Visa varukorgen
Design & Illustration

Paddelteknik i Tranås

Foto: Robert Windahl

Dags för en ny teknikkurs med Petrus Kajak i Tranås – även den här gången en heldag med grundlig genomgång av paddeltagen. Vi börjar med en teoridel och fortsätter ute i Sommen med praktisk instruktion och träning. Fokus kommer att ligga på kajakmanövrering, att få kajaken att göra vad du vill, när du vill och hur du vill i de förhållanden du väljer att paddla i – på paddeltagen som den förenande länken mellan paddelbladen och kajakskrovet. Något pratar vi säkerhet och räddning också, för att följa upp Teknik- och säkerhetsdagen i våras.

Pris 500:- om du har egen kajak, 600:- inklusive kajakhyra. Programmet är som följer: start kl 10, ca 1,5 timme teori, lunchpaus, plus tre timmars praktiska övningar ute i Sommen. I avgiften ingår lunch, fika på förmiddagen och någon liten förfriskning under eftermiddagen. Max antal deltagare: 20. Det finns just nu några platser kvar - anmälan till Petrus.

Rakt-fram-paddling

Rakt-fram-paddling är lätt att lära med svårt att bemästra – att utveckla ett perfekt rakt-fram-tag är en livsuppgift. Under en paddeldag kan det bli uppåt 25000-30000 paddeltag – viktigt att det blir rätt, både för att få valuta för instoppad energi och för att minska skaderisken. Alla bör ha en bra avslappnad långtursteknik som håller för heldagar och en kraftfull, snabb spurtteknik för att fånga surf eller för nödlägen.

Svänga

Vi går igenom sveptag, akterroder, gir med lågt stöd, kontring och kantning, och diskuterar hur de olika tagen påverkar kajaken och i vilka förhållanden de fungerar bäst.

Kantning och lutning

Lär dig kanta och luta din kajak. Kantning innebär att du lutar kajaken men håller överkroppen vertikal. Kantning är användbart för att hålla kursen, gira, hindra att kajaken lovar i sidvind och i många praktiska sammanhang som strömmande vatten. Klarar du inte att kanta kajaken kanske du inte heller klarar det när en våg gör det åt dig.

Sidoförflyttning

Efter kursen kan du sidoförflytta din kajak med vrickning eller med drag – mycket bra att kunna om man till exempel skall hjälpa en kompis som kapsejsat

Stödtag

Stödtagen är viktiga, både i krävande förhållanden eller nödsituationer och för att öka självförtroendet, för att underlätta experimenterande med paddelteknik och för att minska risken för ofrivilliga simturer. Även nybörjare bör tidigt lära sig ett pålitligt lågt stöd och snabbt utvidga repertoaren till att omfatta höga stöd (på båda sidorna!). Att kunna kapsejsa till 90 grader, hänga kvar på ett högt stöd och sedan dra sig upp innebär att risken för en riktig kapsejsning blir mycket liten.

Eskimåsväng

För de flesta är ofrivillig kapsejsning den största orosmomentet med paddling – och som ofta sätter stopp för utflykter utanför komfortzonen. För den som kan rolla är inte kapsejsning längre ett orosmoment – tvärtom, det blir en av de roligaste aspekterna av paddlingen. Vattnet, oavsett vind, vågor eller temperatur, blir en vän. Det är inte svårt att lära sig rolla. Till havs är en välfungerande roll en säkerhet för dig själv och kan innebära att du slipper gå ur kajaken vid en kapsejsning - och att du inte behöver tvinga dina paddelkompisar till en kamraträddning och en kajaktömning, som i grov sjögång inte är helt utan risker. En trevlig bieffekt är att den träning som behövs för att lära sig rolla innebär att du blir så duktig på att hantera din kajak att risken för ofrivilliga kapsejsningar minskar rejält. Den huvudsakliga rollinstruktionen hade vi i samband med säkerhetskursen i våras i Tranås badhus, men vi hinner förhoppningsvis träna lite nu också.

Hårdväderspaddling

Sannolikheten att vi får tillfälle att träna paddling i grov sjö i Sommen är relativt liten, men vi går igenom grunderna i alla fall.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar