Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyhetsarkivet

Nyheter från maj 2009

högsommar

En paus på Salvikens norra strand

Vilken dag! 30 grader, molnfri himmel och lätt frånlandsvind. Första riktiga högsommardagen i år. Det blev åtskilliga timmar i Black Pearl utanför Bjärred-Vikhög-Barsebäck. Badtemperatur över 18 grader i Salviken. Mer sånt...

Trift

Läs hela notisen med kommentarer

EU-val - kan det va nåt?

(Off-topic igen!) Jag har röstat i EU-valet. Det är för mig första gången - och jag gjorde det så snart vallokalerna hade öppnats för förhandsval.

Vid de tidigare tillfällena avstod jag, eftersom jag tyckte att en röst inte skulle få annan betydelse än att legitimera ett odemokratiskt system som fastnat i utvecklingen. Eftersom många uppenbarligen har samma uppfattning är det inte förvånande att valdeltagandet varit så lågt att valen borde ogiltigförklarats.

Läs hela notisen med kommentarer

Nomad i Göteborg

Klas med ny Nomad

Mail och premärtursbild från Klas Thulin i Göteborg

"Hej Björn

Premiärturen är nu avklarad.
Jag har lite problem med att kajaken "ålar" sig fram, det visar sig mer ju hårdare jag tar i.
Fenan jag gjorde är 350mm lån, 5-35mm hög och 5mm bred.
Skall jag öka fenans area?

Annars går den väldigt stabilt och vågor var inget problem.
Första och enda gången jag var ute med en kajak var för 25år sedan men det kändes otroligt skönt att testa den.
Vikten hamnade på 20 kg, då användes en del kolfiber och det som blev över fick bli till design.

Men vad kan jag göra för att få den mer riktningsstabil?

På bilden är jag riktigt trött efter 1,5 timme ute med en van paddlare ( i vanliga fall är jag gladare).

MVH Klas"

Min kommentar

Hej Klas

Tack för rapport och bild. Riktigt snygg kajak!

En kajak som slingrar gör det nästan alltid på grund av att paddeltekniken inte stämmer med kajakens egenskaper. En kajak med liten kursstabilitet är naturligtvis känsligare än en med mer kursstabilitet.

Jag tror dels att skäddan är i minsta laget. Den som finns på ritningen är utprovad för att ge en för de flesta passande kompromiss mellan manöverbarhet och kursstabilitet. Den är ca 91 cm2. Den du har använt bör om jag förstår det rätt vara ca 61 cm2, och alltså ge en livligare kajak som kräver mer av paddeltekniken för att gå rakt.

Men främst tror jag det beror på paddeltekniken (att den slingrar mer när du tar i mer tyder på det). Det finns en rad med småfel i tekniken som man kommer unden med i en kursstabil roderkajak, men som straffar sig i en neutral eller lättmanövrerad kajak. På bilden syns rätt tydligt att aktern "slirar". Den kan göra det antingen som funktion av ett snyggt utfört styrtag, eller på grund av låg kursstabilitet. Mer om det i länkarna nedan...

Den storbladiga paddel du har på bilden innebär också att girande tendenser i dina paddeltag blir mera uttalade (därmed inte sagt att det är fel med stora blad - vilket Nigel Foster med eftertryck bevisar!)

Jag försöker ge mina kajaker tämligen neutrala egenskaper, med syftet att förlägga både kursstabilitet och manöverbarhet i paddlarens kontroll. Kommersiellt tillgängliga kajaker har ofta större kursstabilitet för att gå rakt även med ovana paddlare med bristfällig paddelteknik - att det blir svårare att svänga kan lösas med roder.

Var du står i detta vet jag inte. Men lite större skädda är nog en bra början. För övrigt kan du läsa mer om mina kurs- och manöverfunderingar på sajten:
Paddla utan roder
Kursstabilitet
Manöverbarhet

Hälsningar
Björn

Läs hela notisen med kommentarer

Orust runt med kajak

Orust runt med kajak

För ett tag sedan dök det upp en idé på Utsidan, om en sorts flerdagars havskajaktävling. Grundidén var enkelhet: ingen tävlingsorganisation, inga klasser, inga funktionärer – utan alla tävlar i egen regi med egen tidtagning etc.

