Show cart
Design & Illustration

Build a better kayak than you can buy

On choosing, building and using canoes, kayaks, paddles and small boats

Choosing is about dimensions, characteristics, performance, equipment and other things that influences the choice of a kayak or canoe to buy or build.

Building is information on the building method, a complete online building manual for kayaks canoes and paddles, and facts on materials.

Paddling contains advice on paddling techniques, safety in kayaks and canoes, as well as online classes on navigation, meteorology, touring and maritime common sense.

Reading is articles on the history and geography of kayaks, canoes and paddles, a commented list of related books, links etc.

The latest news and launching reports

Lite aktivitet i snickarboden...

Ny stormpaddel och norsaq

Min gamla stormpaddel försvann från fördäck vid en räddningsaktion i grov sjö för ett par år sedan, och jag har inte kommit mig för att göra en ny. Men när jag tidigare i sommar blev av med min norsaq också var det droppen! Inget dramatiskt den gången – jag tror jag glömde den på en kajakträff.

Så nu blev det några timmar i verkstaden. Ingen av de 2x4" reglar jag hade liggande var tillräckligt kvistfri för att kunna användas så jag fick klyva dem och limma ihop dem så att alla stora kvistar kunde undvikas. Detta riktade jag och planade till ett 80x40x1800 mm ämne. Formen grovsågade jag sedan ut med cirkelsågen (jag har visserligen en liten hobbybandsåg, men den är för klen för det jobbet). Sedan gjorde jag resten med en elhandhyvel och slutade med att slipa med en fast monterad bandslip. För ytbehandling blev det som vanligt en första strykning med hälften kinesisk träolja och hälften dalbränd trätjära. Det ger ett bra grundskydd och även lite färg år den vita granen. Ytan torkar jag av efter en kvart ungefär och jobbar upp lite lyster med fin stålull.

Norsaqen är tagen ur en brädbit (furu), utsågad med cirkelsåg, formad på en rikthyvel och spåret fräst med en överhandsfräs. Samma ytbehandling som stormpaddeln.

Totalt cirka 4 timmars jobb. Virkeskostnad 60-70 kr.

Båda testades idag i samband med paddelkurser för Köpenhamns kajakklubb, och fungerade som tänkt. Möjligen skall jag slipa ner någon millimeter på skaftet på stormpaddeln, men jag skall testa lite mer först.  

Read full post

Serial number on kayaks and canoes

Wooden strip boats are generally not very theft-attractive – too unique and recognizable, hard to resell and carries a certain… Read full post

Blågul Njord i Gausdal, Norge.

En norsk Njord som nog har tagit ledningen i viktligan! 13,3 kg för en Njord med skott luckor och justerbar skädda är en impone… Read full post

Kavat – Mats Persson

"Hej Björn Efter nästan ett års pyssel har jag nu sjösatt min Kavat. Jag har inga tidigare erfarenhet av båtbygge eller paddlin… Read full post

Marstal, Ærø

För några år sedan blev "Vi, de drunknade" av Carsten Jensen en stor läsupplevelse. Förra veckan tillbringade vi några dagar i… Read full post

More news and launchings…

Launchings

  1. Blågul Njord i Gausdal, Norge.
  2. Kavat – Mats Persson
  3. Njord – Assar Åhlander
  4. Frej – Marius Markussen
  5. Caribou 495 – Jon-Håvard Hasle
  6. Frej – Gøran Føland
  7. Frej – Johan Claesson
  8. Singoalla – Tomas Jansson
  9. Frej och Smart – Jan Sörfeldt
  10. Black Pearl – Poul Møller

Latest comments