Visa varukorgen
Kanoter & Paddling

Grafisk formgivning

Uppdragen: Mina illustrationsuppdrag kommer huvudsakligen från företag och institutioner, direkt eller genom en reklambyrå, samt från bok- och tidningsförlag. Inom ett par fackområden anlitas jag också som copywriter. Jag skiver en del artiklar, krönikor eller kåserier för tidningar och för webbsidor. Mellan uppdragen kopplar jag av med naturmåleri, ofta med motiv från långpaddlingar längs kusten. En och annan utställning har jag också hunnit med - men tyvärr inte under de senaste åren. När det gäller formgivning handlar det om broschyrer, logor, designprogram, bok- och skivomslag och liknande. Allt oftare jobbar jag med webdesign, med fokus på visuell design, informationsarkitektur och användarvänlighet. Två böcker har jag hittills gett ut - fler är på gång.

Företaget: Jag arbetar frilans som enmansföretag eller i tillfälliga projektgrupper tillsammans med fotografer, copywriters, programmerare, originalare etc. Björn Thomasson Design är en momsregistrerad enskild firma med F-skatt.

Leveransvillkor: Jag arbetar efter Nordiska Tecknares Leveransvillkor, de avtal som finns mellan Svenska Tecknare och Sveriges reklamförbund, Svenska bokförläggareföreningen etc samt gällande upphovsrättslagstiftning.

Debitering: Normalt arbetar jag med fast offert, baserad på timkostnad, eventuella externinköp och illustrationens användning/ändamål. För en del "gamla" uppdragsgivare arbetar jag på löpande räkning. Är beställaren en utlyst tävling eller av tävlingsliknande karaktär hänvisas till Nordiska Tecknares tävlingsregler (kontakta Svenska Tecknare).

Kontakta mig för att diskutera uppdrag...

 

Några uppdrag genom åren

Axis Kayaks. Dags för öppnandet av en ny butik i Drammen, och i samband därmed en första officiell presentation av de nya kajakerna – och för det behov av lite grafiskt material, vilket förstås landade på mitt bord – eller snarare i min dator. Det mest påtagliga är en rad 2 meter höga banners med presentationer av kajaker, surfskis och en ny serie grönlandspaddlar. Så här...

Banners for Axis Kayaks


Axis Kayaks. Plötsligt blev jag något otippat förpackningsdesigner också! Det var Axis Kayaks som bygger upp ett tillbehörsprogram och fann behov av lite trevligare och mer företagsrelevanta förpackningar än vad OEM-tillverkaren erbjöd som standard. Ett antal askar, boxar och etiketter blev resultatet. Här är en av dem:

 


Nordic Kayaks planerade att ställa ut på Kanumesse i Nürnberg och behövde ett blickfång i montern. Det blev en stor banner: 360x120 cm

Nordic Kayaks banner 2013


Pei Sheng Boats. Något överraskande hörde Pei Sheng Boats i Shanghai av sig och ville ha hjälp med en ny företagslogga och grafisk dekor på en serie tävlingskajaker. Vad de sökte var främst någon som kunde hjälpa dem att hitta ett uttryck som fungerar på en västerländsk marknad. Efter lite diskussioner enades vi om ett antytt men inte övertydligt kinesiskt ursprung – inga pandor, drakar eller markattskungar. Den föreslagna företagsloggan blev en enkel ordbild som är tydlig i alla storlekar och sammanhang, ett ord som är lätt att uttala och komma ihåg och en grafiskt stark karaktär. De uppbrutna versala E:na kan på kinesiska läsas som siffran tre, vilket kan stå för de tre verksamheterna, kajaker, kanoter och roddbåtar – eller alternativt för de tre ägarbröderna (aldrig fel att smickra den som håller i penningpåsen ;-).

Grafiken på kajakerna blir en stram och mycket enkel kilform – distinkt på land och i vattnet och med associationer till fart och effektivitet, lätt igenkännbar och mycket enkel att lägga direkt i gelcoaten på skroven.

Företagslogga: Pei Sheng
Företagslogga: Pei Sheng

Peisheng som stämpelJag föreslog också en liten logga att sättas i fören på kajakerna: namnet Peisheng i form av en traditionell kinesiskt stenstämpel, sådan som sitter på tuschmålningar och kalligrafi.

Helt överraskande var kanske inte uppdraget: Pei Sheng bygger kajaker åt både Nordic Kayaks och Axis Kayaks och de har sett den design jag gjort åt dessa företag. Men icke desto mindre: att ett stort kinesiskt företag anlitar en ensamjobbande mångsysslare från Lund för sin grafiska profil känns rätt smickrande ;-)


SSDP (Swedish Scientific Drilling Program). Efterhand utvecklades projekt SDDP (se nedan) till en ny i nivå i EU-samarbetet kring djupborrning. I samband därmed uppstod behovet av att även utveckla företagsidentiteten – med andra ord en ny logga. En av de bärande idéerna var att komma längre ifrån de ofta tämligen amatörmässiga skeumorfismerna som av någon anledning dominerar branschen – detaljrika jordglobar med karikerade borrtorn, nationsflaggor som blåser i vinden, färggraderingar, småttig text i många olika stilar. Den förra loggan var (faktiskt!) ett stort steg i riktning mot enkel kraftfull grafik. Den nya tar steget fullt ut.

SSDP

Grundförutsättningarna den här gången var att visa djupborrning i hav och på land och gärna antyda Sverige. De förlängda staplarna på d och p skall associera till borrning (med lite fantasi kan man se d och p som en borrigg på hjul). Det blå visar vatten, det gröna mark och den grå antyder djup. Sverige är lite mer långsökt antytt (men jag ville inte ha in en svensk flagga eller svenska färger) – lutningen på "jordytan" antyder ett nordligt läge på klotet ;-)

Naturligtvis fullt användbar även enfärgat grå-svart, även om en del av symboliken försvagas.

 

 


SvedStoreCO2 – ett nytt svenskt akademiskt/industriellt projekt som tävlar om EU-pengar för att kunna bli ett pilotprojekt för att ta hand om koldioxid. Mitt uppdrag var att hitta en samlande visuell symbol för ansökan och dithörande dokumentation, och som kan fungera som logga för verksamheten om EU-stöd beviljas för pilotprojektet.

Beställaren gav ledorden “CO2, Sverige, borrning, miljö”, och önskemålet att SwedSTORE skrivs med versal-gemena som visas och att CO2 står upphöjt. Utifrån det ritade jag nedanstående logga med målet att den skulle vara enkel, kraftfull, skalbar och relevant. Den godkändes omedelbart av beställaren vid första presentationen.

Är du intresserad finns här en pdf (435 KB) med min presentation och en pdf (1,5 MB) med riktlinjer för hur den bör användas.

SwedSTORECO2 – logo


Susano - logga, visitkort, brevpapper mm. Susano AB, är ett malmöföretag med offentliga och privata uppdragsgivare - medicinska bedömningar, livsstilsförändringar och stressreducering. Från en blygsam start har företaget utvecklas snabbt och det fanns ett behov av en professionell visuell presentation.

Identitetsprogram för Susano


Decta - logga. Decta är ett relativt nytt företag med mjukvaruutveckling som främsta verksamhet, och i behov av en visuell symbol.

Logga för Decta Logga för Decta

I slutändan valdes en förenklad version för att bättre passa ett webbsajttema som beställaren önskade använda.
Logga för Decta - vald version


SDDP - logga. SDDP - the Swedish Deep Drilling Program - jobbar med vetenskapliga borrprojekt för undersökning av berggrunden i Sverige. Mitt uppdrag var att hitta en ny visuell symbol som kan följa företaget framåt - enkel, kraftfull, skalbar och relevant. Det blev till slut en kompromiss mellan mina idéer om "less" och beställarnas om "more" ;-)

Logga för SDDP


Green Hat Music and Sound. Olle Grane, duktig musiker och musiktekniker, med egna firman Green Hat Music and Sound behövde en logga. Idén fanns i namnet och behövde bara sättas på papper...

Logga för Green Hat Music and Sound


Bokomslag 'Coachingtrappan'Omslag "Coachingtrappan - en handbok i att coacha och motivera till resultat". Omslagsidé och illustration. Utbildningshuset, Lund, 2006.

 

 

 

 

 

 

 

...och lite ur arkivet:

Terra Scaniae. Ett historieprojekt för barn på webben. Jag gjorde en vinjettsymbol och några inledande illustrationer, innan projektet tog sådan fart att det behövdes flera tecknare för att hinna med.
vinjettbild

Acoustic Line är ett företag som bygger högkvalitetskablar för hifi. Utöver de vanliga kraven på användbarhet i olika tryckmetoder, material, storlekar och sammanhang var tanken att logan skulle appliceras i millimeterstorlek på själva kablarna. Lösningen blev ett för ändamålet konstruerat teckensnitt i ett "långsträckt" arrangemang.
Logga Acoustic Line

MAP - Malmö Audioproduktion - gjorde under några år ljudtekniskt mycket framstående och prisbelönade inspelningar av nutida musik. En av de bärande idéerna var att spela in musiker från regionen och använda verk av lokala konstnärer/fotografer på omslagen. Eftersom företagets huvudsakliga produktion var analog och av audiofilkaraktär fick logan antyda detta. När hela utgivningen blivit digital var märket så inarbetat att det fick hänga med i sin "analoga" form.
Map logga

Under dessa år gjorde jag omslag till alla LP-skivor, kassetter och CD-skivor. Här är några:

Opus 3, ett svenskt företag med högklassiga musikinspelningar och unika högtalarkonstruktioner på programmet - och ett spännande samarbete under några år, där jag fick tämligen fria händer med utformningen av broschyr- och reklammaterial. Sålunda skrev jag texter (jag jobbade under många år med tung hifi - innan hifi lite snöpligt ersattes av hårdkomprimerade digitalfiler), ritade illustrationer och gjorde layout och original för en serie produktblad och foldrar. Den här handlar om en serie högtalare med höljen i ett specialframtaget cementmaterial.
Opus3 högtalare

MDS-högtalare MDS var en svensk högtalarbyggare med nya idéer om att integrera ljudalstrarna i hemmiljö - idéer som numera är standard i många sammanhang: små lättplacerade sidohögtalare för mellanregister och diskant och en central modul för den djupa basen. Även detta var ett totaluppdrag - copy, layout, original. Fotograferade gjorde Olle Johnsson.
MDS-högtalare

MDS byggde också under några år en serie ljudprylar för bil. Idéen var att ett antal moduler - förstärkare, equalizers, filter mm - kunde dockas elektriskt och mekaniskt till önskad komplexitet och effekt. Uppdraget omfattade även denna gång allt ifrån concept till färdig broschyr. Fotograferade gjorde Olle Johnsson medan omslagsillustrationen är min egen. Foldern är fyrsidig och trycktes på svenska, danska, tyska, engelska och italienska.
MDS-högtalare

Monster Cables När de för sin tid mycket avancerade hifi-kablarna från Monster Cables i USA skulle lanseras i Sverige kontaktades jag av svenske generalagenten Ortofon. Resultatet blev ett antal folders som presenterar konceptet, tekniken och produkterna. Eftersom dyra specialkablar för hifi var nytt för Sverige skrev jag en text som förklarar problemen och presenterar Monster´s lösningar, frikostigt illustrerade med informativa teckningar.

Epicure var tidigt ute med riktigt bra högtalare för bil. När många konkurrenter jagade decibel byggde Epicure relativt små element (5-6") med stora magneter, styva laminerade membran, tunga gjutna högtalarkorgar och diskanter med extremt bra ljudspridning. Resultatet blev att den riktigt djupa basen, den som oftast maskerades av odefinierat basmuller, plötsligt fanns där ren och klar och att diskanten inte längre försvann in i tygklädseln utan fyllde kupén.

Epicure bilhögtalare Epicure bilhögtalare

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar