Show cart
Design & Illustration

A web site on choosing, building and using canoes, kayaks, paddles and small boats

Choosing is about dimensions, characteristics, performance, equipment and other things that influences the choice of a kayak or canoe to buy or build.

Building is information on the building method, a complete online building manual for kayaks canoes and paddles, and facts on materials.

Paddling contains advice on paddling techniques, safety in kayaks and canoes, as well as online classes on navigation, meteorology, touring and maritime common sense.

Reading is articles on the history and geography of kayaks, canoes and paddles, a commented list of related books, links etc.

The latest news and launching reports

Alleq - Kjell Munksten

Alleq nummer 2 på tur

Den som till äventyrs inte känner till Alleq är ursäktad. Alleq finns nämligen inte i min kajakkatalog. Det är en modell som är framtagen på beställning av Petrus i Tranås. Bakgrunden är densamma som för Qanik som jag ritade för Seabird Designs för ett par år sedan (den välkända Illorsuitkajaken från Grönland), som visat sig fungera väldigt bra och fått lysande recensioner. Men Alleq är inte en kopia av Qanik. Eftersom Petrus specificerade plywood för skrov och däck kunde jag gå ytterligare lite närmare originalkajaken - plywoodpanelerna efterliknar originalets ribb-och-duk-form bättre än den rundbottnade Qanik. Om det sedan är en för- eller nackdel är naturligtvis en smaksak, och kanske ointressant - skillnaden i egenskaper är marginell.

Petrus byggmetod innebär att den som vill ha en kajak utlöver det vanliga kan tillbringa en vecka i Petrus kajakverkstad och komma därfrån med en färdig Alleq (eller någon av Petrus övriga modeller om det passar bättre: Black Pearl, Sommen m.fl.).

Alleq nummer två som lämnade Petrus verkstad byggdes av Kjell Munksten (Alleq nummer ett finns här), som nu har skickat en kort rapport och ett par fina bilder:

”Hej Björn.

Jag var hos Petrus för ett år sen och byggde Alleq #2.

Det var fantastiskt roligt att bygga en egen och jag är så nöjd. Mycket trevlig modell att paddla. Ligger lätt i 7 Km/h. Rollar nästan lika bra som en BP, trots att den går bra att packa för en veckas paddling. Skäddan gör väldigt gott i sidvind, för den är ganska så rejält lovgirig. Men det justeras lätt bort med skäddan.

Tänkte att jag kunde skicka några foton på Lilla blå.

Ha´re gôtt
//Kjell”

Read full post

Frej – Sten-Åke Nordin

"Hej, Efter en vinter av Frej-bygge med stimulerande problem och glädjande framgångar kunde jag döpa mitt verk till Våga, i cid… Read full post

Frej – Marius Markussen

Hej. Skickar över några bilder på min Frej som jag har byggt på sedan mars. Fick provpaddla den i augusti. Känns lite ostadig j… Read full post

Ordning bland kajakerna

Jag har efterhand blivit alltmer trött på att ha kajaker utspridda i garaget och på bockar i trädgården. Så i veckan blev det e… Read full post

Frej – Johan Wretborn

Hej Björn! Här kommer en bild på min Frej. Efter en vinter/vår av byggande sjösattes den till slut en vecka innan sommarsemeste… Read full post

More news and launchings…

Launchings

  1. Alleq - Kjell Munksten
  2. Frej – Sten-Åke Nordin
  3. Frej – Marius Markussen
  4. Frej – Johan Wretborn
  5. Frej – Lars Westman
  6. Fler bilder på Peter Hesks Frej
  7. Njord – Anders Persson
  8. Black Pearl i Norge – lättast hittills?
  9. Njord – Golan Raaymakers
  10. Hunter on Ireland – Etienne Muller

Latest comments