Visa varukorgen
Design & Illustration

Kommenterad litteraturlista

En kommenterad litteraturlista med kanotböcker och tidskrifter från hela världen – om paddling och friluftsliv, om kanot- och båtbyggeri, om historia och utveckling: kajaker, kanadensare, paddlar, båtar och fartyg, antropologi med mera.

Paddling, friluftsliv mm

Böcker och tidskrifter om paddling i största allmänhet – paddelteknik, navigation, meteorologi, matlagning i fält, lägerliv, turberättelser, turbeskrivningar mm.

  1. Björk, Monika:

    Strövtåg med kajak. Havspaddlarnas bästa turer och tips.

    Stockholm (Rabén & Sjögren) 1992.

    Trevlig, lättsam och till intet förpliktande nybörjarinformation om paddling – snabbt läst och snabbt glömd...

  2. Boman, Kjell:

    Livlinan

    Västerås (Streiffert Förlag)1995.

    Utmärkt sjukvårdsbok för friluftsmänniskor. Tyngdpunkten ligger på att åtgärda problem innan de blir så stora att färden behöver avbrytas. Ryms i förbandslådan.

  3. Brown, Gordon:

    Sea kayak

    Caernarfon, Gwynedd (Pesda Press Ltd) 2006.

    Underrubriken ”A Manual for Intermediate & Advanced Sea Kayakers” meddelar vad det handlar om – en mycket väldisponerad och genomtänkt handbok i avancerad havspaddling. Det finns naturligvis en mängd handfasta instruktioner för olika paddeltag till havs, men än mer intressanta är de avsnitt med lite mer filosofiska funderingar om att interagera med väder och vind, och som skiljer Browns bok från de flesta andra liknande böcker. Vissa kapitel har främst lokalt intresse - tidvatten och strömmar kring den skotska övärlden, men för övrigt är det en bok för alla paddlare som kommit förbi nybörjarstadiet.

    Vänner av traditionell paddelkultur satte kaffet i vrångstrupen inför kapitlet om paddlar – Brown meddelar att han tycker att crankshaft-paddlar med korta breda blad är överlägsna för seriös havspaddling och motiverar det bland annat med att grönlandspaddlar wobblar. När tumultet lagt sig återstår väl bara att Brown är lika berättigad till sin åsikt som häcklarna till sina, och att det inte i något avseende förminskar bokens betydelse för paddlingskulturen som helhet. Men eftersom vana GP-paddlare vet att wobbling inte sitter i paddeln utan i paddlaren, och är ett vanligt nybörjarfel, blir det trots allt en liten minuspost i slutbetyget.

    Längre recension

  4. Broze, Matt och Gronseth, George:

    Sea Kayaker, Deep Trouble

    Camden, Maine (Ragged Mountain Press) 1997.

    En sammanställning av incident- och olycksrapporter och utvärderingar ur några årgångar av tidskriften Sea Kayaker. Som läsning betraktad inte mycket roligare än vad titeln antyder, men intressant i analyserna av vad som gick snett och hur det hade kunnat undvikas. Fast efter några kapitel börjar man undra varför så många amerikanska nybörjare ger sig ut om vintern i olämpliga kajaker, utan flytväst, ibland till och med utan kapell, i farvatten ökända för ström och blåst, utan att lyssna på väderrapporten!

  5. Burch, David:

    Fundamentals of Kayak Navigation

    Guilford, Connecticut (The Globe Pequot Press) 1999.

    En mycket grundlig genomgång av allt från klassisk navigering med kompass, sjökort och passare till praktiska råd om vad man kan åstadkomma utan att släppa paddeln – nyttig för både nybörjare och erfarna paddlare (och alla andra båtägare). En hel del känns mycket amerikanskt, Coast Guards regelsystem, utmärkning i amerikanska sjökort och nautiska publikationer, tidvatten, oceanvågor vid Californiens kust, måttsystemen med miles, tum och fathoms, den ibland irriterande mångordigheten mm, men det mesta är universellt användbart och mycket bra.

    (Skalar man bort ovan nämnda amerikanismer är innehållet ungefär detsamma som i mitt navigationshäfte, men det är utförligare beskrivet och mera generöst illustrerat)

  6. Caffyn, Paul:

    The Dreamtime Voyage.

    Runanga (Kayak Dundee Press) 1994.

    En av de mest fantastiska paddelböcker jag läst. Paul Caffyn paddlade ensam runt hela Australien. Det tog ett år, bland krokodiler, hajar, giftiga havsormar, dödliga maneter, klippkuster där han paddlade 48 timmar i sträck utan att kunna gå iland – allt beskrivet med en härlig australiensisk engelska, som tar ett tag att komma in i. Många har försökt göra om Paul Caffyns bedrift men ingen har lyckats (OBS. Sedan detta skrevs har Freya Hoffmeister hunnit radera ut en del gamla rekord). Paul: ”If it inspires just a few readers to get off their chuffs and tackle a challenge, no matter how big or small, it has been worth all the effort. If a scrawny 10 stone stipling can paddle around Aussie, just imagine what you can do.”

    "Amongst sea kayakers Paul Caffyn is almost in a class of his own. For the longest time after he finished his awesome solo circumnavigation of Australia the silence was deafening: few of his peers knew the significance of what he had done, and perhaps those who understood felt lost in his shadows. Not only is Paul's Australian adventure a pinnacle for sea kayaking, it should eventually be recognized as one of the great small voyages of recent history along with those of Slocum, Shackleton and Franz Romer." (John Dowd)

  7. Danielsson, Jim:

    148 dagar i havskajak

    Stockholm (Bokförlaget Fischer & Co) 1993.

    Den svenska kajaklitteraturens klassiker. En charmerande berättelse om en paddling runt hela skandinavien. Bör inte saknas i någon paddlares biliotek...

  8. Dutky, Paul:

    The Bombproof Roll and Beyond

    Birmingham, Alabama (Menasha Ridge Press) 1993, 2002.

    Paul Dutkys bok om roll innehåller den bästa handledning jag sett - genomtänkt och välformulerad instruktion, moment för moment av några av de mest använda rollarna. Välritade bilder – som omväxling relativt lättfattliga (instruktionsbilder av rollar brukar vara fullständigt obegripliga). Mycket bra råd om hur man lär sig själv och hur man instruerar andra och ett fungerande felsökningsschema. Vidare finns ett avsnitt med handfasta råd om hur man klarar roll i sjögång, i hård vind, i kraftig ström, i bränning, i forsar och fall etc.

    Ett helt kapitel handlar om handroll – med två händer, med en hand, med bakåtlutning, med framåtlutning, i strömmande vatten osv. Rekommenderas varmt till alla blivande rotationsekvilibrister.

  9. Forsell, Anita:

    Friluftsmat

    Stockholm (Prisma) 1998.

    Behändig bok i fickformat om att äta gott och varierat ute på tur. Ett mycket bra kapitel om att själv torka sin basmat (allt går att torka!) och ett om att komplettera med färskvaror ur naturens skafferi. Godare, nyttigare, och billigare än det du köper i påse i friluftsbutiken.

    Måhända inte lika läckert designad som ”Utekokboken” och ”Bortom Frystorkat” - men minst lika användbar.

  10. Fridh, Kjell:

    Ut och paddla kanadensare och kajak

    Falun (Wahlströms) 1980.

    Basinformation som understundom känns lite föråldrad.

  11. Foster, Nigel:

    Nigel Foster´s Surf Kayaking

    London (Globe Pequot) 1998.

    Mycket bra instruktionsbok om surf till havs och i tidvatten.

  12. Foster, Nigel:

    Sea Kayaking, Secrets From The Pro

    Arundel (Fernhurst Books) 1991, 1997.

    Mycket lärorik och pedagogiskt välskriven instruktionsbok för duktiga havspaddlare som vill bli ännu duktigare. Tar vid där Derek Hutchinson och John Dowd slutar.

  13. af Geijerstam, Bengt
    Ylva Eggehorn

    Det levande havet, Tärnskär i Östersjön

    Stockholm, (Gullers Förlag), 2009

    Stockholms skärgård är beskriven, målad, besjungen, tonsatt och fotograferad i snart nog oräkneliga verk. Men i ”Det levande havet” nöjer sig fotografen Bengt af Geijerstam och författaren Ylva Eggehorn med att i detalj beskriva ett litet skär längst ut i havsbandet. Vi får följa det karga Tärnskär med sin överraskande sandstrandlagun i vackra bilder,i dikter, intervjuer och dagboksanteckningar genom årstiderna och millennierna, i stiltje som i storm. Genom närheten och avgränsningen får vi en glimt av helheten i ekosystemet och den sköra balans som råder.

  14. Hermansson, Marie:

    Musselstranden

    Stockholm (Månpocket) 1998.

    I Marie Hermanssons Musselstranden följs växelvis två olika berättelser med gåtfulla kopplingar i tid och rum. En sorts magisk realism förefaller förena de båda skikten – ända tills sista kapitlet då en möjlig förklaring presenteras. Berättelserna är fyllda av av mystik och närvaro och språket skimrar och trollbinder. Jag läste Musselstranden med stor behållning – men vad gör den bland recensioner av paddellitteratur? Jo, en av huvudpersonerna skyr sociala kontakter, flyttar ut i den bohusländska skärgården och ägnar dagarna åt att paddla runt i sin havskajak på jakt efter spännande naturföremål till sina konstverk. Räcker det?

  15. Hutchinson, Derek:

    Sea Canoeing

    London. (A & C Black Ltd).1984.

    Klassisk kajakbibel som fortfarande har mycket klokt att säga om havspaddling ”the british way”.

    (PS 2004: Jag läste nyligen den femte utgåvan och kunde konstatera att boken i väsentliga delar är uppdaterad, moderniserad och utökad, och är återigen en av de bästa paddelböcker för den som vill lära sig – mer om den nya utgåvan.)

  16. Klint, Anders:

    Utekokboken.

    Stockholm (Rabén & Sjögren) 1996.

    Gourmetkokbok för fältbruk. Ganska komplicerade recept som till viss del bygger på förberedelser hemma, och avser därför främst dagsturer – men som inspirationskälla till mer varierad kost är den mycket bra. Skiljer sig från de flesta friluftskokböcker genom att författaren inte bara har anpassat standardrecept efter begränsade resurser utan i grunden funderat igenom hela mathållningen i fält. Många maträtter känns genuint nya och spännande - början till en ny friluftsgastronomi.

  17. Larsson, Bengt:

    Kusten är klar

    Stockholm (Bengt Larssons förlag) 2001.

    Bengt Larssons hundra dagar i kajak och hundra nätter i tält - från Svinesund till Haparanda - är berättelsen om intensiv och nära kontakt med naturen, om nyfikenhet, öppenhet och intressanta möten runt kusten, om att leva i nuet och att njuta av livet.

    Slå dig ner och låt dig ryckas med av berättarglädjen och upptäck att stora äventyr inte nödvändigtvis handlar om Himalaya eller Grönland, att omtumlande naturupplevelser lika gärna finns i Misterhults skärgård som på Galapagos och att verkligt spännande människor kan hittas i en sjöbod på Norrlandskusten lika väl som i Patagonien eller på Tongaöarna.

    Längre recension

  18. Lysén, Svante:

    Under frihetens himmel.

    Örkelljunga (Bokförlaget Settern) 1996.

    Svante Lysén tycks vara en av dessa avundsvärda människor som följer sina ingivelser, vare sig det gäller att paddla runt Grönland, fotvandra genom Sibirien, övervintra med kajak på Svalbard eller bygga sig en timmerstuga på Kanadensiska tundran. Vi som lever våra liv insnärjda i vår civilisations monetära system, får läsa med en viss försiktighet – boken frammanar oroande funderingar om meningen med tillvaron. Läs den - gärna mer än en gång.

  19. Lysén, Svante:

    Polarnattens leende

    Växjö (Vildmarksbiblioteket) 2008

    Svante Lyséns ”Polarnattens leende” – 384 sidor, som gärna kunde ha varit dubbelt så många - handlar om ett år på Svalbard, om tält och timmerkojor, om is och snö, om isbjörnar och resor med kajak, skidor och hundsläde.

    Som vanligt upplever jag en sorts surrealistisk längtan när jag läser eller lyssnar på Svantes berättelser: att sitta med en bra bok i en skön fåtölj i ett varmt, upplyst hus, med en kopp nylagat te i handen, med TV, radio och en daglig tidning inom räckhåll, en tankad bil till hands utanför dörren – och känna lite avund mot en man i ett tält på 80:e breddgraden, snöstorm och 30 minus utanför och hungriga isbjörnar som försöker klösa sig in i ”skafferiet”.

    Jag försöker komma på om Svante är en formidabel PR-expert, om jag är speciellt mottaglig eller om vi kanske byggt vår trygghet och bekvämlighet så högt att utsikten skyms…

    Hur som helst – läs!

    Längre recension

  20. Lysén, Svante:

    Vinterpalatset

    Växjö (Vildmarksbiblioteket) 2008

    ”Polarnattens leende” är en pocketbok utan andra bilder än fyra sidor kartor. ”Vinterpalatset” är en tillhörande bildbok - en Coffee table book - som i andlöst vackra bilder (stora och många) och text (samma text som i Polarnattens leende, men nerkortad och fokuserad kring bilderna) fångar skönheten i det karga magnifika landskapet och det oväntat rika djur- och växtlivet, med utgångspunkt i årstidernas växlingar.

    Längre recension

  21. Lönn, Jan och Persson, Olle:

    Paddla på västkusten.

    Västerås (ICA-förlaget) 1999.

    Kombinerad guide- och loggbok om en uppdelad färd från Svinesund till Helsingborg. Mycket information om sevärdheter och lokala fakta, men förvånansvärt lite som man inte hittar i vilken turistbroschyr som helst.

  22. Lönn, Jan:

    Kanotguiden.

    Västerås (ICA-förlaget) 1997.

    Innehållsrik guidebok som beskriver 350 olika kanotturer runt om i Sverige, huvudsakligen inlandsfarvatten. Turerna presenteras överskådligt landskap för landskap. Utmärkt planeringsunderlag inför semesterturerna för den som helst håller sig till åar och sjöar.

  23. Lönn, Jan:

    Paddla i Stockholmstrakten.

    Stockholm (STF: Förlag) 1993.

    Turbeskrivningar – 40 turer på mellan 5 och 46 km inom 10 mil från Stockholm. Turerna beskrivs med uppgifter om framkomlighet, landtransporter, svårighetsgrad, säsong, naturtyp, omgivningar, sevärdheter m.m. Till varje turbeskrivning hör en detaljerad kartskiss.

  24. Lövin, Isabella

    Tyst hav – jakten på den sista matfisken

    Stockholm (Ordfront) 2008

    Inte speciellt paddelrelaterad, men ändå en rapport om det medium vi rör oss i (eller på). Ett lika välgjort, välskrivet som skrämmande stycke samhällsjournalistik om rovdrift på gemensamma tillgångar – om ett navelskådande Fiskeriverk och ett EU, om vilket man inom somliga områden knappast längre kan ha större förväntningar än att delegaterna kommer hyfsat i tid till jobbet, rimligt nyktra och inte har ställt till någon ny katastrof innan lunch...

  25. MacGregor, John M:

    A Thousand Miles in the Rob Roy Canoe.

    Murray, Utah (Dixon-Price Publishing) 2000.

    Det här är boken som inspirerade miljoner kanotbyggen runt om i världen. Ursprungligen publicerad i London 1866 och med berättelser från de långturer MacGregor gjorde runt om i Europa - bland annat en tur på Göta Kanal. Rob Roy var världens första kända nöjeskanot och väckte berättigat uppseende varhelst MacGregor drog fram. Tonen är det sena 1800-talets viktorianskt anglosaxiska optimism, inte olik Jules Vernes ”Jorden runt på 80 dagar” - en charmerande blandning av tidsdokument, reseberättelse, oövervinnelighet, späckad med filosofiska utläggningar om livskvalitet, religion, hur man kommunicerar med infödingar som inte är lyckliga nog att vara bevandrade i "the Queens English" - och då och då banala transportsträckor med redogörelser för varenda stad, måltid eller fors han stötte på.

    Enligt kommentaren nedan finns nu MacGregors svenska äventyr i nyutgåva: ”En kanotfärd i Sverige år 1866” (Marbäck, Maritim Kultur, 2009). Den utkom första gången 1868 på Sigfrid Flodins förlag i översättning av Gustaf Thomée, då som ett hundrasidigt häfte. 

  26. Mentzing, Karin:

    Långfärdskajak.

    Stockholm (Wahlström & Widstrand) 2000.

    Äntligen en heltäckande svensk handbok om kajakpaddling! Här finns allt nybörjaren såväl som den mera erfarne behöver känna till för att få ut mesta möjliga av paddelturen. Pedagogiskt och med smittande entusiasm berättar Karin om allt ifrån utrustning, räddningsstrategier och paddelteknik till hur man packar effektivt och säkert och syr egna packsäckar. Bland mycket annat finns också praktiska tips om förbättringar, recept på på delikata maträtter i fält och goda råd om navigation och sjömanskap.

  27. Nessmuk (George Washington Sears):

    Woodcraft and Camping

    New York (Forest and Stream Publishing Company) 1920.
    Nyutgiven av Dover Publications Inc, New York

    En lätt omarbetad och nyutgiven version av en gammal klassiker. George Washington Sears hade under pseudonymen Nessmuk stort inflytande på friluftslivet i USA under början av förra seklet. Han förespråkade ett lätt och okomplicerat campingliv och kom som friluftsfilosof betydligt längre än de ultralightprofeter som långt senare predikade liknande idéer. Vad sägs till exempel om att ge sig ut på månadslånga paddlingar i sjösystemen i Nordöstra USA med en total packning på 13 kg – inklusive kanot och paddel! Boken är naturligtvis hopplöst föråldrad när det gäller material, språkbruk och sociala förhållanden – men är fortfarande knivskarp i analysen av vilka behov vi försöker tillfredsställa ute i naturen och hur det kan ske utan att det kostar eller väger onödigt mycket. Inte minst finns en traditionell respekt för vildmarken som saknas i många sammanhang numera.

  28. Nyberg, Alf:

    Vädermärken att lita på.

    Stockholm (LT:s Förlag) 1980.

    Mycket intressant och underhållande bok om trovärdigheten i gamla väderspådomar. Författaren visar att det blandat med mystik och talmagi göms förvånande meteorologisk visdom. Vem kunde till exempel tro att folk som kan spå väder efter kyrkklockornas klang ofta har fullständigt rätt och i själva verket har gjort en vetenskapligt korrekt analys av en svårupptäckt förändring av luftmassornas rörelser.

  29. Pearson, Claudia (editor):

    Cookery

    Mechanicsburg (Stackpole Books) 2004.

    En handbok från NOLS (the National Outdoor Leadership School) i USA, och därför på engelska. Den handlar om mat och matlagning i fält, men inte på det vanliga sättet: med ett antal recept. Istället tar den ett helhetsgrepp på hela matfrågan: den utgår från ett rekommenderat basförråd av råvaror, avstämt så att det innehåller allt som kroppen behöver för en veckas paddling (eller liknande friluftsaktiviteter) – och därefter förslag på vad man kan laga för gott och nyttigt ur detta förråd. Ingående diskussion av näringsfysiologi, planering av inköp, utrustning, hantering av matvaror utan tillgång till kyl med mera. Jag får fundera en stund på de amerikanska måttenheterna och även på att ersätta en del ingredienser som inte finns i svenska butiker, men som helhet är det ett fräscht och spännande sätt att tackla problemet med näringsintag under längre paddelturer.

  30. Rosén, Mikael:

    Havspaddling.

    Helsingborg (Ekonomibok/Läshörnan) 1991.

    ”Havspaddling” är en mycket lättläst bok som på ett lättfattligt sätt avhandlar det mesta om havspaddling – tyvärr bara på en rätt grundläggande och inte alltid helt invändningsfri nivå (invändningarna beror främst på att det hänt en hel del på de decennier som gått sedan boken skrevs).

  31. Shave, Neil

    Canoeing, Skills and techniques

    Ramsbury: (The Crowood Press Ltd) 1985.

    En välillustrerad och mycket konkret instruktionsbok i paddelteknik, fokuserad främst på engelska turkajaker för inlandsfarvatten. Boken gör ett lite omodernt intryck, men om man jämför med dagens bästa instruktionsböcker upptäcker man snabbt att inte mycket saknas och att även havspaddlare hittar en hel del matnyttigt.

  32. Sigurd, Jan

    Paddlaren

    Malmö (Bra Böcker), 2003

    En bok som heter paddlaren och utspelar sig i kanalerna i Malmö måste väl platsa i min litteraturlista, eller hur? Men tyvärr är detta en för mig högst umbärlig bok, en stunds till intet förpliktande ströläsning om en figur som inte engagerar, med en historia som aldrig utvecklas och lite lustifikationer som förgäves föröker hålla styrfart på läsupplevelsen. Synd att inte huvudpersonens påstådda passion för paddling smittade av sig på berättelsen. Läs något annat istället - eller paddla en sväng.

  33. Soares, Eric / Powers, Michael:

    Extreme Sea Kayaking.

    Camden (Ragged Mountain Press) 1999.

    Börjar du fundera på vad man gör när vågorna är tre meter höga, när vinden blåser toppen av vågorna och när brottsjöarna dundrar mot klipporna så att det slår lock för öronen? Jo, då drar man sig inomhus och läser Extreme Sea Kayaking - och inser efter ett par kapitel att man egentligen skulle dragit på paddelkläderna och stuckit ut och roat sig.

    Extreme Sea Kayaking är en mycket välskriven bok om paddling vid gränsen för vad som är möjligt – skriven av ett par veteraner med stort kunnande och ännu större säkerhetsmedvetande. Layouten är stökig och fragmentarisk men passar på något märkligt sätt mycket bra ihop med den infallsrika berättartekniken. Måste-bok för alla havspaddlare med äventyrsambitioner.

    Längre recension.

  34. Söderlund, Jon / Högberg, Mats / Hultén, Ola:

    Bortom frystorkat.

    Stockholm: ISBN 91-7588-185-3 (Bokförlaget DN) 1999.

    Bortom Frystorkat är en vacker bok att njuta av i vinter när vi planerar för kommande sommars turer. Boken innehåller 85 varierade, roliga och spännande recept som lätt låter sig göras under primitiva förhållanden. Rekommenderas.

  35. Theroux, Paul

    The Happy Isles of Oceania (paddling the pacific).

    London: ISBN 0-14-051976-2 (Penguin) 1992.

    En härlig reseskildring av en av genrens mästare, som i den här boken använder en faltkajak som transportmedel. Skarpsynta iakttagelser om livet på de lyckliga öarna – Solomonöarna, Fiji, Tonga, Samoa, Tahiti, Marquesasöarna, Påskön m fl. En sann läsupplevelse (På engelska).

  36. Thomasson, Björn:

    Kanotboken.

    Stockholm (LT:s Förlag) 1997.
    Min egen numera utgångna bok om kajaker, bygga och paddling – recenserad av Lars Svensson, Svenska Akademins Ordboksredaktion.

    Recension Lars Svensson: ”Första delen av boken är en lättillgänglig, föredömligt pedagogiskt disponerad handledning i konsten att bygga en kanot – både havskajak och kanadensare. Förkunskaper är inte nödvändiga. Här behandlas verktyg, material, kostnader, kanotdesign och här ges sakkunnigt och stimulerande grundlig och metodisk bygginstruktion, byggbeskrivningar och ritningar och mallar av skilda slag. Talrika och tydliga teckningar av författaren illustrerar framställningen. Läsaren får också lära sig tillverka en kajak- och en kanadensarpaddel. I senare delen av boken ges råd och synpunkter på bl.a paddelteknik, balans, säkerhet, färdplan, dygnsplanering, utrustning. Särskilt avsnitten om väder, vind, navigation och vinterpaddling har mycket att ge även rutinerade kanotister. Boken som avslutas med en kommenterad litteraturlista och ett fylligt sakregister, vänder sig till kanot- och friluftsintresserade, i synnerhet till dem som är intresserade av att bygga sin egen kanot.”

  37. Turk, Jon:

    The Ravens Gift

    New York (St. Martin's Griffin) 2009.

    Jon Turk har skrivit flera böcker om friluftsaktiviteter: paddling, skidåkning, klättring mm, oftast i tämligen extrema varianter. I The Raven's Gift börjar det med en paddling över Berings Sund (de vatten där ”The Deadliest Catch” utspelar sig ;-), men för övrigt är det inte mycket paddling. Merparten handlar om hans omvälvande upplevelser av den urgamla shamankulturen på Kamtjakta-halvön. Det finns som väntat en del New-Age-vibbar i boken, men Turk snöar aldrig in på ”resor” som Carlos Castaneda en gång gjorde och förblir till skillnad från Olga Kharitidi i ”Schamanens cirkel” trovärdig (och skriver dessutom mycket bättre, om den svenska översättningen av den senare är något att gå efter). Boken blir tvärtom en tämligen nyanserad beskrivning av de ibland svårbegripliga kulturella traditioner och djupgående kontakt med naturen som vi ibland kan uppfatta som övernaturliga, men som förmodligen bara ligger utanför vår egen kulturellt betingade övertro på rationell kausalitet. I slutet, efter en tragisk förlust, går han mycket sympatiskt igenom ungefär vad Joan Didion gjorde i ”The Year of Magical Thinking”.

    Paddlingsböcker finns det gott om, både bra och dåliga, men The Raven's Gift blev en total läsupplevelse jag inte skulle vilja vara utan.

  38. Yrvind, Sven:

    Konstruktören

    Stockholm (Prisma) 2003.

    De flesta känner kanske till att Sven Yrvind, eller som han tidigare hette, Sven Lundin, har seglat jorden runt i de minsta båtar man kan tänka sig - men i den stora världen utanför Sverige är han en välkänd och uppskattad auktoritet på segling och båtkonstruktion.

    I sin nya bok ”konstruktören” blandar Sven Yrvind funderingar kring segling, navigation, teori, praktik, konstruktionsarbete, livsstil, filosofi och mycket annat till en fantasieggande och omtumlande helhet, som hålls samman av en djup respekt för människor och natur. En bok full av aha-upplevelser och enkla och självklara idéer och konstruktioner. Ta till exempel sextanten för att mäta solhöjd: Svens version är tumnagelstor och kostar ett par hundralappar. Den man hittar i båttillbehörsaffärer är tung, stor, ömtålig och kostar 5-6 tusenlappar. Inte konstigt att representanter för marknadsekonomin ibland får något plågat i blicken av bara namnet Yrvind. Tyvärr hade Sven lite otur med tajmingen – innan hans sextant hann slå igenom hade GPS marginaliserat sextantmarknaden.

Kanot- och båtbyggeri, design m.m.

Böcker och publikationer om att bygga kajaker, kanadensare och båtar – om hydrodynamik och konstruktionsberäkningar, olika byggmetoder mm.

  1. Brewer, Edward S

    Introduction to Naval Architecture

    McGraw-Hill, Camden, Maine

    En välskriven, lättläst och utförlig bok om båtdesign och beräkningar.

  2. Brinck, Wolfgang

    The Aleutian Kayak : Origins, Construction, and Use of the Traditional Seagoing Baidarka

    Ragged Mountain Press, Camden, ME

    Trevlig och informativ, om än något kategorisk, handbok i att bygga och använda traditionella ribb-och-duk kajaker från Aleuterna. Bra kapitel om utrustning att göra själv – paddlar, traditionella kapell, packpåsar, paddeljackor etc.

  3. Brown, J. D. and Hartsock, John

    Rip, Strip, and Row: A Builder's Guide to the Cosine Wherry

    Larkspur, CA (Tamal Vista Publications)

    Beskriver ett stripbygge av en lätt roddbåt.

  4. Butz, Rickard:

    Building the Six-Hour Canoe

    St. Michaels. (Tiller Publ) 1994.

    Fullt fungerande plywoodkanot på sex timmar. Båtsportens motsvarighet till varm korv.

  5. Cunningham, Chris:

    Building the Greenland Kayak: A Manual for its Construction and Use

    Camden (Ragged Mountain Press) 2002.

    Utmärkt steg-för-steg byggbeskrivning av en västgrönländs kajak i ribb och duk. Bra beskrivning av att anpassa måttet efter egna anatomiska förutsättningar. Det finns också bra beskrivningar av att sy kapell, tuiliqs, handskar, flytsäckar, packpåsar mm och om att bygga paddlar. En utmärkt beskrivning med bilder av paddelteknik, rollar, balansövningar avslutar boken. Materialet är en utvidgning av en tidigare artikel i Sea kayaker. Skall man kritisera något, är det att Cunningham har en tendens att förlora sig i detaljer och antyda att en enda metod är rätt – tryggt för den osäkre nybörjaren med lite begränsande för andra. John Petersen har en mera lätt och flexibel ton, är mer fokuserad på resultatet än på att styra byggaren. (Se även Starr, Mark ”Building a Greenland Kayak”, Morris, Robert ”Building Skin-on-Frame Boats” och Petersen, H C ”Qaanniornermut Ilitsersut - Instruktion i Kajakbygning”)

  6. Dahlgren, Torbjörn, Wistrand, Sven och Wiström, Magnus:

    Nordiska Träd och träslag

    Stockholm (Arkitektur, Förlag AB) 1996

    Faktaspäckad referensbok om trä - egenskaper, användning, bearbetning mm.

  7. Devlin, Sam:

    Devlin's boatbuilding

    Wooden Boat Store

    Sam Devlin har vidareutvecklat stitch-and-glue-metoden under många år, och bygger numera det mesta från små roddbåtar till 15 meters segel- och motorbåtar. Hans metod resulterar i lätta, starka skrov med rena insidor. I boken beskrivs hela metoden: från att inreda verkstaden, rita mallar i fullskala till motorinstallation och annat. En mycket nyttig bok för alla som funderar på att förvandla plywoodskivor till båt...

  8. Dyson, George:

    Baidarka

    Seattle, WA (Alaska Northwest Books)

    Rikt illustrerat och mycket personligt verk om utvecklingen av baidarkor - dels mycket vederhäftigt, ingående och intressant om de traditionella kajakerna från Aleuterna och dels George Dysons utveckling av dessa, hans designfilosofi (och filosofi överhuvud taget) och moderniserade byggmetod med aluminiumrör och nylonväv. Sannolikt har ”Baidarka” lockat till fler kajakbyggen än någon annan bok. En bok man gärna återvänder till – mer än gång…

  9. Gardner, John:

    More Building Classic Small Craft

    Camden, Maine. (International Marine Publications) 1990.

    Traditionellt båtbygge med bl.a. en kanadensare

  10. Gilpatrick, Gil:

    Building a Strip Canoe

    Freeport, ME (DeLorme Publishing Co)

    En av de första böckerna om stripteknik. Fungerar fortfarande bra som introduktion.

