Visa varukorgen
Design & Illustration

Veckotur 2006 – norra Bohuslän

På väg

Lördag 15/7: Start Bovallsstrand vid halvfemsnåret efter det sedvanliga trafikkaoset på E6:an och sträckpaddling utan paus förbi Lilla Hamburgö, genom Gluppöbassängen och till Norra Dyngön utanför Fjällbacka för nattlogi – ca 17 km i 7-8 m/s väst och måttlig sjö.

norrut mot Norra Dyngön

Liksom förra året delade vi styrkan i två grupper. Min grupp, "adrenalingruppen", bestod av Julia, Göran S, och Göran N, Håkan, Roland, Sören, Jörgen och mig (se Ulf Johansson för den andra gruppens göranden).

Kväll på Norra Dyngön

Njord på stranden

Söndag 16/7: Norrut utanför utanför Pinnö, förbi Tjurpannan och utanför Kalvön-Lindön och ut söder om Ramsö i tilltagande vind – 10-12 m/s sydväst och ökande sjö. Framåt eftermiddagen 1,5 m med enstaka brytande 2-metersvågor, vilket orsakade lite spänd mimik hos en av deltagarna, medan övriga hade utomordentligt roligt med enstaka sidsurfar med lågt stöd. Målet för dagen var Ramsholmen, men där var stranden redan belamrad med kajaker, så vi fortsatte till Brattskär. Gassande sol och 25º varmt.

Måndag 17/7: Norrut mot Nordkoster och bad vid nordspetsen. Därefter en bit mat i Nordkosters hamn, och några passade på att bunkra vatten. Sedan nordost runt Öddö och in i gattet mellan Långöarna och fastlandet, mot Nord Hällsö i frisk sydvästlig vind (10 m/s) – surf i meterhög sjö över Kosterrännan. Gassande sol, 25º och varm natt – onödigt att slå upp tältet (tältet blev liggande ouppackat resten av veckan, utom sista natten då det fanns en antydan till regnkänsla i luften). Kvällens sjörapport varnade för 10-kuling 15 V under morgondagen, vilket föranledde lite diskussion om den preliminära planeringen att runda Kirkøy skulle vara rimlig att genomföra.

Nordkanten av Kirkøy

Tisdag 18/7: Morgonen grydde med avtagande vind och vi satte kurs nordväst mot Kirkøy - rundade ögruppen och paddlade genom sundet på nordvästkanten i svag vind och 26-27º. Det fina vädret hade lockat ut mängder med norrmän på vattnet och till stränderna – helt annat än när vi förra året paddlade runt i dis och duggregn i en öde ö-värld utan att se en enda båt. Uppenbarligen är inte alla norrmän i Strömstad under sommaren.

Nordkanten av Kirkøy

Kav lugnt framåt kvällen och övernattning under bar himmel på Kattholmen strax innanför territorialvattengränsen.

Mot Kattholmen

Fyren på Sandøy

Onsdag 19/7: På onsdagen följde vi nationsgränsen sydväst till Stordrammen och sälarna. Paus för bad och lunch.

Sveriges västligaste skär

Mot Nordkoster för ett affärsbesök och lite färska grönsaker, frukt, bröd och en glass. Sedan snirklade vi söderut mellan holmar och öar till Ramsholmen, där den andra gruppen småningom dök upp för ett rendez-vous och gemensamt supé och nattlogi.

Rendez-vous på Ramsholmen

Rendez-vous på Ramsholmen

Svag, växlande vind och 28º, varm natt. Två deltagare passade på att byta grupp, så vi blev plötsligt tio deltagare. De ville inte missa Väderöarna och bedömde att vår grupp gav bäst odds för det.

Torsdag 20/7: Vädret ingav förhoppningar för ett Väderöbesök och vi planerade att landa utanför Fjällbacka (Långeskär eller Norra Dyngön) för att vara i position om vädret skulle hålla i sig. Återigen valde vi havsbandet och passerade utanför Kalvön-Lindön, med bad-och lunchpaus på Ulsholmen. När vi framåt eftermiddagen passerade Äggran i svag sydvästlig vind, bestämde vi oss lite hastigt och lustigt för att gå direkt till Väderöarna och övernatta där. Svag, sydvästlig vind och 28º. Varm natt.

St Måkholmen

Fredag 21/7: Planen var att tillbringa förmiddagen med bad ute på Väderöarna, men som morgonen började med lite åska på avstånd och med en tidig SMHI-varning för regn/åska och ökande vind under dagen (och inte minst på grund av tidigare erfarenhet av snabba vädersvängningar i de här farvattnen), startade vi i vanlig tid (kl 10) in mot land. Mycket riktigt ökade vinden efterhand och sjön växte upp mot metern under hemfärden, men det blev inte värre än att vi hade kunnat stanna till efter lunch därute. Nu var det dags att komplettera lite i skafferiet igen och vi paddlade direkt in till Fjällbacka.

Kvällssol St Måkholmen

Kvällssol St Måkholmen

Med mat och glass i magen och fisk på is i sittbrunnen paddlade vi sedan tilll St Måkholmen för nattlogi. Växlande molnighet under dagen men tryckande varmt.

Baddags

Fyrhuset på Svangen

Lördag 22/7: Söderut snirklade vi oss mellan öar och holmar - mellan Danholmen och Lökholmen ner till Gluppöbassängen för lunch.

Gluppö

Gluppö

Mellan Hamburgö och Lilla Hamburgö, Hornö Ränna och till Söön vid Sotenkanalens norra infart – upptagen av ett gäng fiskare med två båtar och planer på övernattning – och vidare till Norra Grötö för nattlogi. Varmt men inte så tryckande som de senaste dagarna och med ökande vind, sydvästlig 9-10 m/s efterhand – fick vi lite trivsamt grov sjö med brott över grynnor och uppgrundningar som en extra bonus på vägen ut mot Grötö.

balansakt

Söndag 23/7: Kvällens och nattens vind hade dragit upp lite sjö och vi hittade en trivsam grynna för lite rockhopping på morgonen innan vi paddlade in mot Bovallsstrand och bilarna.

In mot Bovallsstrand

Paddlad distans blev 231 km, med en medelfart av 6,7 km (GPS:en startas när vi sjösätter och stängs bara av vid pauser iland). "Adrenalingruppen" håller lite högre tempo men tar i gengäld lite längre bad- (det blir många sådana!), fika- och lunchraster – paddlad distans brukar därför vara ungefär densamma för de båda grupperna. I gruppen fanns det här året två "grönlandskajaker" – en Qaanaaq 512 och min Njord (som till funktionen om inte till utseendet kan passera för grönlandskajak) – och det blev därför en del rollande i tuiliq på kvällarna.

Kommentarer

Kul med bilder!

Men lilla svarta borde väl funka? Verkar ju vara täta affärsbesök?

Med uteliggarnätter som den här sommaren hade det nog gått utmärkt med den svarta. Qaanaaqen hade ju plats nog för en full veckoturspackning - även om jag inte riktigt begriper hur det gick till...

Skriv en kommentar