Visa varukorgen
Design & Illustration

Delbar kajak

Jag har fått en del frågor om att bygga delbara kajaker och flera sådana har också byggts av t ex Dan Caouette, Rune Eurenius och Daniel Norlén.

Från början handlade det mest om att kapa kajaken, montera bultar och en gummipackning och skruva åt hårt. Sedan blev det skott i båda delarna och problemet med packning försvann. Sedan kom Rune Eurenius på att montera  bultarna från utsidan av skrovet för att slippa sträcka sig in i kajaken och dra på muttrar och att slippa utstickande bultar som kan skada och skadas vid transport och hantering. Tillsammans med det som möjligen är mitt bidrag – formbyggda skott som fixerar bitarna i rätt läge och avlastar bultarna för en del av påfrestningarna (skjuvkrafter) – så kan det se ut ungefär så här:

Take-apart kayak, construction

Delningarna kan göras t ex precis bakom sittbrunnen och framför fotstödet, i tre någorlunda jämnstora bitar. 

En delad kajak byggs främst för att utrymmet i bygglokalen eller garaget inte räcker till eller för att kunna transportera kajaken inne i bilen. Men delningen innebär förstås lite ökad vikt och att en aning av den strukturella styrkan i skrovet tappas.

Här är en annan lösning, lite mer komplicerad men mycket smart, applicerad på en komposit- eller plastkajak: https://www.youtube.com/watch?v=YgXmsAyeCkI

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar