Visa varukorgen
Design & Illustration

På onsdag avskaffas personlig integritet i Sverige

(OBS. Detta handlar inte ett dugg om paddling. Jag är bara upprörd och behöver skriva av mig lite…)

På onsdagen den 17 juni avskaffas med stor sannolikhet den personliga integriteten i Sverige. Då får FRA (försvarets radioanstalt) behörighet att utan insyn, utan kontroll (från andra än beställaren) och utan beslut från domstol avlyssa, analysera, registrera alla teletrafik i Sverige: e-post, sms, webbtrafik, chattar och mobil- och telefonsamtal. Det är ett paradigmskifte där Sverige byter sida: från en transparent stat med ett folk med integritet till ett transparent folk under en maktappart utan insyn. Ingen paranoid diktaturregim hittills har haft de tekniska möjligheterna till en så långtgående registrering av vad vi gör och säger, vem vi pratar med, var vi befinner oss etc.

Hur har vi hamnat i ett läge där det går att smyga igenom ett förslag som innebär att Sverige hamnar nära nerflyttningsstrecket i demokratigruppen?

Förlaget kom från början från Leni Björklund (Thomas Bodström) men lades undan efter hård kritik bland annat från dåvarande oppsitionen, hittades dessvärre av Mikael Odenberg, som såg potentiella fördelar och nu drivs den igenom under motstånd från nuvarande oppositionen. Som det kan gå!

Och så viktig har den blivit att Reinfelt hotar avgå om den inte går igenom och att moderaterna hotar utesluta dem som inte (i flera fall mot sin övertygelse) följer partilinjen (bestaffning av dissidenter hörde väl till en annan samhällsordning?).

De angivna ändamålen med lagen är den numera vanliga hänvisningen till diffus yttre hot (terroristbekämpning) och försvaret är också tröttsamt vilseledande: de som inte bär sig illa åt har inget att frukta. Sanningen är nog att de enda som inte har något att frukta av lagen är just eventuella terrorister och organiserad kriminalitet – de har redan sedan länge metoder (kryptering och andra kommunikationsmetoder) att undgå FRA:s avlyssning. Detta vet regeringen (det har Rikspolisstyrelsen, Lagrådet, Justitiedepartementet, Säpo, Advokatförbundet och flera andra tunga remissinstanser med skärpa slagit fast). Varför är det då så viktigt att med nästan vilka medel som helst driva igenom en avlyssningslag?

Varför har traditionella media inte funnit det angeläget att granska detta bättre än vad som skett? Bortsett från lite ströartiklar på undanskymda sidor har det varit nästan ödsligt tyst i tredje statsmakten. Är det månne lättare att granska tobleroneköp, obetalda radiolicenser och kvittoklippare? Är det symptomatiskt för den mediala framtiden att granskningen så gott som uteslutande har skett i bloggosfären och inte i gammelmedia.

I förra veckan skickade jag ett mail med kritik och förhoppningar till alla riksdagspolitiker i min valkrets (13 st). Från moderaten Ewa Thalén-Finné kom ett svar – visserligen inte det jag önskade – men ändå ett svar. Från de övrig: tystnad.

Läget just nu är att det finns åtminstone fyra borgerliga politiker (Fredrik Federley (c), Annie Johansson (c), Alf Svensson (kd) och Birgitta Ohlsson (fp)) som är mot förslaget och inte klart har redovisat om de kommer att följa sin övertygelse eller lyda partiledningen. Civilkurage eller följa-John? Om de väljer att underkasta sig partipiskan går förslaget igenom - om inte finns det hopp. Annars kan jag tycka att det är rätt onödigt att avlöna 349 knapptryckare med närmare 250 miljoner om året! Det kunde väl räcka med en person per parti, som var och har röster efter valresultatet. Och vad fyller personval för funktion om partierna försöker utesluta personer som inte lyder?

Jag kan tänka mig att kryptering snart kommer att bli självklar i allt som har med internet att göra - inte längre för att skydda mot spam och bedrägeriförsök, utan mot vår folkvalda klåfingriga maktmissbrukande regering och riksdag. Jag kan också tänka mig att, eftersom alla partier utom Vänstern och Miljöpartiet i något avseende varit med om att lotsa igenom det här förslaget kommer dessa partier, tillsammans med Piratpartiet, Sverigedemokraterna etc att gå starkt framåt, och att många i nästa val röstar blankt.

Stoppa FRA-lagen!

Uppdatering lite senare:

Nu tycks även har gammelmedia ha vaknat och yrvaket insett att initiativet har glidit från dem - och ett svarsmail har inkommit även från Morgan Johansson (s).

Mer i media om FRA och spionlagen.
Samhällets skyddsmekanismer
Efter Echelon kommer Swechelon
Fokstorm mot FRA-lagen
FRA-beslutet sätter Sverige i IT-karantän
Motsättningar om FRA i riksdagen
Krismöte i centern
Lägg ner FRA

Uppdatering ännu lite senare:

Google har meddelat att om förslaget går igenom kommer man inte längre att investera i servrar i Sverige. Anledningen: "Vi kan helt enkelt inte kompromissa med våra användares integritet och låta svenska myndigheter ta del av data som kanske inte ens rör svensk aktivitet. [...] Förslaget är sprunget ur en tradition inledd av Saudiarabien och Kina och hör helt enkelt inte hemma i en västerländsk demokrati."
Likaså har Telia-Sonera meddelat att de servrar som hanterar finsk trafik i fortsättningen måste ligga utanför Sverige för att inte bryta mot det finska grundlagsskyddet för medborgarnas integritet.

Till sist: ett citat från Jonas Thentes blogg i DN:

"Är inte detta en sådan fråga som kräver omval, egentligen? Alltså – ett flagrant exempel på en potentiell lagstiftning som ger vid handen att våra folkvalda helt har tappat kontakten med vad folket vill?

Vårt internationella rykte som demokratisk föregångsnation slits i stycken, nyckelföretag står i kö på taken för att fly i helikoptrar och man kommer att få försöka presentera sig som finne eller norrman i internationella sammanhang.

Är det bara jag som alltmer börjar uppleva borgerliga administrationer som smash and grab-rånare? De får chansen: och snabbt som fan är de inne och säljer ut gemensamma tillgångar för skitsummor, klottrar ner en bunt idiotlagar, sprejar sina taggar på solidariteten och sänker skatten för sina polare.

Och så försvinner de bort efter en mandatperiod, fnissande, som ett gäng smågrabbar som har pallat äpplen.

Den där stureplansjuristen Bodström är bara en i mgänget. Han kommer alltid att vara ett varnande exempel på hur det kan gå om man läser för många thrillers och tittar för mycket på tv. Självklart var det Bodström som kom på det här med FRA-lagen."

...och så lite elegant parodi...

En sista(?) uppdatering 080619:

Här är riksdagens lista över vilka som röstade ja för avlyssning av svenska medborgare. Lägg namnen på minnet tills nästa val.

Kommentarer

Att tro att man kan komma åt terrorister som på allvar hotar rikets säkerhet genom att avlyssna okrypterad trafik över Internet och telefon är ganska naivt.

Med knappt 3 knapptryck har man installerat ett krypteringsprogram med nycklar som skulle ta all datorkraft på Jorden tusentals år att knäcka.

Varför en terrorist som på allvar vill göra skada inte skulle använda någon sådan form för kryptering är för mig helt ofattbart.

För dem som tvivlar på att det är så enkelt.

1. Ladda ner http://sourceforge.net/projects/anonym-os/

2. Bränn på CD

3. Boota om med CDn i

4. Utbyt ideer om nästa stora terroristattack helt privat, gärna från någon annans okrypterade trådlösa nätverk eller en publik HotSpot.

För vanligt folk däremot, de som av någon anledning gärna har Windows och tror att epost är en säker form för kommunikation, så har lagförslaget stor betydelse. Det är nämligen de som kommer att kunna avlyssnas.

Antagligen blir de samhällskritiska eller oliktänkande tvugna att gå skola hos terrorister för att lära sig prata ostört på nätet.

I Tyskland, som haft (en inte riktigt lika omfattande) avlyssning ett tag har det redan märkts en minskning i antalet samtal till äktenskapsrådgivning, missbruksrådgivning, sjukvårdsrådgiving, jourhavande präst mm. För vem tar risken att sådant råkar trilla ut ur "meritförteckningen" vid framtida jobbintervjuer, försök att teckna försäkringar eller ta banklån.

Men det är väl som någon skrev i en kommentar någonstans: för att behålla de mänskliga rättigheterna är vi tvungna att avskaffa dem...

Hur som helst, så har det i elfte timmen äntligen börjat röra sig även bland gammelmedia - av rädsla att bli marginaliserade eftersom debatten har flyttat till andra arenor.

För traditionell telefoni (PSTN/GSM/3G/GPRS etc) finns avlyssningsutrustning utan att användarna vet om det. De länder som går i USAs ledband måste uppfylla CALEAs krav, bl.a funktionen leagal interception som innebär att operatörerna tillhandahåller avtappning av den trafik myndigheten önskar till lämplig inspelningsutrustning för senare bearbetning.

Oftast är det bara ett fåtal hos varje operatör som vet att utrustningen finns.

Vad jag förstår utövar USA påtryckningar mot många länder att implementera denna avlyssningsteknik.

Ifall man söker efter "CALEA" på internet kommer ni finna många träffar i ämnet.

Olaglig avlyssning på diverse sätt finns nog i Sverige redan idag i större omfattning än vad vi tror, men att göra den laglig är ett steg närmare George Orwells 1984.

Ja, det är verkligen obehagligt. Björn har rätt, vem, vilken, vilka vågar ringa till den telefon där hjälpen finns akut? Visserligen sägs det att detta bara gäller utlandsbaserade samtal - men herregud jag har ju släkt i USA och vi mejlar ju varann titt och tätt.

Orwell säger någon, Stasi säger jag. Om det här verkligen går igenom så vet då jag vad jag ska rösta på i nästa val.

Det koloniala väst borde rannsaka sig självt när det gäller världens terrorism. Ingen rök utan eld. Det sista gäller dock inte campingplatser och grillning...

Men Henri, mycket av den inhemska trafiken passerar servrar i andra länder. Data går inte fågelvägen utan den väg som för tillfället är snabbast och billigast. Att maila från Kivik till Lund kan lika gärna gå via Ryssland-Estland-Finland som via Stockholm eller Kiruna. Och för det andra hur skall FRA veta vad som är inhemsk och utländsk trafik utan att först analysera mailet - och då är skadan redan skedd. Hela förslaget vittnar antingen om en grav aningslöshet när det gäller internet eller en lika grav hänsynslöshet: ett försök att flytta makt till staten från folket.

En gång hette det att all makt utgår från folket, och att riksdagen kontrollerar regeringen - den som hörde Reinfeldt i TV igår inser att det numera bara är floskler...

Ooops! Det där visste jag inte! Jag tror det är dags att vi medborgare verkligen visar vad vi menar med integritet. En ny sammanslutning?

Det finns flera välfungerande sammanslutningar som jobbar för att värna demokrati och mänskliga rättigheter. En del finns i länkarna ovan. Fler kommer säkert.

Oavsett hur det går i morgon kl 0900, kommer ungefär hälften av våra folkvalda att ha vägrat delta i nedmonteringen av demokratin - några av övertygelse, några för att de blivit tillsagda, några av princip för att de politiska motståndarna har motsatt uppfattning - medan den andra hälften av liknande skäl (plus aningslöshet) har röstat för.

Några kommer att uppmärksammas lite extra: Alice Åström och Kalle Larsson för strålande inlägg i dagens debatt, Karin Enström för enfaldiga upprepningar som vi inte sett sedan Bosse Ringholms dagar, Sten Tolgfors (som under dagen fått ett nytt och passande öknamn: Sten Tomhylsa) för remarkabelt aningslösa och dåligt pålästa synpunkter (har människan inte öppnat en tidning de senaste dagarna), Staffan Danielsson för att han inte verkar fatta ett dugg m fl. Om diskussionen betyder för röstningen något borde nej-sidan inhösta en rungande promenadseger - men så fungerar tyvärr inte politiken.

De som röstat ja kommer att hängas ut i bloggar och i tidningar som varnande exempel inför nästa val.

Självklart är kampen för våra mänskliga rättigheter inte slut även om det röstas nej i morgon. Den mörka sidan kommer att bida sin tid och försöka igen och igen och igen...

(I pausen i debatten meddelades att Piratpartiet fått en anomym donation: 1984 kronor om året i tre år. En kul gest!)

Hur är det med våra grannländer? Jag har faktiskt inte hört att vare sig Danmark, Norge eller Finland är inne på den här linjen. Och vad är den egentliga grunden till denna hastiga och brådskande lag som faktiskt inte varit på tapeten tidigare? Vem skyndar på det här och har inte vi som folk/medborgare någonting alls att säga till om? Varför inte en folkomröstning? Alltså vill vi som bor i Sverige ha en storebror som siktar allt som sägs och meddelas? Och är det här slutet på början? Brev som vi skickar utomlands och till varandra, kan de öppnas och genomsiktas?

Jag har en f d östtysk person som gästar mitt antikvariat ibland. Han har berättat för mig hur hans land under kommunisttiden fungerade. Bl a hade han besökt svenska ambassaden i Östberlin för att få broschyrer och annan text på svenska för att öka sitt ordförråd. Han var speditör och hade mkt med Sverige att göra. Han berättade hur han en gång stoppades av en s k folkpolis, en ung spoling, beväpnad, som med pekfingret drog honom till sig. Han fick redogöra för ärendet på ambassaden och fick för närmare kontroll redovisa svenska ord som han lärt sig. Med sig fick han de varnande orden: "Det får gå för den här gången, men gör inte om det igen!"

Den enorma terrorism som vi är utsatta för kanske någon i regeringskansliet kan redogöra för. Jag tror inte det existerar något hot mot Sverige. Det här måste, som Björn antydde, vara någonting som pressats på oss från annat håll. Vad säger EU?

Några av remissinstanserna har ifrågasatt om ens EU:s direktiv stöder den här formen av spionering i eget hus.

När anhängarna pressas på det yttre hotet som nödvändiggör signalspaning brukar de till sist komma på ambassaddramat för 40 år sedan!

Kanske är det så att en så fin gammal svensk paradgren från det kalla krigets dagar som FRA:s signalspaning känns omöjlig att lägga ner bara för att den inte längre behövs. Eller att lite hemlig information behövs för få vara med när de tuffa grabbarna i CIA, MI6 med flera byter uppsnappat skvaller.

Tyvärr slutade diskussionen idag med att Annie Johansson och Fredrik Federley "tvingade" fram en återremiss av förslaget - ett politiskt manipulativt rävspel i den högre skolan som räddar ansikten på alla håll, och innebär att ja-sidan kan återkomma lite senare med ett lätt uppsnofsat förslag, när gammelmedias korta koncentration span har fladdrat bort (vilket väl sker i övermorgon ungefär).

Nåja, man får väl lyfta blicken lite från sådana här skumraskaffärer. I kunskapskanalen ikväll hörde jag en engelsk geolog som glatt förutspådde att människan blir rätt kortlivad här på jorden. En varelse med en intelligenstyp som står i bjärt kontrast mot resten av naturens behov har ingen framtid. Och när vi är borta kommer naturen snabbt i balans igen: fåglarna börjar sjunga, haven fylls med liv och luften blir klar och hög igen...

Avlyssningen miljonsmäll för mobilkunderna. Det läser jag som rubrik i dagens tidning. Minst 75 miljoner kronor kommer svenskarna behöva betala för att bli avlyssnade. Risken sägs vara stor för att kostnaderna kan skena i väg betydligt mer än så, läser jag vidare. Kostnaden för hela konkarongen ska enligt förslaget läggas på operatörerna vilket betyder att de i slutänden automatiskt överförs på kunderna. VI ska betala för att bli det vi inte vill - avlyssnade!

Jag börjar tvivla på ordet demokrati. Det ligger någonting lurt i allt det här. Och som sagt av Björn, varför har allt varit så tyst? Varför ingenting mer djuplodande i media? Vi som skriver yrkesmässigt och meddelar oss är starkt oroade. Betoning på STARKT.

Det politiska rävspelet firade nya triumfer idag. Förslaget återremitterades till försvarsutskottet för vidare behandling i dagens omröstning i riksdagen - vilket innebär att det piffas upp med några i hast inkastade kontrollstationer (monstret får en rosett runt halsen) som inte fyller någon annan funktion än lura de tveksamma att gå med på eländet. Sannolikt kuppas förslaget igenom sent ikväll när demonstranterna har gått hem.

Egentligen tycker jag den här frågan är en grundlagsändring (går emot både grundlagens, FN:s och EU:s skydd för mänskliga rättigheter), och borde därmed kräva två på varandra följande omröstningar med allmännt val emellan. Eller varför inte folkomröstning...

Sverige förlorar i ett slag sin ställning som framstående IT-nation och inordnar sig i skamvrån tillsammans med diktaturstater (Googles sverigechef:" Förslaget är sprunget ur en tradition inledd av Saudiarabien och Kina och hör helt enkelt inte hemma i en västerländsk demokrati.").

"Any society that will give up a little liberty to gain a little security will deserve neither and lose both." - Bertrand Russel (eller Benjamin Franklin beroende vem som citerar).

Det finns ett motvapen. Bomba via mail. Eller helt enkelt lägga ned alltsammans. Om 10 000 motståndare mot det rosettprydda förslaget börjar skriva en massa gallimatias borde väl FRA få det hett i öronen. Eller som sagt - säga upp abonnemangen och förlita sig på hektografi och personligt utdelade brev.

Vår demokrati, åt vilket håll går den? Förtjänar vi det här? Skrik så det hörs!

Mailbombning fungerar inte heller. Sten Tolgfors har redan stått i riksdagens talarstol och berättat (som ett argument för att vi inte behöver vara rädda) att staten ser till att FRA inte har resurser att granska allt! Slumpen skall alltså vara vår garant mot klåfingriga tjänstemän och politiker.

Samtidigt avslöjade FRA:s chef i ett annat sammanhang glatt att han väntar tillökning: ett antal nya fräscha miljoner för att hantera det nya uppdraget och mandat att anställa en hord nya hemliga avlyssnare. Vem ljuger?

En bra krönika av Niklas Ekdal i DN:

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=577&a=779625

Detta är ju nästan värre än att få sin papperspost uppsprättad och granskad! Då ser man ju i alla fall att man har blivit granskad. Det troliga är väl att granskningen sker genom nyckelordsökning så att man endast granskar "intressant" innehåll... Det kunde ju vara kul att kryptera sina e-mail men lämna en signatur med "intressant" innehåll i klartext.

Är det inte så, rent politiskt, att borgarna försöker visa sin stora idol USA att lilla Sverige minsann också kan spola ner demokratin i jakten på terrorism.

Den tidigare presidenten och invasionsbefälhavaren Eisenhower såg klart det militärindustriella komplexets faror. Han kanske redan är sannspådd.

Så här är det enligt de lagar vi har att följa: polisen har kommit på något ekonomiskt fuffens t ex eller något annat olagligt. De måste begära av åklagare för sin avlyssning. Polis får heller inte tubba till brott genom att t ex vara låtsad köpare av narkotika. Vi har alltså lagar som nu överskrids. Eftersom allt det här ter sig suddigt för den vanlige svensken "jag har rent mjöl i påsen"-teorien, borde den dagliga tidningen ta upp farorna.

Vi är inne i en gråzon som helt enkelt inte har någon början eller slut. Individen får ingen rättslig prövning, allt sker i lönndom. Enligt varje lands demokratiska lagar följer ett åtal med en rättegång. Den åtalade har då rätt till försvar. I allmänhet utses en offentlig försvarare. Man har alltså rätt att motbevisa en anklagelse. I det här fallet suddas alla dessa gränser ut och jag kan helt enkelt inte förstå hur en borgerlig regering kan säga ja till detta. Vad är man ute efter? Och vad ligger bakom allt detta?

Terrorism. Ordet har en laddad klang. Kan man litet historia så ser man en annan bild. Kuwait, som ni minns, invaderades av Irak på 1990-talet. Det ledde till det första ökenkriger. Men vad var Kuwait? Jo en brittisk konstruktion. Läs olja. Från början ingick det i Irak!

