Visa varukorgen
Design & Illustration

Gratismaterial att ladda ner

De flesta filerna är i pdf-format och kräver Acrobat reader. De öppnas i ett nytt fönster eller, om du har en modern webbläsare, i en ny tab.

Paddelritningar

Paddelritningarna är A4-storlek och går att skriva ut på en vilken skrivare som helst

Europeisk standardpaddel (pdf - 243 kb)

Grönlandspaddel (pdf - 51 kb)

Alaskapaddel (pdf - 240 kb)

Indiansk kanadensarpaddel (pdf - 93 kb)

En enkel justerbar skädda

Enkel, pålitlig och lättservad skädda med två linor. (pdf 184 kb, english)

Infällbart roder

Ett indragbart roder av racingtyp (pdf 1 mb, 4 sidor)

Ett par luck-idéer

Luckor kan man fundera mycket på. Här är ett par idéer som visat sig fungera bra. (pdf 859 kb)

Kompass-idéer

Kompass bör man ha. Här är några funderingar och idéer.

Delbar kajak

Har du inte plats att bygga och/eller förvara en lång kajak? Då kan du såga den i bitar och koppla ihop den vid behov. Här är ett sätt...

Träfakta

Undersökning vid KTH om hållfasthet i trä/epoxi-laminat (pdf - 266 kb)

Bilaga till ovanstående Bilaga till ovanstående - diagram (pdf - 45 kb)

Färgläggningsskisser

Vill du skissa på färgkombinationer, utrustning mm? Här kan du ladda ner skisser av kajakerna. Importera till ett lämpligt rit- eller bildredigeringsprogram, eller skriv ut och rita/måla.

Black Pearl, Njord, FrejHavsracer, SpindriftPanthera, Nanoq, Jack 14 (fler kommer efterhand)

Dekaler

På en del av mina kajaker har jag monterat dekaler med kajakens namn. Jag har fått många mail om hur man gör. Många har också bett att få använda mina dekaler på sina kajakbyggen. Här kommer jag att lägga ut filer med loggor för de olika kajakerna, efterhand som jag gör dem klara.

Dekal på min gamla Nomad

Filerna är i png- och pdf-format, går att öppna i lämpligt bildprogram och förstora eller förminska efter behag och skriva ut på en vanlig bordsskrivare (pdf-filerna är vektorformat, men bara om de öppnas i ett vektorprogram. Öppnas de i Photoshop eller liknande, rastreras de vid inläsningen).

Skriv ut bilderna på tunt japanpapper (för att det skall gå att köra i en vanlig bordsskrivare måste man klistra upp det på ett skrivarpapper – en tunn sträng klister runt kanten). Med en laserskrivare brukar papperet sedan gå att använda som det är. Med en bläckstråleskrivare behöver utskriften skyddas med lite fixativ. Lägg den utklippta dekalen direkt på träet och dutta försiktigt med epoxi på en pensel – försiktigt så att det inte blir veck i det tunna pappret. När epoxyn härdat lägger du glasfiber på som vanligt.

Kajakmodell Download Dekal
Nimm (png)
(pdf)
Nimm
Jack 14 (png)
(pdf)
Jack 14
Smart (png)
(pdf)
Smart
Smart (png)
(pdf)
Smart
Kavat (png)
(pdf)
Kavat
Kavat (alternativ) (png)
(pdf)
Kavat
Norton (png)
(pdf)
Norton
Thule (png)
(pdf)
Thule
Nomad (png)
(pdf)
Nomad
Nomad (alternativ) (png)
(pdf)
Nomad
Najad (png)
(pdf)
Najad
Najad (alternativ) (png)
(pdf)
Najad
Hunter (png)
(pdf)
Hunter
Isfjord (png)
(pdf)
Isfjord
Black Pearl (png)
(pdf)
Black Pearl
Black Pearl (alternativ) (png)
(pdf)
Black Pearl
Nanoq (png)
(pdf)
Nanoq
Njord (png)
(pdf)
Njord
Frej (png)
(pdf)
Frej
Panthera (png)
(pdf)
Panthera
Sea Racer (png)
(pdf)
Havsracer
Spindrift (png)
(pdf)
Spindrift
Spray (png)
(pdf)
Spray
Björn Thomasson Design (png)
(pdf)
Björn Thomasson Design

Segelbåtar, segelmärke

Båtmodell Download Dekal
Kanotyawl 400 (pdf) segelmärke, Kanotyawl 400
Sharpie 600, gaffel (pdf) segelmärke, Sharpie 600, gaffel
Sharpie 600, loggert (pdf) Segelmärke, Sharpie 600, loggert
  1. 1. Kompassidéer

    Seriös paddling kräver en riktig kompass, dels för navigationen men också för att hitta hem om en tät dimbank driver in. En GPS-fuktionen i en telefon duger, men med ett förbehåll: precision kräver fart – att ligga stilla och hitta norr kan vara rätt svajigt (fast numera har de flesta telefoner även en stationär kompass). För några år sedan riktade jag in fyra marinkompasser (artefakter från tidigare båtinnehav och ett par nya) och telefonen i tur och ordning mot gamla vattentornet i Lund: en gammal Lyth l…

  2. 2. Delbar kajak

    Jag har fått en del frågor om att bygga delbara kajaker och flera sådana har också byggts av t ex Dan Caouette, Rune Eurenius och Daniel Norlén. Från början handlade det mest om att kapa kajaken, montera bultar och en gummipackning och skruva åt hårt. Sedan blev det skott i båda delarna och problemet med packning försvann. Sedan kom Rune Eurenius på att montera bultarna från utsidan av skrovet för att slippa sträcka sig in i kajaken och dra på muttrar och att slippa utstickande bultar som kan skada och ska…

Kommentarer

Hej!

