag har tittat på en del olika lösningar på låsmekanismer, men återkommer till den du föreslår på ritningen.

Gummilinorna som drar ner luckorna måste också vara en grannlaga uppgift. Hur djupt ner i skottet måste de fästas för att vinkeln på linan skall blir tillräckligt effektiv? Alltför djupt fäste gör väl att det blir problem att packa i och ur kajaken? Alltför kort fäste gör väl att det blir svårt att få loss gummibanden när man skall öppna?

Skriv en kommentar