Leif Jägerbrand kläckte grundidén och efter en diskussion med hundratals inlägg och kommentarer fastnade majoriteten för en tvådagarspaddling medurs runt Orust. 22-23 augusti. 10 mil på två dagar. Start och stopp i Ljungskile, övernattning på Vallerö.

Nu finns en sajt med information om paddlingen. Anmälan kan göras direkt på sajten och kostar inget. Jag anmälde mig tidigare idag som som nummer 50.

BananTävlingen går söderut från Ljungskile, ut genom Stigfjorden, genom Mollösund och upp till Vallerö. Efter övernattning på Vallerös nordöstra strandängar upp innanför Härmanö, in i Nordtrömmarna, norr om Bassholmen, vidare upp genom Koljöfjorden, Kalvöfjorden, Havstensfjorden och tillbaka till Ljungskile. Sträckningen innebär att det går att gå skyddat mest hela vägen om det blir dåligt väder, men också att det finns lite tid att vinna för den som går raka vägen.

Tävlingen kommer inte ställas in vid hårt väder, inte heller kommer banan att ändras. Alla som är med ställer upp på egen risk och på eget ansvar, och förväntas ha omdöme nog att själva avgöra om förhållande är såpass goda att att det är värt att ge sig av.

Detta är en tävling precis i min smak! Inga regler utöver sunt förnuft och eget omdöme, inga klasser, inga påhittade krav eller begränsningar – den som paddlar snabbast vinner. Den som paddlar lite lugnare kanske hinner njuta mer av naturen och paddlingen - helt okej det också...

Läs hela notisen med kommentarer

Svarta Malin i Gassebol

Svarta Malin på sjön Rinnen

Mail och bilder från Malin i Värmland om en ny Black Pearl:

Hej Björn!

Här kommer sent omsider en rapport från mitt BP-bygge och några bilder på Svarta Malin. Jag betraktar mej inte som färdig med kajaken, men nu har jag använt den så pass flitigt att jag tyckte det var dags att rapportera. Den första turen blev i badhuset i slutet av Mars, dagen efter var det utomhuspremiär på Norsälven, då isen fortfarande gjorde Vänern otillgänglig. Den andra bilden är från en tur för två veckor sedan på sjön Rinnen. Igår hade vi onsdagspaddling och tog en tur längs Klarälven och såg 5 bävrar.

Läs hela notisen med kommentarer

Kavater på Ibiza

Bilder från Diario de Ibiza

Kristina Yourstone och Josef Alberson har byggt två Kavater på Ibiza – sjösatta med pompa och ståt och med mediabevakning (Diario de Ibiza - på spanska).

Läs hela notisen med kommentarer

Njord från Vitsten

Håkans nya Njord

Mail och bilder från Håkan Falk i Kode, strax norr om Göteborg

"Hej Björn

Ville bara sända några bilder på min Njord. Det var ett roligt och spännande bygge i vintras nu är den klar.

Läs hela notisen med kommentarer

Njerd?

Risto i båtbyggeriet

Mail från Risto i Finland. Njorden börjar närma sig fullbordan - efter en och annan maildiskussion om grafit-epoxy...

"hi again,

Am about to launch the Njord with the graphite hull - have been calling it the "Njerd", since it won't have quite the max speed due to shorter length. ("Njörtti" in finnish). Hope you don't mind.

Läs hela notisen med kommentarer

Kajakmässa Eskilstuna

Härligt väder och mycket folk

I helgen var det kajakmässa i Eskilstuna, arrangerad av MestUte - ett arrangemang fyllt av friluftsaktiviteter och avhållet på gräsmattan nedanför Sundbyholms slott vid Mälarens strand.

Jag var inviterad för två programpunkter: en rolldemo och en kurs i paddling med grönlandsteknik. I övrigt visades säkerhet i form av kamraträddningar, självräddningar mm, följt av en demonstration av ett räddningsuppdrag med Sjöräddningen-Räddningstjänsten.