Tackar för fina artiklar och annat material. Men det ser ut som om det gått lite fel med länken "2007-5: Bygga kajak i stripteknik" (under rubriken "Tidningsartiklar"); den ger samma artikel som länken "2007-3: Bygga kajak - men hur?"

mvh,

Erik

[OBS, kommentaren gäller artiklar som är flyttade till: http://www.thomassondesign.com/reading/writings.aspx.

Björn]

"Japanpapper"? Vad är det?

Var kan man få tag på sådant?

/Roy

Roy, japanpapper eller rispapper är ett tunt halvtransparent papper för diverse konständamål, bokreparationer mm. Det är oftast gjort av fibrer från mullbärsträd och finns i affärer som säljer konstnärsmaterial, hos välsorterade pappershandlare m fl.

Hej!

Tack för din otroligt utförliga sida! Har hjälpt otroligt mycket, även om jag inte bygger kayaker. Använder mycket av den kunskap som finns här för att bygga surfbrädor.

Tack igen

/Eric

Alla farkoster som tar sig fram utan att bränna upp olja är bra. Panta Rei...

Fantastisk site! Jag har själv byggt en kallbakad racer Bea med samma ytskikt som du beskriver, west epoxi, glas och Hempels tvåkomponent lack överst. Hon har varit i sjön tre somrar och det uppstår som du säger lite små skador som måste fixas. Problemet är de pyttesmå mängderna som behövs både när det gäller epoxi och lack. Har du några bra tips om detta? Jag använder nu kryddmått av minsta storleken men dessa kan man inte vara riktigt säker på att de töms ordentligt och det är allmänt kladdigt. Finns det någon enkomponents uretanlack som funkar ihop med epoxin och det gamla tvåkomponentsskiktet? Det borde väl inte vara nödvändigt att gå hela vägen till oljelack0? En nagellacksflska med sådan lack skulle vara perfekt! Med vänlig hälsning, jonas

Jonas, du kan alltid använda enkomponentslack för att bättra på en yta med epoxy och uretaner. Det går även att lägga epoxy (lösningsmedelsfri) ovanpå enkomponentslack (men vidhäftningen blir sämre än om du slipar ner till epoxyskiktet innan du applicerar ett nytt lager). Däremot kan du normalt inte lägga tvåkomponentslack ovanpå enkomponentslack på grund av de aggressiva lösningsmedlen i tvåkomponentlackerna.

En av anledningarna till att måla skrovet på träkajaker är att kunna använda gelcoatspackel för snabba och enkla lagningar av repor.

Ett sätt att blanda småskvättar epoxy är att använda medicinburkar i plast (graderade i 5, 10, 15 ml osv). Häll eller pumpa upp 10 ml bas och fyll på med härdare upp till 15 ml-strecket (om blandningsförhållandet är 1:2). Alternativt kan man använda ett par tunna trästickor som pipetter. Det brukar ge fullt tillräcklig precision.

Vid tillblandning av små mängder epoxi och tvåkomponentsfärg brukar jag använda 10 ml injektionssprutor. De går att återanvända flera gånger så länge man ser till att alltid använda samma spruta för bas resp. härdare. Viktigt också att fylla dem med lösningsmedel efter användning.

Tack för paddelritningarna! Använder även jag liksom Jonas i kommentaren ovan ofta Hempels tvåkomponent lack. /Urban

Ser att det smugit sig in en del pixelgrafik i PDF filerna.

Gjorde en liten guide om hur man fixar till skärpan före utskrift när det behövs

https://www.youtube.com/watch?v=liH-GaM1kSk&list=PLETZnZ4rdUmWwMAKvzpl81Yzi0E4LesOQ

Bra idé! Men klippet verkar vara privat – jag kan inte öppna det...

Nu bör det fungera.. om jag gjort rätt =)

Ja, det funkar. Jag skall ändå när jag får tid leta upp eller återskapa vektorfilerna till de loggor som jag råkat pixla av misstag. Men som tidsoptimist vet jag inte när det blir av, så tills dess är Olas tips bra att ha. Tack för det!

Hej

Jag undrar vilket sorts Japanpapper man ska använda för att göra egna dekaler. Det finns tydligen väldigt många varianter. Skulle Minomitre fungera?

Har aldrig provat Minomitre, men jag tycker spontant att det låter för kraftigt (svårt att få osynligt?). Det jag använder är sådant som man använder för bokreparationer – förmodligen inte mer än 10-15 grams ytvikt.

Skriv en kommentar