Iran/Persien ville nationalisera sin olja. Om jag minns rätt hette ministern Mossadeq. Han bara förflyttades och tystades av British Petrolium, läs BP.

Tänk tanken att ett annat land skulle anse sig ha rätten till våra gruvfält så kan ni förstå resten.

Vi bär alla på ett förfärande kolonialt förflutet. Vår levnadsstandard bygger på det. Men det säger ingen politiker högt, vare sig vänster eller höger.

Idag skäms jag över att vara svensk!

Som befarat lyckades regeringens mörkmän och -kvinnor kuppa igenom avlyssningsförslaget ikväll, precis innan midsommar, ungefär samtidigt som svenskarna satt och tittade på fotboll och när de flesta demonstranterna utanför riksdagshuset åkt hem för att vila efter ett dygns protester. Mycket smart och ett praktexempel på smutsigt rävspel med dunkla motiv.

"Hjältarna" från igår: Federley, Johansson m fl visade sig löjligt billiga att köpa över – några glaspärlor räckte. Jag är djupt besviken över ett sådant förakt för demokratin. Besviken över att Sverige så lättvindigt ger upp sitt goda renommé som IT-nation, och lägger ribban i höjd med Kina, Nordkorea och Saudiarabien m fl. Hade jag varit en duktig hackare hade jag gett riksdagens hemsida ett nytt utseende: "De mänskliga rättigheterna har lämnat byggnaden" (något liknande gjordes i FN-skrapan efter stöd för USA:s krig mot terrorismen).

Av röstsiffrorna att döma bör en borgerlig delegat ha röstat nej - enligt Expressen är det Camilla Lindberg, folkpartist från Dalarna (på hennes hemsida står det:"Stå på dig - annars gör staten det"). Birgitta Ohlsson fegade ur och avstod från att rösta. Reinfeldt med flera var i Österrike och tittade på fotboll!

"Det inses inte ofta hur grundligt och djupt rotat föraktet för demokrati är inom elitens kultur och den fruktan det väcker." - Noam Chomsky

En kul idé dök upp i debatten (påminnande om Henris förslag en bit upp bland kommentarerna): Om vi alla sätter FRA som hemlig kopia på alla våra mail, slipper de skaffa dyr utrustning för att tjuvlyssna på vår korrespondens och så sparar vi i alla fall lite pengar...

Ja, skriv överst KOLLAD, GENOMLÄST OCH GODKÄND AV FRA. Hörde nyss på radion en person inom FRA tryggt försäkra att det inte alls gäller privatpersoners mailpost. Denne man tycks inte förstå vad Björn, jag och andra oroas över - STEGET! Steget mot någonting annat som vi bara anar mot horisonten.

Just det, ordet demokrati, av det grekiska demos=folk, kratein=härska=folkvälde. Som motsats till diktatur. Det finns diktaturer som kallar sig folkvalda. Vi är snart där.

Ett klargörande: Ett land behöver (vi alltså) en kvalificerad underrättelsetjänst. Det betyder inte alls att vi behöver FRA i sin nuvarande form eller ens i någon form alls.

Skillnaden mellan Säpo och FRA är att Säpo arbetar med att kartlägga misstänkte personer, nätverk och organisationer. FRA:s "affärsidé" är att sätta upp ett blött finger i luften för att se vad som fastnar. FRA vill nu sätta sitt våta finger i de kablar där vanliga svenskars sms och mail färds fram och tillbaka och då blir skillnaden synlig och våra protester berättigade.

Hör nu här: Säpo kollar människor som är misstänkta för brott, FRA ska avlyssna människor som INTE är misstänkta för brott. Det är här integritetskränkningen ligger.

Det ja som våra riksdagsmän sagt anser jag strida mot regeringsformens andra kapitel, sjätte paragrafen om medborgarnas grundlagsskyddade rätt att få skriva och prata utan att avlyssnas.

Jag trodde faktiskt i min enfald att våra valda ombud till landets riksdag kände till grundlagarna i vårt tidigare demokratiska land.

Den här regeringen har redan fällt sig själv.

350 000 svenskar protesterar mot FRA-lagen, läser jag. Nu har jag tittat på Björns rekommenderade siter och skrattat gott och samtidigt förskräckts. För att visa att det är folkets vilja som ska dirigera landets ledarskap har jag en idé som kanske kan genomföras.

Följande - vi försöker så många som möjligt en viss dag, en viss timme att stänga av våra datorer. Vi sänder inga mail, vi tittar inte på internet, vi använder inte mobiltelefonerna - total tystnad råder. Eventuellt, som en örfil, kan vi dessförinnan slå in och tala in ordet FRA.

Jag vet inte om detta är möjligt. Undantag måste naturligtvis göras för nödsituationer. Men säg att vi blir minst 300 000, visst måste det märkas.

Konstitutionsutskottet kan man väl inte anmäla Reinfeldt till när hela riksdagen klubbat igenom denna lag. Men en grundlag är en grundlag. I vilket annat land som helst hade det blivit regeringskris. En förändring av en grundlag i vårt land kan bara genomföras genom två val.

Vi har helt enkelt inte en funktionsduglig regering när det krisar. Och det spelar heller ingen roll vilken märkning den har. Men det är bra att vi äntligen ser hur det fungerar. Tsunamin i hemskt minne...

Examensdags! En del av barnbarnen har haft sin examen, min återstod. Idag lördag "petade" jag i (uttrycket lånat från vännen Lars Gr) Nikumin. Så fort jag kom utanför Nils-Gunnars ålahamn tog vinden tag, rejäla vågor i baken och en allt ettrigare vind. Jag vände hitom Stenshuvuds fyr och fick nu tampas med rejäla våghöjder och ibland vågor som kom från två håll - hur det nu kunde komma sig. MEN, jag märkte att jag klarade det. Jag satt avspänd och rak i ryggen och gick snett och ibland rakt mot våghöjderna. Ett bra sätt är att låta kajaken bara följa vågens rörelser så slipper man bli våt i fören.

Och vinden! En allt ettrigare vind som slet och drog i paddeln som ju föralldel är smal, men nog kändes det! Jag fick huka mig för att inte göra så mycket motstånd mot vinden och pressa på med bladen.

Inom mig kom en allt större glädje - jaa, jag klarar det här! Jag dansar med och min kropp är mjuk och följsam och jag kan ta vågorna från vilket håll som helst, det gör ingenting, jag är med på alla riktningar.

Så, det blev min lilla hemliga examen, vågornas höjd (som skulle förskräckt mig för några år sedan) och den ettriga vinden bekom mig ingenting. Istället erfor jag en glädje över att jag kommit så pass långt i mitt paddlande att jag bemästrar det jag i början aldrig trodde jag skulle klara av.

Ergo - man ska paddla mycket och ofta och i alla väder!

Tips: Intressant program på Fredag i Kunskapskanalen.

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=84824

"Temat är övervakad.

De tre delarna är Världen övervakad, Misstänt och Förföljd.

Världen övervakad:

Verkligheten överträffar dina värsta farhågor; du är mer övervakad, avlyssnad och filmad än vad du någonsin kunnat tro! Kvällens Tema blir en skrämmande resa in i en science fiction-framtid som redan är här.

Misstänkt:

Storebror både ser och hör dig! England är det mest kameraövervakade landet i hela världen. Överallt kan man följa dina steg. Dina inköp registreras, dina sjukvårdsbesök, ditt surfande... överallt lämnar du spår som kan läggas till varandra och skapa en bild av dig. Rätt bild? Förmodligen inte. Vi följer journalisten Henry Porter som tar upp kampen mot övervakningssamhället. Visst är det väl bra att din sjukjournal finns lätt tillgänglig, att din blodgrupp finns inopererad på ditt personliga chip, att vården lätt kan hjälpa dig i ett krisläge? Men vad händer om någon annan kommer över ditt chip? Någon som stjäl din identitet? Tanken är skrämmande, men allt är möjligt och vad du än gör så är du misstänkt.

Förföljd:

Sverige är världsbäst på övervakning. Den nya generationens "intelligenta" kameror är här, kameror som tänker och räknar ut vem som kan tänkas begå ett brott. Klämda mellan Sovjet och Nato fick vi jobba själva och har en lång tradition på övervakning och spioneri, berättar Lena Klasen, forskningschef på Totalförsvarets forskningsinstitut FOI. Den nya generationen kameror kan inte bara tänka utan dessutom filma genom väggar och ta bilder runt hörn. Tanken är att systemet själv ska kunna välja ut och följa intressanta personer vart de än tar vägen. Men vilken rätt har vi som blir övervakade? Vilka behov har samhället att övervaka oss? I kvällens Tema blickar vi rätt genom väggar och runt hörn in i en värld som man kan fråga vem som vill ha.

Programledare: Nils Chöler och Chris Forsne."

Tack för tipset Ola. Jag kan komplettera med att Sydsvenskan idag hade en mycket bra artikel av Lena Halldenius på Malmö Högskola. Artikeln, "Här dör grundlagen", är nog det bästa jag läst om FRA-lagens konsekvenser. Hon skriver om det chockerande aningslösa och ansvarslösa sätt som våra riksdagspolitiker förhåller sig till den grundlag, som är enda skyddet mot statliga övergrepp i en parlamentarisk demokrati: "Själv har jag svårt att se en enklare gräns för en parlamentariker. Grundlagen är inte för er att tumma på; den är det fria folket som talar om för er vad som är rätt".

Per på Infontology skriver vidare: "Vad vi är vittne till är en otrolig oförmåga att under tryck verkligen stå för fundamentala principer, t o m en förfärande omedvetenhet om att det finns fundamentala principer, principer som ingen, som anser sig vara en ansvarig människa och medborgare i en demokrati, får bryta mot. Gör man det är man en fundamental svikare av det som är viktigast av allt i vårt politiska system. Man öppnar, antingen med berått mod eller av grotesk omedvetenhet, vägen för ett totalitärt styre utan motstycke. Man hjälper till att bekräfta Platons kontroversiella tes, att demokratin bäddar för tyranni.

Detta är särskilt allvarligt i ett samhälle som det svenska, vilket utmärks av vad Henrik Berggren och Lars Trägårdh i boken Är svensken människa? träffande kallar statsindividualism. Denna innebär att "svensken idag till stor del står i en direkt, oförmedlad relation till staten och är relativt befriad ifrån direkt beroende av sina medmänniskor" (s 52). Antagandet av FRA-lagen och andra liknande företeelser – som det principlösa polisiära användandet av PKU-registret – visar på den stora svagheten i denna "frihet"."

Per träffar huvudet på spiken! I Frankrike hade man gått ut på gatorna och en regeringskris hade blivit följden. Vi svenskar har vant oss vid staten som alla goda håvors givare. Vi borde vara mer misstänksamma. En grundlag är en grundlag och så vitt jag vet var det Gustaf III som gav oss tryckfriheten långt före andra länder. Den drogs in ett tag under franska revolutionen, men vi återfick den. Till varje svensk medborgare vill jag rikta uppmaningen - läs igenom vad våra grundlagar handlar om. Låt politikerna inse att det är VI, folket, som under århundradena fört fram dem och stadfäst dem och där kloka styrande varit pådrivande.

Det är inte FRA i sig som skrämmer mig. Det är misshandeln av våra grundlagar. Där har vi den springande punkten. Vadan härnäst?

Fortsättning. Marianne Alopaeus (finlandssvenska) i boken "Drabbad av Sverige": "Det fruktansvärda i Sverige - just värt att frukta - tyckes mig den svenska människans trängtan efter kollektivet, efter att befrias från sig själv, undslippa det individuella kravet på visst mått av civilkurage."

Istället för en parlamentarisk demokrati har vi fått en partipolitisk demokrati. Jag bryr mig inte om nyanserna, men jag bryr mig om mitt land. Och det vi kallar demokrati. Därför kommer jag att vid nästa val ta kontakt med den politiker som står för demokrati och noggrant förhöra mig för om hans/hennes åsikter i parlamentariska frågor. Därefter kryssar jag.

Hur kom det sig att fler demonstrerade mot FRA i Göteborg (den goa stan!) än i Stockholm? Är stockholmarna fega eller helt enkelt ointresserade? Eller för att det en gång i mörkan tid fanns en man i Göteborg (Handelstidningen) vid namn Segerstedt som speglade svenskt motstånd med risk för sitt liv. Just i Göteborg!

Skriv en kommentar