Läs hela notisen med kommentarer

Spännande träbygge

Vespa Daniela

Portugisiske möbelsnickaren Carlos Alberto med ett lite udda uppdrag, som omväxling till skåpen, trapporna och bardiskarna.

Fler bilder från bygget...

Läs hela notisen med kommentarer

Upphovsrätt...

Bland det bästa jag läst om upphovsrätt. Läs och begrunda! (Obs! artikeln finns inte längre)

(Andra bloggar om Upphovsrätt)

Läs hela notisen med kommentarer

Amerikansk SOF Black Pearl

Bill Bremers SOF

SOF står för skin-on-frame och är det traditionella sättet att bygga kajak kring nordkalotten. Flera Black Pearl (även ett par Hunter) har konverterats till SOF-konstruktion. Senast nu Bill Bremer (han med Lumpy Paddles) med ett mycket välbyggt ribbskelett som väntar på att kläs med duk. En kollega fotograferade och la ut bilderna på Flickr.

Läs hela notisen med kommentarer

Grönländsk kamraträddning

Bengt Ekwall har tittat i några gamla årgångar av tidningen från Det grönländske Selskab och fann i på sidan 25 i nummer 6 från 1995 denna illustrerade berättelse om ett hvalrosangreb och räddningen.

Intressant - annars är det ju mest rollande på mer eller mindre ovanliga sätt som avhandlas i information från Grönland.

...och sensmoralen? Håll er undan från röda valrossar...

Grönländsk kamraträddning

Läs hela notisen med kommentarer

Rättsröta?

I morse fick jag på nytt kaffet i vrångstrupen när jag skummade igenom min bloglista (ber om ursäkt för dessa arga icke paddelrelaterade pamfletter, men jag tycker mig se en rask och målmedveten nermontering av de medborgerliga friheter som samhället kämpat för sedan upplysningstiden – och ett svenskt folk, vant vid att ta sådana för givna och som därför lägger mer krut på om rätt låt vinner melodifestivalen än på EU:s fulspel eller rättsväsendets obegripliga krumbukter).

Det som fick mig att hoppa högt idag var lagrådets yttrande: Förstärkt integritetsskydd vid signalspaning.

Läs hela notisen med kommentarer

Baidarkabygge i norr...

Baidarka skin-on-frame

Jag brukar säga att jag bygger quick-and-dirty - snabbt byggda (räknat i arbetstimmar, dock inte alltid i linjär tid) prototypbyggen.

Men vad är väl ett quick-and-dirty-bygge mot ett äkta norrländskt hippsomhapp-bygge?

Så benämner Pelle Angvert sin halvvägs komna baidarka, som på grund av byggarens vankelmod genomgår en omgång demontering/remontering, därmed visande byggmetodens flexibilitet - och därav hippsomhappet. Mer om detta i Pelles fotodagbok från bygget...

Läs hela notisen med kommentarer

Keep it simple...

Hittat hos J Taylor. Tanken är att stoppskylten inte är uppfunnen och en designbyrå får uppdraget...

Någon formgivare som inte ler igenkännande? Eller kanske gråter!

(http://youtu.be/Wac3aGn5twc)

 

Läs hela notisen med kommentarer

Pärla i nordnorge

Per Skogsholm i sin nya Black PearlPer Skogsholm i sin nya Black PearlPer Skogsholm i sin nya Black Pearl

Mail med bilder från Per Skogsholm i Tromsø - snygga bilder (klicka på dem för att förstora). Liksom Henrik i Göteborg rollade även Per sin kajak utan att någonsin tidigare försökt en roll - inlärning underlättas av lämpliga redskap.

"Hei Bjørn,

Etter en lang vinter her nord går det endelig mot lysere (og varmere) tider.

Sjøsatte min Black Pearl i går 1. Mai, etter å ha ventet på varmere vær siden begynnelsen av Desember.

Bygget ble ferdigstilt allerede i slutten av november, men p.g.a jobb og en lang og svært kald vinter ble det ikke sjøsetting før nå.

