Visa varukorgen
Design & Illustration

Praktiskt om att tillverka grönlandspaddlar

Michael Daly har just lagt ut en sida (på engelska) med praktiska tips om att snickra grönlandspaddlar - val av virke, lämpliga vertyg, ytbehandling mm. www.greatlakeskayaker.ca/greenlandPaddleMaking.html.

Kommentarer

Nu är min stormpaddel färdig och jag har paddlat med den. Den ska, som namnet tyder, användas när det blåser extra hårt. Vad får jag ut av denna betydligt kortare paddel, ungefär min längd, 1,76 m? Jo, följande: om det blåser så hårt att jag verkligen (?) måste använda en kortare paddel går jag knappast ut i rum sjö. Man måste träna mycket med den här korta paddeln eftersom hävstångsverkan knappast finns (jämfört med den normallånga paddeln) om man nu inte gör som sägs. D v s låter paddeln glida ut på respektive sida och får en längre paddel. Nej, det här känns inte just nu som något framsteg. Dessutom råkade jag ut för ett våldsamt äventyr häromdagen som knäckte kölen i mitten på min nya "snälla" stormkajak. Jag är redan i gång med reparation... Hur som helst ligger mitt hjärta mer åt baidarkahållet. Något mer förfinat och förädlat på kajakområdet är svårt att finna. /Henri

För mig är stormpaddeln mest en behändig reservpaddel (och som tältpinne i mitt tarp-tält). Det finns några källor som hänvisar till att kort paddel traditionellt användes i hårt väder, men det tycks inte ha varit allmänt utbrett. På grönland finns (och fanns) det paddlar av alla längder och paddeltekniken anpassades till vald paddel. Man skiljde inte på de olika paddlarna. Beteckningen "storm paddle" är amerikanskt och verkar inte ha någon motsvarighet på grönländska.

Jag tycker inte heller att det är någon odiskutabel fördel med kort paddel i hårt väder - det man vinner i mindre vindmotstånd förlorar man i frekvens. Men bortsett från lite lägre frekvens fungerar den med full glidning lika bra som en normallång paddel. Den är vidare trevlig att rolla med - behändig och mindre motstånd vid rörelser under vatten. Men självklart måste en så kort paddel alltid användas med full glidning för att fungera.

Jo, det där förstår jag. Vad jag glömde i första inlägget är att mina normallånga paddlar är så smala att de inte fångar någon vind. Så den gjorda stormpaddeln var mer ett prov. Men intressant nog med historien: att jänkarna hittar på sina egna namn på paddlar. Tydligtvis har jag inte dykt tillräckligt långt ned i den innuitiska kulturen... Tack för historieskrivningen!/Henri

Skriv en kommentar