Visa varukorgen
Design & Illustration

När däck och skrov inte passar ihop

Ibland uppstår problem vid hopsättningen. Det kan hända om bygget får ligga och vila vid olämpliga tillfällen, som till exempel med assymetriskt laminat - glasfiber på utsidan men inte på insidan. Då kommer ändringar i fuktighet och temperatur att innebära formförändringar i skrovet eller däcket, ungefär som en bimetall som böjer sig med temperaturen.

Då och då får jag mail eller telefonsamtal om sådana besvärligheter. Ofta är de lättlösta, men ibland har problemen varit stora - liksom desperationen. Hittills har dock, så vitt jag vet, alla deformationer gått att tvinga ihop, utan några nackdelar för den färdiga kajaken.

Här beskriver Henrik Helenius hur han löste ett besvärligt problem av den arten. Henriks beskrivning visar framför allt att det alltid finns sätt att lösa de problem som kan tänkas uppstå.

Beskrivning av ihopsättning:

"För att kunna pressa ner däcket mot kölen behövde jag ha spantmallarna på plats. Även extra stag emellan spantmallarna behövdes för att kanoten skull behålla formen. Principen är att genom hål i spantmallarna förbinda dem, samt de extra stagen, med linor. Detta för att efter limning kunna få ut dem.

För att spantmallarna skulle sitta kvar, fäste jag dem med två spikar genom däcket. Stagen fick dubbelvikt sandpapper för att inte glida bort.

Formen är rejält fel, som synes!

Jag limmade ihop kajaken i tre etapper, ca. en tredjedel i taget, med början i aktern.

Där skrovet och däcket skulle mötas nästan plant (kring sittbrunnen) konstruerade jag ”jättetvingar” av trä, för att få tryck direkt från sidorna.

Ojämnheter där däcket svällde över skrovet, slipades helt sonika bort.

Ja, det fungerade!

Hälsningar
Henrik"

Kommentarer

Hej

Känner igen symptomen

Både min Kavat och Njords däck och skrov fick ligga lite för länge i en snörvagga under taket med väv på bägge sidorna innan jag fick ihop dom.

Det blev Spännbandens förlovade land men det gick att tvinga ihop dom, utan allt för mycket våld. Skillnaden var ca 10mm på varje sida som värst

Det som då har varit ett större problem är att man kan inte vänta för länge på att göra klart.

Epoxyn blir hård. Om man då använder grovt sandpapper, så ruggar man glasfibern, så att det ser ut som om man har blingat ☺ kajaken

Snyggt kämpat

Nöden är uppfinningarnas moder. Skrovet på min Hunter drog ihop sig till 45 cm bredd under tiden jag arbetade med att slipa träytan på insidan. När jag försökte pressa formspanten på plats hördes en skarp smäll. Långa sprickor hade uppstått längs skrovets botten och jag såg för ett ögonblick mitt liv passera revy!

Efter att ha tagit mig samman, limmade jag sprickorna och fuktade insidan på skrovet ordentligt med en blomspruta. På så vis kunde jag montera formspanten igen men problemet kvarstod hur jag skulle kunna lägga väven på insidan utan att skrovet drog ihop sig igen.

Lösningen blev en stålvajer som jag sträckte hårt mellan stävarna med hjälp av en vantskruv. (tills formspanten började lossna) Jag plockade ur spanten och lät skrovet torka några dagar före behandlingen med väv och epoxy. Vajern var inte i vägen under arbetet och sammanfogningen av däck och skrov gick bra.

Skriv en kommentar