Det gjenstår enda å finjustere dekksriggingen, men den er i øvrig fullt sjødyktig.

Hadde som sagt første prøvetur i går, 1. Mai. Det ble også anledning til en tur på sjøen i dag.

Prøvde meg på standard roll også, og lyktes to av tre ganger..

Det må presiseres at jeg aldri har forsøkt meg på rullen før, og jeg tilskriver det båtens egenskaper at det gikk rimelig problemfritt.

Et roll kurs står nå svært høyt på prioriteringslisten

Vil også takke for dine råd i forbindelse med byggingen tidligere.

Vedlegger et par fotos fra jomfruturen.

De beste hilsener
Per Skogsholm"

Några bilder från bygget.

Läs hela notisen med kommentarer

Ett lätt val

Sällan har ett val varit så här lätt - och så angeläget...

Läsvärt av Oscar Schwartz och ChristianEngström.

Dags att driva ut månglarna ur templet.

Läs hela notisen med kommentarer

Flygande pärla...

Peter med landad träpärla

Peter Meurling nya pärla, vars första resa blev en luftfärd istället för sjösättning (på bilden grannen Jonas som assisterade), och visar därmed bland annat att problemet med bygglokal kan ha många olika lösningar...

Läs hela notisen med kommentarer

Vårt dagliga bröd...

Nygräddat bröd

Lund fick för några månader sedan ett nytt bageri. S:t Jacobs Stenungsbageri ligger på Klostergatan mitt i centrala Lund och man handlar bröden direkt från ugnen. Öppet alla dagar så att den gamla drömmen om det dagliga brödet återigen kan infrias (utan att man behöver resa till södra Europa).

Den lilla butiken är inredd så att jag får associationer till en bageriinteriör på en målning från tidigt 1900-tal (Helene Schjerfbeck vill jag minnas) och det luktar alltid nybakat. Det är mycket lätt att handla lite mer än man tänkt sig...

S:t Jakobs bröd kostar nästan tre gånger så mycket som brödprodukterna i livsmedelsaffärerna - ändå är butiken fylld till bristningsgränsen, ofta med kö ut på gatan. Kontrasten till varuhusens limphelvete - där Pågens gamla programförklaring, "Svenska folket måste lära sig att bröd inte är en färskvara", ligger som en våt vante över hyllorna med inplastade, halvjästa, halvgräddade, kemikaliestinna, smak- och doftlösa "bröd" med torftigheten hjälpligt dold bakom klämkäcka reklamnamn - kunde inte vara större.

Jag träffade förra helgen en ung israel som reser runt i norra Europa under några år (just nu lär han sig bygga kajaker hos Petrus i Tranås) - det som gjort djupast intryck i Sverige var vår genomusla brödkultur!

Var gång jag sätter tänderna i ett riktigt bröd, förundras jag över att matindustrin på ett par årtionden kunde slå ut en gammal brödkultur och få så gott som alla att acceptera dessa industriella matprodukter.

Måste i rättvisans namn lägga till att vi i Lund även tidigare varit lyckligt lottade med tillgång på gott bröd från Kocks, Olof Viktors m fl.

Några till somlåtitsigförföras...

Läs hela notisen med kommentarer

Premiärtävlat - Swift2

Sjösättning i höstas

Fick följande trevliga mail från Björn Andersson som sjösatte sin Swift2 i oktober

Hej Björn

Ville bara skriva en rad om vår lyckade vår-premiär-tävling i multisport med kanadensaren Swift 2 som jag gjorde klar i höstas. Vi hade 3:e och 4:e tiderna på paddling...och då hör till saken att vår enda paddelträning får vi på tävlingarna....och detta var säsongens första! Kanadensaren går otroligt lätt och fin i vattnet, minimalt motstånd och dessutom uppseendeväckande....

Du kanske minns att jag skrev lite om en kanottillverkares sura miner, och kommentarer, att vår farkost inte var godkänd att tävla i, men nu har jag kontrollmätt höjden och den är exakt 35 cm, precis som den ska va!

