Visa varukorgen
Design & Illustration

Föreläsning och förevisning

 Havsracern utlyft ur källaren
Hoptejpad Havsracer utlyft ur källaren

Precis hemkommen från en föreläsning på Landskrona Museum – ett femtiotal personer lyssnade på mina tankar om skrovdesign och kajakbygge. Med till presentationen var min Black Pearl och, för att visa även ett pågående bygge, min havsracer - som tillfälligt hoptejpad för första gången lyftes ut ur källaren och fick åka takräcke.

Havsracern utlyft ur källaren
Havsracern i nysnö

Jag passade på att fotografera en av mina skrovutvecklingar i de tre centimeter snö som av någon outgrundlig anledning behagade falla över Lund i förmiddags – från långt och smalt över långt och ännu smalare till ännu längre och extremt smalt: Nomad – Njord - Havsracern.

Nomad - Njord - Havsracer
Nomad (55x580) - Njord (50x569) - Havsracer (43x600)

Olika skrovhöjd och sittbrunnsstorlek
Olika skrovhöjd och sittbrunnsstorlek

Kommentarer

Den är snygg!

Thanks! Det var kul att få ut den ur den rätt trånga källaren och kunna ta några steg bakåt - är rätt nöjd med formen och färgvalet om jag får säga det själv ;-)

det är ju en intressant utveckling din design har tagit nästan konstant smalare och längre med mindre sittbrunn ;)

vad an intresset från landskorna musseums håll? tråkigt att jag inte finns i gamla hemstaden längre och kunde varit med och lyssnat..

Ja den ser snygg ut. Är det ett hål för en roderkonstruktion längst bak på havsracerns däck?

Man undrar ju en del över förhållandet mellan längd, vikt och fart. Är 6 meter din personliga maxlängd för att kajaken bara blir för tung för dig sedan? För i teorin skulle väl en 7 meters kajak vara ännu snabbare?

Joakim: Museets grafiske formgivare som byggt en Nomad för några år sedan tyckte att en föreläsning om kajakdesign kunde passa in i en mer generell designutställning på museet - därav att jag fick en inbjudan.

Rickard: Problemet är att kortare kajak ger (lite förenklat) lägre friktion över hela fartregistret genom mindre våt yta, medan en lång kajak ger lägre vågbildningsmotstånd, vilket bara märks i hög fart. Kortare kajaker är alltså lättare att driva i marschfart (6-8 km/t) medan långa kajaker kan pressas upp i högre toppfart men till priset av mycket mer jobb.

Även 6 m ligger tveklöst över min kapacitet, men det finns bonuseffekter som att kajaken överbryggar fler vågor och därmed bromsas mindre i motsjö, samt att den kan surfa komfortabelt i grövre medsjö.

Längd är också det "billigaste" (minst fartförsämrande) sättet att öka lastkapaciteten - och kravspecifikationen handlar inte bara om tävling, utan också om mycket snabba turer med lätt packning.

Ja, hålet bak är för en roderkonstruktion - en oprövad variant, där roderbladet i neutralläge går att dra in helt i ett smalt "skädda"-hål. Till hälften nerfällt ar bladet skäddafunktion - helt nerfällt är det styrbart som roder.

Om det funkar??? Skall be att få återkomma...

väldigt spännande..

du säger att långa kajaker bromsas mindre i mot sjö har inte de mer med stävarna att göra?

lika så som du säger att de ger fördel med surf i grov sjö men har vi tillräcligt grov sjö i sverige för att kunna nyttja den längden för surf?

Enkelt uttryckt: en kort kajak går upp och ner som en gunghäst i varenda våg, medan en lång kan "flyga" mellan vågtopparna. Stävarna har betydelse, men för en så lång kajak och smal kajak blir stävarna smalt kilformade nästan hur man än ritar dem.

Tveksamt med vågstorlek för surf i Sverige, men generellt surfar min äldre långa kajaker (Nomad är 580 cm) bättre än de kortare. Så jag vill se vad som händer med lite till...

När jag kvaddade Nomaden hade vi 3,5 m vågor med ca 50 m längd ;-)

Angående sittbrunnens storlek

Ser att du Björn valt liten sittbrunn, även för en havsracer. Det vanliga är ju att racingkajaker har stor sittbrunn för att möjliggöra stor vridning av bålen, vilket normalt underlättas av att knäna kan lyftas upp. Detta är ju lättare i en stor öppen sittbrunn (om man är stel som jag). Vet att detta har diskuterats tidigare man jag har inte riktigt fått ihop resonemanget...

Havsracern på bilden är min prototyp, byggd efter min kravspecifikation - och dels är jag helt inkörd på grönländsk racingteknik där kraften i paddlingen kommer från knäarbete mot ett lågt däck (trycksidans axel vrids fram med hjälp av en situps-liknande rörelse) till skillnad från traditionell tävlingsteknik med vridning av bålen genom fotarbete mot fotstödet (jag tror inte att det finns någon egentlig skillnad mellan effektiviteten i de båda metoderna, men det finns massor av paddlare som är inkörda på den senare och endast ett litet fåtal (här hos oss) som behärskar den förra), dels är min främsta säkerhetsstrategi roll (tanken är att min havsracer skall vara lika lättrollad som min Black Pearl) och slutligen trivs jag väldigt bra med min tuiliq som paddeljacka och för att kunna använda den och min aquilisaq (sommarkapellet) har jag återanvänt sittbrunnsstorleken från mina andra kajaker.

Generellt har inte benställningen någon betydelse för hur man kan vrida bålen. Stelhet kan behöva tränas upp (stretching, yoga etc) för den ovane oavsett hur man sitter. Vana vid tävlings-"sits" innebär bara att just den vridrörelsen är tämligen väl intränad.

Men självklart väljer var och en själv hur sittbrunnen skall dimensioneras (anvisningar för individualisering finns på ritningen), och det finns också på ritningen förslag på både lågt grönlandsdäck och lite högre racingdäck (och det är ganska lätt att justera under byggets gång om man har andra önskemål utöver det).

det är sant... det jag tänkte på med att ta sig igen om vågorna med långa och smala kajaker har jag bara märkt av min erfarenhet av paddling med tävlingskajaker i vågor då vågen allt som oftast slog över och tryckte ner förstäven djupare ner och därav bildade en väldigt stark uppbromsande effekt som var mycket jobbig...

vad gällande suft ugår jag mest från att forskajakerna som är tämligen korta och breda verkar ha väldigt bra surfegenskaper... kanske finns de övre likt undre gränser för längder för att vara lätt surfad...

Oavsett hur man dimensionerar och utformar skroven finns det alltid våglängder som passar bättre eller sämre. Det handlar också om vad man menar med "surfa". Korta forskajaker är suveräna på att slingra upp och ner i vågfronterna, hålla sig kvar länge, byta våg etc, medan en lång kajak fungerar bäst på att utnyttja vågfronten för att periodiskt maximera farten under långa paddlingar med huvudkursen i samma kvadrant som vågriktningen.

Tävlingskajaker (framför allt äldre) har för lite volym i ändskeppen (främst förskeppet) för att ta vågor på ett vettigt sätt. Eftersom de flesta tävlingar går på slätvatten hade det varit kontraproduktivt att förbättra sjövärdigheten på bekostnad av slätvattensfarten

Havs racern är riktigt häftig hur är den i jämnförelse med en racing kanot(slätvattten) i fart och balans.

Stabilitet är en relativ kvalitet som dessutom sitter mer i huvudet än i kroppen. Men ändå: havsracern är MYCKET mera initialstabil än en slätvattensracer.

Fart är inte heller helt lätt att reda ut: fartpotentialen är större hos racern genom den större längden. Men samtidigt kräver den därför också mer styrka och teknik för att realisera potentialen - högst individuellt alltså hur fort det går...

Skriv en kommentar