Vi fick många glada tillrop under tävlingen, några var livrädda att komma för närma så att dom skulle råka repa den, ett annat par, som slet sig fram i en plåt-inka skrek massor av frågor under tiden vi passerade dom, om vi byggt den själva, hur lång tid det tog, och det sista skrek killen i fören: var är ritningen beställd? -Björn thomasson design skrek jag tillbaka. Det sista jag hörde var hur han ropade till sin kompis: "Kom ihåg det! Nästa år ska vi inte åka i en så här långsam plåtbåt!!"

Nu får man ju lite blodad tand här och börjar ju fundera på "förbättringar"....tror du att vi som inte är så stora och tunga, jag väger 72, hustrun 60, skulle kunna tjäna på att göra Swiften c:a 10 m kortare, dvs 555cm och då 79cm bred. Målet är bl.a att få den så lätt som möjligt, min nuvarande landade på c;a 22 kg, och det var nog lite slöseri med epoxy på slutet som gjorde mycket. Men det borde väl även ge lite mindre motstånd i vattnet, även om toppfarten inte ökar, dvs bli lättare att paddla?

Hälsningar Björn Andersson

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl i Tyskland

Black pearl från Ursula Latus
Ursula Latus med ny Black Pearl

Från båtvarvet/båtbyggarskolan i Peenemünde kom mail med bilder. Ursula Latus har just färdigställt en Black Pearl för Matthias Scherff - ett av bilderna att döma mycket snyggt bygge. Skrovet är helt plywood och konverteringen av ritningen från strip till plywood är gjord av byggaren

...och vilken suverän bild - jag får vaga associationer till något konstnärligt LP-omslag från 60-talet (minns inte vilket - Corbijn?).

"hey björn

as promised same fotos of the black pearl I built for matthieas scherff

kind regards
uschi"

Läs hela notisen med kommentarer

Black Pearl i Spanien

Xabier i sin Pearl

Hi, Bjorn.

This is the Black Pearl that I´ve just finished in last days (..."Brown Pearl", sorry). In Spain it´s too hot for painting it in Black, and I don´t like in white.

Is a wonderful kayak, seaworthy, and funny. Congratulations for your design. I send you a picture to show in the web, if you want it.

Best regards.
Xabier.

En brun pärla i Spanien

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2024

  1. januari (4)

2023

  1. december (2)
  2. november (1)
  3. oktober (3)
  4. september (3)
  5. augusti (6)
  6. juli (2)
  7. juni (1)
  8. maj (5)
  9. januari (2)

2022

  1. december (1)
  2. november (2)
  3. oktober (2)
  4. september (3)
  5. augusti (3)
  6. juli (1)
  7. juni (4)
  8. maj (1)
  9. mars (2)
  10. januari (2)

2021

  1. december (1)
  2. november (2)
  3. oktober (4)
  4. september (6)
  5. augusti (5)
  6. juli (6)
  7. juni (5)
  8. maj (5)
  9. april (2)
  10. mars (2)
  11. februari (2)
  12. januari (1)

2020

  1. december (3)
  2. november (4)
  3. oktober (4)
  4. september (11)
  5. augusti (7)
  6. juli (8)
  7. juni (6)
  8. maj (8)
  9. april (6)
  10. mars (4)
  11. februari (1)
  12. januari (1)

2019

  1. december (3)
  2. november (1)
  3. oktober (1)
  4. september (4)
  5. augusti (3)
  6. juli (3)
  7. juni (4)
  8. maj (5)
  9. april (2)
  10. mars (3)
  11. februari (3)
  12. januari (3)

2018

  1. december (2)
  2. november (4)
  3. oktober (4)
  4. september (6)
  5. augusti (6)
  6. juli (9)
  7. juni (5)
  8. maj (7)
  9. april (3)
  10. mars (2)
  11. februari (4)
  12. januari (2)

2017

  1. december (5)
  2. november (3)
  3. oktober (4)
  4. september (3)
  5. augusti (6)
  6. juli (10)
  7. juni (6)
  8. maj (5)
  9. april (2)
  10. mars (2)
  11. januari (1)

2016

  1. december (2)
  2. november (3)
  3. oktober (2)
  4. september (6)
  5. augusti (5)
  6. juli (6)
  7. juni (3)
  8. maj (3)
  9. april (3)
  10. mars (3)
  11. februari (1)
  12. januari (3)

2015

  1. december (2)
  2. november (2)
  3. oktober (2)
  4. september (4)
  5. augusti (3)
  6. juli (4)
  7. juni (4)
  8. maj (3)
  9. april (3)
  10. mars (4)
  11. februari (1)
  12. januari (3)

2014

  1. december (2)
  2. november (2)
  3. oktober (4)
  4. september (3)
  5. augusti (7)
  6. juli (10)
  7. juni (7)
  8. maj (9)
  9. april (3)
  10. mars (3)
  11. februari (2)
  12. januari (3)

2013

  1. december (3)
  2. november (4)
  3. oktober (8)
  4. september (5)
  5. augusti (5)
  6. juli (8)
  7. juni (9)
  8. maj (8)
  9. april (7)
  10. mars (7)
  11. februari (1)
  12. januari (4)

2012

  1. december (5)
  2. november (5)
  3. oktober (8)
  4. september (4)
  5. augusti (9)
  6. juli (9)
  7. juni (6)
  8. maj (9)
  9. april (3)
  10. mars (3)
  11. februari (3)
  12. januari (3)

2011

  1. december (3)
  2. november (12)
  3. oktober (7)
  4. september (11)
  5. augusti (8)
  6. juli (10)
  7. juni (8)
  8. maj (13)
  9. april (9)
  10. mars (11)
  11. februari (10)
  12. januari (5)

2010

  1. december (6)
  2. november (7)
  3. oktober (4)
  4. september (12)
  5. augusti (14)
  6. juli (7)
  7. juni (15)
  8. maj (11)
  9. april (7)
  10. mars (6)
  11. februari (11)
  12. januari (11)

2009

  1. december (11)
  2. november (10)
  3. oktober (14)
  4. september (11)
  5. augusti (13)
  6. juli (8)
  7. juni (21)
  8. maj (23)
  9. april (13)
  10. mars (11)
  11. februari (8)
  12. januari (10)

2008

  1. december (11)
  2. november (10)
  3. oktober (15)
  4. september (14)
  5. augusti (15)
  6. juli (5)
  7. juni (11)
  8. maj (18)
  9. april (16)
  10. mars (7)
  11. februari (8)
  12. januari (13)

2007

  1. december (4)
  2. november (7)
  3. oktober (16)
  4. september (9)
  5. augusti (15)
  6. juli (18)
  7. juni (35)
  8. maj (25)
  9. april (14)
  10. mars (19)
  11. februari (17)
  12. januari (21)

2006

  1. december (22)
  2. november (18)
  3. oktober (9)
  4. september (17)
  5. augusti (25)
  6. juli (28)
  7. juni (19)
  8. maj (20)
  9. april (15)
  10. mars (9)
  11. februari (22)
  12. januari (22)

2005

  1. december (18)
  2. november (10)
  3. oktober (10)
  4. september (15)
  5. augusti (24)
  6. juli (10)
  7. juni (11)
  8. maj (12)
  9. april (22)
  10. mars (20)
  11. februari (11)
  12. januari (24)

2004

  1. december (6)
  2. november (8)
  3. oktober (11)
  4. september (8)
  5. augusti (18)
  6. juli (15)
  7. juni (8)
  8. maj (9)
  9. april (3)
  10. mars (8)
  11. februari (8)
  12. januari (8)

2003

  1. december (10)
  2. november (17)
  3. oktober (7)
  4. september (8)
  5. augusti (2)
  6. juni (3)
  7. maj (3)
  8. april (1)
  9. mars (2)
  10. februari (1)
  11. januari (3)

2002

  1. december (1)
  2. november (3)
  3. oktober (1)
  4. september (1)
  5. augusti (2)

2001

  1. augusti (1)
  2. juli (1)
  3. maj (1)