  11. Gillmer, Thomas C. and Johnson, Bruce:

    Introduction to Naval Architecture

    Annapolis, MD (Naval Institute Press)

    Enkel och bra beskrivning av hydrodynamik, fart, stabilitet mm för den som börjar intressera sig för båtdesign

  12. Gougeon Brothers

    Gougeon Brothers on Boat Construction

    Bay City, Michigan, USA. 1979.

    Oumbärlig bibel för epoxibygge. Alla byggmetoder presenteras med amerikansk noggrannhet och pedagogik. Det som inte finns här – beskrivet, förklarat och uppbackat med erfarenhet och forskning – behöver man inte veta, oavsett om bygget är en liten öppen kanot eller en 20 meters havskryssare. Bör inte saknas i någon båtbyggares bibliotek. Kan numera laddas ner från WEST:s sajt som pdf-fil (scrolla ner en bit bland use-guides).

  13. Hanner, C. N.:

    Råd och upplysningar rörande kanotbygge och kanotidrott samt uppgifter över av Svsnska Kanotförbundet utgivna kanotritningar

    Svenska Kanotförbundet

    C. N. Hanners 40-sidiga häfte från 1915 är dels en intressant historisk expose över svensk kanothistoria i början av förra seklet, och dels en i vissa avseenden fortfarande relevanta genomgångar av hydrodynamik, kanotritningar och kanotbygge med mera. Eftersom det medium vi färdas i är evigt detsamma, är också många av Hanners teser fortfarande intressanta, även om em del kanske skulle kallas sunt förnuft numera..

  14. Hazen, David:

    The Strippers Guide to Canoe Building

    San Francisco. (Vista Publishing) 1976.

    7 kanadensare och 2 kajaker i WEST-teknik. Byggbeskrivningen helt okej, medan kajakmodellerna nog har passerat bäst-före-datum.

  15. Hill, Thomas:

    Ultralight Boatbuilding.

    International Marine Publishing Co.) 1987.

    Mycket bra bok om att bygga lätta plywoodkanoter. Inga ritningar, men väl en utförligt beskriven arbetsgång.

  16. Howard-Williams, Jeremy

    Segel

    Stockholm (P A Norstedt & Söners förlag) 1975

    Undertiteln – segelvård, segel i arbete, segeltillbehör, segelsömnad, segelreparation – säger det mesta om vad boken handlar om. Den som tänker sy egna segel till Kanotyawl 400 eller Sharpie 600 (eller någon annan farkost), har mycket att hämta i ”Segel”: om att välja dukvikt, om sömnadsteknik, om att lika och sy i revpunkter och horn, om att skära till och överlappa våderna till rätt form, rätt buk på rätt ställe för ett segelställ som tar höjd och utnyttjar vinden optimalt.
    Prototypen till min Kanotyawl fick hemmasydda segel; hoptejpade på vardagsrumsgolvet, sydda med en vanlig hushållssymaskin och handlikade – allt med Howard-Williams bok som bruksanvisning – och fungerade perfekt och gjort så i mer än 25 år.  

  17. Jalakas, Anders:

    Bygg din egen träkajak

    Stockholm (Balkong Förlag) 2008.

    En heltäckande bok om plywoodbygge - lite allmänt om kajakdesign, dimensioner och egenskaper, två bra kapitel om att själv rita sin kajak (beräkningar och praktiska råd) och en utförlig och rikt illustrerad beskrivning av hur man bygger plywoodkajak. Modellen som visas i form av en utslagstabell är en ganska enkel nybörjarkajak med ”snälla” egenskaper.

  18. Kulczycki, Chris:

    The Kayak Shop

    Camden, Maine (Ragged Mount) 1993.

    Tre plywoodkajaker med designdiskussion och bra byggbeskrivning.

  19. Larsson, Lars:

    Principles of Yacht Design

    Sports & Recreation - 1994

    Djuplodande och välskriven faktabok om båtdesign. Med utgångspunkt i en tänkt 40-fots segelyacht går författaren igenom alla aspekter av designprocessen.

  20. af Malmborg, Andreas:

    Träbåtar

    Bokförlaget Prisma ISBN 91-518-3471-5

    Om mycket vacker bok om konsten att älska och vårda en träbåt.

  21. Marchaj, C A:

    Seaworthiness: The Forgotten Factor

    St Michaels, MD (Tiller Publications)

    Egentligen avsedd för seglare, men fullmatad med bra information även för vetgiriga paddlare – välskriven och lättillgängligt om fartygs uppförande i sjögång.

  22. McCarthy, Mac:

    Featherweight Boatbuilding

    Brooklin, ME (WoodenBoat Books).

    Mac McCarthy bygger små lätta singelkanoter i cederstrip, och beskriver utförligt och välillustrerat hur det går till.

  23. Moores, Ted och Mohr, Merilyn:

    Canoecraft

    Ontario, Canada (Camden House Publ) 1983.

    Mycket utförlig byggbeskrivning av kanadensare i WEST-teknik.

  24. Moores, Ted:

    Kayakcraft, Fine Woodstrip Kayak Construction

    Ontario, Canada (Camden House Publ) 1998.

    Välskriven men lite tillkrånglad instruktionsbok i stripbygge, värdefull för både nybörjare och vana byggare. Ritningar till fyra kajaker av segelbåtskonstruktören Steve Killing – välkonstruerade och vackra men dimensionerade för the ”Fast Food Nation”, och inte alltid den sortens kajaker som tilltalar vana paddlare.

  25. Moran, James:

    Building Your Kevlar Canoe

    Blacklick OH (McGraw-Hill.

    En utmärkt handbok för kanotbygge i Kevlar och glasfiber – med en garanterat träfri kajak som slutresultat.

  26. Morris, Robert:

    Building Skin-on-Frame Boats

    Vancouver (Hartley & Marks Publishers Inc) 2000.

    En utförlig, välskriven och underhållande handledning i att bygga småbåtar i ribb och duk. Bland exemplen finns en grönlandskajak, en kort retrievalkajak, en baidarka, en kanadensare, en ishavskanadensare och ett par roddbåtar. Ett kapitel handlar om hur man anpassar mått och form till sig själv – både med traditionella metoder och författarens moderniserade variant - och vad som händer när man ändrar. Boken innehåller också mycket om historia, kultur, säkerhet etc.(se även Starr, Mark ”Building a Greenland Kayak”, Cunningham, Chris ”Building the Greenland Kayak” och Petersen, H C ”Qaanniornermut Ilitsersut - Instruktion i Kajakbygning”).

    (Längre recension).

  27. Payson, Harold ”Dynamite”:

    Build the instant boats och Build the new instant boats

    Camden (International Marine Publishing Company Inc) 1984.

    Uppfriskande enkla båtbyggeriböcker för amatörer. Några skivor plywood, lite epoxy, några spikar och lite sunt förnuft är vad som behövs för att bygga en välfungerande båt med hjälp av Harold Paysons drastiskt okomplicerade råd. Ritningarna i boken är av Phil Bolger, vilket borgar för att de blir funktionella och snygga (nåja!)...

  28. Petersen, H C:

    Qaanniornermut Ilitsersut: Instruktion i Kajakbygning

    Roskilde (Roskilde Viking Ship Museum) 1982.

    Den ultimata källan för kunskap om västgrönländska kajakers konstruktion och byggnad. Mycket detaljerande skalritningar mm. (Se även Starr, Mark ”Building a Greenland Kayak”, Morris, Robert ”Building Skin-on-Frame Boats” och Cunningham, Chris ”Building the Greenland Kayak - A Manual for its Construction and Use”.

  29. Putz, George:

    Wood & Canvas Kayak Building

    Camden, Maine (International Marine Publ) 1990.

    Jag förstår inte motivet till att ge ut en sådan här bok 1990. Den bygger på en tidskriftsartikel från 1923, där en för sin tid välkänd båtkonstruktör beskriver hur man kan bygga en kajakliknande båt med 20-talets båtbyggeriteknik och -material. Texten är moderniserad när det gäller språk och illustrationer men inte när det gäller konstruktion, material och byggmetod.

    Förmodligen blir det fullt användbara, om än tunga, klumpiga och sannolikt kortlivade, kajaker även på det här sättet, men varför? Vem är intresserad av att bygga en historisk replik av en åttio år gammal amerikansk vanföreställning av vad en kajak är (författaren tar sig tid att förklara fördelen med att sätta sig med ryggen mot färdriktningen och byta ut paddeln mot ett par åror)?

    Är man historiskt intresserad finns ju alla nordkalottens fascinerande kajaker att låta sig inspireras av – vill man bara ha en bra kajak, finns gott om ritningar och byggbeskrivningar som drar nytta av de senaste åttio årens utveckling.

  30. Richert, Chad:

    Kayaks - Stripper Style: How to build them

    Kirkland WA (Canoe and Kayak Magazine)

    En liten tunn bok som försöker ge en kort beskrivning av stripbygge – utan att lyckas särskilt väl. Högst umbärlig för blivande kajakbyggare. Det finns så många bra böcker att välja istället.

  31. Schade, Nick:

    The Strip-Built Sea Kayak: Three Rugged Beautiful Boats You Can Build

    Camden ME (Ragged Mountain Press).

    Ambitiös och välskriven bok om stripbygge, med en mycket ingående och lärorik byggbeskrivning. Men liksom i Ted Moores böcker är byggmetoden efter skandinaviska mått ganska tillkrånglad. Nick Schade har en förkärlek för konstnärligt lagda däck i flera träslag – vackert eller kitschigt?

  32. Skene, Norman:

    Skene´s Element of Yacht Design

    London (A & C Black) 1973.

    Klassisk teoribok om båtdesign. Här finns mycket om hur båtar rör sig i sjön, hur fort de kan gå mm som är relevant för kanoter och mycket om hydrodynamiska beräkningar som är intressant även om de flesta överlåter sådant till datorn numera.

  33. Snaith, Skip:

    Canoes & Kayaks for the Backyard Builder

    Camden, Maine.(International Marine Publ) 1989.

    Praktisk bygghandledning för plywoodbygge – men de visade modellerna är inte från det här seklet.

  34. Starr, Mark:

    Building a Greenland Kayak

    Mystic Seaport Museum Inc. 2002.

    En mycket utförlig och väldokumenterad bygghandledning för den som vill bygga en grönlandskajak i ribb och duk. Hur man på traditionellt sätt anpassar mått och form, men också fem ritningar på traditionella eskimåkajaker.(se även Morris, Robert ”Building Skin-on-Frame Boats”, Cunningham, Chris ”Building the Greenland Kayak” och Petersen, H C ”Qaanniornermut Ilitsersut - Instruktion i Kajakbygning”).

    (Längre recension)

  35. Stelmok, Jerry och Thurlow, Rollin:

    The Wood and Canvas Canoe

    Gardiner, Maine (Harpswell) 1987.

    Mycket initierat och bra om att bygga och renovera traditionella kanadensare.

  36. Teale, John:

    How to Design a Boat

    Sports & Recreation - 2003

    En enkel steg-för-stegbeskrivning av en metod att rita en egen motor- eller segelbåt. Förenklade beräkningar som inte kräver avancerad matematik. Mycket diagram och illustrationer.

  37. Verney, Michael:

    Complete Amateur Boat Building

    London (John Murray) 1948

    En ambitiös genomgång av traditionellt båtbyggeri från början till färdig båt, för amatörer. Den enda bok som behövs för att genomföra ett bygge eller en restaurering. Men eftersom den kom ut 1948 finns ingenting om epoxy, glasfiber, vattenfast limmer etc, utan det är gammalt traditionellt båtbyggeri som räknas. Boken har kommit ut i ett dussin nya upplagor fram till 1974 (med en rejäl uppdatering 1959) vilket säger en del om nyttan av den.

  38. Walbridge, Charles, editor:

    Boatbuilder's Manual

    Menasha Ridge Press, 3169 Cahaba Heights Road, Birmingham, Al 35243

    Boken vänder sig främst till byggare av forskajaker i glasfiber, men innehåller mycket fakta om glasfiber, polyester, epoxi mm som kan vara nyttigt för alla båtbyggare.

  39. Watson, Aldren A:

    Hand Tools - Their Ways and Workings

    Lyons & Burford, Publishers, New York, NY 10010

    Bra referensbok om hur man använder och sköter sina verktyg.

  40. Tidningsartiklar

    Wooden Boat nr 67 om paddeltillverkning
    Wooden Boat nr 96 om design av kanadensare
    Wooden Boat nr 113 - 114 byggbeskrivning av en plywoodkajak.
    Wooden Boat nr 125 Byggbeskrivning av the six-hour canoe
    Wooden Boat nr 100 Byggbeskrivning av singelkanot i stripteknik
    Wooden Boat nr 131 Byggbeskrivning av trippelkajak i plywood
    Wooden Boat nr 132 Bygg en balanserad paddel
    Classic Boat oktober -95 Om att bygga en klassisk grönlandskajak.
    Sea Kayaker Winter -91 Byggbeskrivning av en plywoodkajak
    Sea Kayaker Winter -92 Byggbeskrivning av en grönlandskajak
    Sea Kayaker Fall -94 Byggbeskrivning av en grönlandskajak i plywood
    Sea Kayaker Oktober -95 Byggbeskrivning av en stripbyggd eskimåkajak

Publikationer om historia och utveckling: kajaker, kanadensare, paddlar, båtar och fartyg, antropologi mm.

  1. Adney, Edwin och Chappelle, Howard:

    The Bark and Skin Boats of North America

    Washington, (Smithsonian Institute Press) 1983.

    Bokens huvuddel är Edwin Tappan Adneys unika kartläggning av Nordamerikas kanadensare under det tidiga 1900-talet: ett vertabelt storverk, heltäckande, utförligt, informativt och unikt – och sannolikt utfört i absolut sista stund och på egen hand, utan stöd från en forskarvärld som vid den tiden inte intresserade sig för primitiva indianfarkoster. Adney talade flera indianspråk och tillbringade hela sitt vuxna liv med att samla ett digert material om indiankulturer – främst kanadensarens historia, geografi, konstruktion, visat med utsökt vackra och informativa uppmätningsritningar av skrovformer, konstruktionsdetaljer, utsmyckning och paddlar. Utan detta arbete hade sannolikt mycket stora delar av kulturen varit för alltid förlorade.

    Marinhistorikern och fartygskonstruktören Howard Chappelle har sedan dels fungerat som redaktör för Adneys material, och dels lagt till ett avsnitt om skinnbåtar i norr – kajaker och umiaker. Det avhandlar historia och geografi i stora drag, exemplifierat med ett antal uppmätningsritningar – summariskt i jämförelse med Adney, och numera ifrågasatt i en del avseenden, men icke desto mindre en välkommen komplettering.

  2. Arima, E. Y.

    Contributions to Kayak Studies

    Canadian Museum of Civilization, National Museums of Canada, Ottawa, Canada, K1A 0M8

    Avhandling om uppmätning och utvärdering av traditionella kajakers konstruktion och prestanda.

  3. Arima, E. Y.

    Inuit Kayaks in Canada - A Review of Historical Records and Construction

    Canadian Museum of Civilization, National Museums of Canada, Ottawa, Canada, K1A 0M8

    En genomgång av historiska dokument om inuitkajaker från Kanada, med tonvikt på design och konstruktion.

  4. Arima, E.Y. och Heath, John, red

    Eastern Arctic Kayaks - History, Design, Technique

    Fairbanks (University of Alaska Press) 2004

    Ett standardverk om östarktiska kajaker. För den som är det minsta intresserad av arktiska kajaker har den allt: Mängder av information som jag inte hittat någon annanstans, kartor, instruktionsbilder (steg-för-steg bildsekvenser av olika rollar), uppmätningsritningar till de flesta kajaktyper och paddlar, historiska bilder, berättelser om Nansen, Gino Watkins, Manasse Matheussen m fl, intervjuer med Mailigiaq, John Pedersen, Kalerac Bech etc…

    Längre recension

  5. Bass, George (red):

    Sjöfartens historia, baserad på undervattensarkeologi

    Malmö (Bernces) 1974. 1983.

    En lite annorlunda marinhistoria, där ett antal forskare och marinhistoriker utifrån nya undervattensarkeologiska fynd berättar om de tidiga båtarnas och fartygens historia i tolv kapitel: ”Medelhavets första sjöfarare”, ”Greker, Etrusker och Fenicier”, ”Romare till sjöss”, ”Grekiska och romerska hamnanläggningar”, ”Brittiska skepp från romartiden”, ”Bysans”, ”Skandinaviska skepp”, ”Vikingarna och hansan”, ”Italien, medeltid och renässans”, ”Brittisk flottstrategi 1400-1850”, ”Handelskepp och kapare över Atlanten" och "Vattenvägar till nya världen". Drygt femhundra foton och illustrationer, de flesta av mycket hög klass kompletter texterna. En bra notapparat med ordförklaringar, litteraturförteckning, illustrationskällor och ett utmärkt sökregister avslutar boken.

  6. Bennet, John och Rowley, Susan:

    Uqalurait, An oral History of Nunavut

    McGill-Queen´s University Press. 2004.

    Muntlig historia sammanställd och redigerad av John Bennet och Susan Rowley, ur intervjuer med drygt 300 gamla inuiter från Norra Kanada. Boken ger ett fascinerande och osminkat inifrån-perspektiv av det hårda livet på nordkalotten, respekten för naturen och bytesdjuren, det komplicerade sociala samspelet där grunden är att man delar de magra tillgångarna rättvist (har vi möjligen något att lära?).

    (Längre recension).

  7. Bolger, Philip C.:

    Boats with an open mind

    Blacklick (McGraw-Hill Inc) 1994.

    75 spännande båtar av Phil Bolger, från hans plywoodlådor som är funktionella mästerverk som seglar långt bättre än vad man tror, till hans vackra båtar baserade på traditionella förlagor. Allt presenterat av Phil själv i underhållande och informativa texter – och allt på samma gång häpnadsväckande innovativt, estetiskt spännande och förankrat i traditionellt sunt förnuft.

  8. Båtdokumentationsgruppen:

    Båtar i Skåne,
    Båtar i Blekinge,
    Båtar i Halland,
    Båtar i Bohuslän,
    Båtar i Dalsland

    Skärhamn (Båtdokumentationsgruppen HB) 1983-1987.

    Ett ambitiöst projekt att i ritningar, bilder och text, dokumentera hela Sveriges stora skatt av traditionella båttyper, medan det ännu finns exemplar kvar att mäta upp. Resultatet är vackra inbundna volymer i A4-format med ritningar i stort format. I serien planerades även Västergötland, Västernorrland, Värmland och Gotland, men vad jag vet så räckte inte pengarna för att slutföra projektet och intresset från nya tänkbara finansiärer var klent.

    Från det lilla förlaget i Skärhamn finns även en hel del andra böcker om svensk seglation, om speciellt intressanta båttyper, om berättelser och sägner om kustfiskare, om utombordsmotorhistoria m fl.

  9. Eskeröd, Albert:

    Båtar, från ekstock till trålare

    Stockholm (LT:s Förlag) 1970. 1983.

    En bred skildring av svenska allmogebåtars utveckling, historia, förekomst mm – från hedehös till nutid. Föfattaren ger en intressant och lättillgänglig presentation av källmaterial, forskning och de olika teorierna som kommit fram genom åren kring våra tidiga båtar. Rikt illustrerad med foton och ritningar ur Nordiska Museets samlingar. I slutkapitlet får vi följa några gamla båtbyggare under byggen av båtar från Pukavik, Smålands inland, Möja, Singö, Gräsö, Kultsjön i Lappland och Siljan – bland annat bygget av en fjällbåt i början av 1900-talet, en av de vackraste allmogebåtar jag sett!

  10. Eskeröd, Albert:

    Early Nordic-Arctic Boats

    Uppsala (Arctica. Studia Ethnographica Upsaliensis XI) 1956 1983.

    Liten skrift där författaren visar att nordiska småbåtar utvecklats ur stockar, inte ur skinnbåtar. Av många ansedd som det definitiva beviset för denna teori.

  11. Finch, Roger:

    Sailing Crafts of the British Isles

    London Glasgow (William Colling sons & Co ltd) 1976

    En bok om alla de seglande bruksbåtar som funnits runt Storbrittanien, deras historia, byggsätt, rigg och användning. Segelintresserade kommer att upptäcka vilket enormt inflytande dessa historiska båttyper haft på moderna nöjesbåtar.

  12. Freuchen, Peter:

    Min grönländska ungdom

    Stockholm (Albert Bonniers boktryckeri) 1958.

    Klassisk skildring av eskimåers liv – mycket initierad eftersom Freuchen bodde stor del av sitt liv på Grönland och var gift med en grönländska, men också lite belastad av västvärldens tidstypiska arrogans gentemot förment primitiva kulturer.

  13. Freuchen, Peter:

    Eskimåboken

    Stockholm (Tiden-Barnängen Tryckerier AB) 1964.

    Klassisk beskrivning av eskimåers liv – mycket initierad eftersom Freuchen bodde stor del av sitt liv på Grönland och var gift med en grönländska, men också lite belastad av västvärldens tidstypiska arrogans gentemot förment primitiva kulturer. Första delen är en historisk-antropologisk genomgång av det grönländska samhället – andra delen är egna berättelser och återberättade skrönor. Jag får intrycket att grönländarna funnit nöje i att bre på lite extra när de ställts inför Freuchens uppenbara intresse för de mer burleska och primitivt exotiska inslagen i vardagslivet och att kanske Freuchen själv lagt lite extra krut på sådana detaljer som han förutsåg skulle väcka uppmärksamhet och ibland anstöt när boken publicerades.

  14. Fritz-Crone, Gunnar:

    C G Pettersson – båtkonstruktör och äventyrare

    Natur och Kultur, Stockholm, 1981

    Boken är en hyllning till båtkonstruktören C G Pettersson som är pappa till de berömda pettersonbåtarna från första halvan av 1900-talet. De var smala eleganta båtar i mahogny på ekspant, med raka stävar, 7,5-8 meter långa, med två kojer, pentry, garderob och stor öppen sittbrunn med längsgående bänkar. Bränsleekonomin var med moderna mått häpnadsväckande: 7-8 knop med knappt 10 hk och någon enstaka dl bränsle per distansminut!). C G:s skrov är harmoniska och funktionella och spantritningarna är bland de vackraste man kan se. C G ritade för övrigt små kustfraktbåtar, lotsbåtar, tullkryssare, en kanot till Bruno Liljefors, några segelbåtar och mycket annat. Boken återger vidare C G:s egen berättelse (välskriven och mycket rolig!) om den äventyrliga färd han gjorde 1925 runt hela Skandinavien med sin Viking X, parallellt med den motsvarande färd författaren gjorde 1980 i en renoverad Viking X.

  15. Golden, Harvey:

    Kayaks of Greenland

    Portland, Oregon (White House Grocery Press) 2006.

    Harvey Golden, välkänd för alla som följer qajaqusas debattforum, har mätt, ritat och byggt sig igenom all världens historiska kajaker och är förmodligen den som vet mest om dem. I Kayaks of Greenland har han sammanställt allt material från tidigare källor, kompletterat med en stor mängd egna uppmätningar och egen forskning, värderat myter och hörsägen i förhållande till den historiska bakgrunden, skapat en ny klassificering av de olika typerna och inte minst – byggt och provpaddlat repliker av samtliga typer. Boken kommer förmodligen under överskådlig tid att vara standardverket om grönländska kajaker – en 580 sidor lång kajakbibel med 400 bilder, 106 uppmätningsritningar av kajaker och 79 av paddlar.

    Efterhand kommer också motsvarande arbeten om kajaker från Kanada och Alaska. Uppdatering: Kayaks of Alaska kom ut 2015 (se nedan).

  16. Golden, Harvey:

    Kayaks of Alaska

    Portland, Oregon (White House Grocery Press) 2015.

    Som en uppföljare till Kayaks of Greenbland, kom Harvey Golden 2015 med "Kayaks of Alaska" – även den drygt 2 kilo tätt packad information, histoia, ritningar, foton, fotnoter mm – och även den oumbärlig för varje kajaknörd.

    Nu väntar vi med spänning på "Kayak of Canada"!

  17. Hanner, C. N.:

    Råd och upplysningar rörande kanotbygge och kanotidrott samt uppgifter över av Svsnska Kanotförbundet utgivna kanotritningar

    Svenska Kanotförbundet

    C. N. Hanners 40-sidiga häfte från 1915 är dels en intressant historisk expose över svensk kanothistoria i början av förra seklet, och dels en i vissa avseenden fortfarande relevanta genomgångar av hydrodynamik, kanotritningar och kanotbygge med mera. Eftersom det medium vi färdas i är evigt detsamma, är också många av Hanners visdomar fortfarande relevanta. Några skulle kanske numera kallas sunt förnuft, men det finns ockå en tilltalande respekt inför den vetenskapen bakgrunden som jag ibland tycker saknas i vårt förflackade informationslandskap.

  18. Herreshoff, L Francis

    Sensible Cruising Designs

    Camden (International Marine Publishing Company) 1973.

    En legendarisk båtkonstruktör berättar om sina bästa konstruktioner. Herreshoff är en av portalfigurerna under 1900-talet. När legendariska yachter kommer på tal är det förvånande ofta Herreshoff som hållit i ritstiftet. När båttidskrifter publicerar kavalkader över gamla fina klassiker finns han alltid med. När whiskyföretaget Cutty Sark behöver vackra filmsnuttar för reklam letade man upp en gammal Ticonderoga som får segla förbi i solnedgången (första filmningen blev f ö ”förstörd” av en ovanligt tydlig green flash ;-).

    Herreshof är en ovanligt underhållande berättare och även de som inte är ett dugg intresserade av segelbåtar har stor behållning av hans berättelser.

  19. Jensen, P. Scavenius

    Den Grönländske Kajak og dens Redskaper

    Copenhagen (Nyt Forlag Arnold Busck) 1975.

    En mycket ingående och väl illustrerad avhandling om grönländska kajaker och tillhörande redskap. Fyra uppmätningsritningar (50- och 60-tal) med kajaker från väst- och sydvästkusten finns med. (hela avhandlingen finns i html-version här.

    Träffar du någon som hävdar att eskimåer på Grönland använde roder, har han eller hon förmodligen hört talas om de skäddor som man på Grönland knöt fast under aktern när man började använda mynningsladdade gevär för säljakt – och som Scavenius i sin text kallar ”roder” ;-)

  20. Landström, Björn

    Skeppet

    Stockholm (Forum) 1961.

    Vill du bara ha en bok om skeppshistoria är den den här du skall skaffa. En spännande och välskriven berättelse som börjar med stenåldersstockar och slutar med moderna ubåtar (men med tonvikt på tiden före 1800-talet). Illustrerad med Björn Landströms detaljerade och vackra akvarellbilder och rekonstruktioner.

  21. Lindroth, Hjalmar

    Namnforskningar bland Västkustens öar och skär

    Stockholm (Albert Bonniers Förlag) 1921.

    En charmig och intressant genomgång av namn och namngivning. Av inte bara kulturhistoriskt intresse utan även perifert nyttig för navigation: öar och skär är normalt mycket vederhäftigt benämnda enligt gammal tradition och namnen säger därför mycket om dem. Men för att kunna dra nytta av denna folkliga visdom måste man till exempel veta att ön Berlin fått sitt namn av den gamla benämningen på idegran, barrlind, och att Käringön fått sitt efter ”käring” som är det gamla namnet på kummel (sjömärket). Häftet ingår i en serie av populärvetenskapliga föreläsningar vid Göteborgs Högskola och är trots den torrt akademiska titeln och den aktningsvärda åldern ett trevligt och lättläst häfte på 75 sidor - åtminstone för en inbiten litteraturnörd och kunskapsjunkie...

  22. Leather, John

    Colin Archer and the Seaworthy Double-ender

    London (Stanford Maritime) 1979.

    Colin Archer är välkänd för alla segelintresserade. Hans välseglande båtar har blivit legendariska, både som sjösäkra och tåliga räddnings- och lotsfartyg på norska västkutsen, som otaliga kopior av dessa som långfärdsseglat jorden runt – många av senare tiders kända båtkonstruktörer har en eller par ”Colin Archers” i sin ritningskatalog. Han ritade och byggde även polarfartygen FRAM som tog Nansen och Sverdrup till Nordkalotten och Amundsen till Antarctis runt förra sekelskiftet. John Leather berättar historien med många kommenterade konstruktionsritningar och beskriver hans för sin tid revolutionerande våglära.

  23. Leather, John

    Albert Strange, yacht designer and artist

    Kippietaw, Haddington (Pentland Press Ltd.) 1990.

    Ytterligare en av John Leathers läsvärda monografier: den här gången om Albert Strange, som ritat båtar som drar blickarna till sig var de än dyker upp. Albert Strange hade det där lilla extra som skiljer tekniskt skickliga båtkonstruktörer från konstnärer, något odefinierbart som gör att man aldrig glömmer en Strange-segelbåt. Hans Canoe Yawl Wenda från början av förra seklet presenterades i Wooden Boat Magazine för några år sedan och intresset från båtbyggare runt om i världen blev så stort att ritningarna nu finns att köpa från Wooden Boat Shop – dock fanns inte kompletta ritningsunderlag kvar så Phil Bolger ombads att komplettera (om någon modern konstruktör skulla kunna klara den uppgiften är det Bolger).

  24. Eskimåliv

    1890, nytryck, Uddevalla (Niloe) 1979. Läs mer på kajakbloggen.dk.

    Klassisk skildringar av eskimåers liv i och utanför kajaken.

  25. Nansen, Fridtjov:

    På skidor över Grönland

    1891, nytryck, Uddevalla (Niloe) 1979.

    Klassisk skildringar av eskimåers liv i och utanför kajaken.

  26. Nissen, Martin:

    Grønländske Skindkajakker i Nordeuropa

    Køpenhavn (Forlaget Qajaq Danmark) 2005

    Systematisk genomgång av bevarade skinnkajaker i nordeuropa, deras historia, mått och hur de hamnat där de är. Lite om den grönländska kajakens historia i stora drag. (Tillgänglig via www.greenlandpaddle.com).

  27. Petersen, H C:

    Skinboats of Greenland, Vol I

    Roskilde (Roskilde Viking Ship Museum) 1986.

    Standardverk om grönländska kajaker och umiaker – konstruktion och användning. Kombinerar Petersens egen forskning med tidigare forskare som Birket-Smith, Thalbitzer, Graah, Nooter m fl.

  28. Raspail, Jean:

    Who will remember the people.

    San Francisco (Mercury House Incorporated) 1988.

    Kaweskar var (eller är – det lär ha funnits några enstaka gamlingar kvar när boken skrevs) ett fredligt stenåldersfolk som aldrig lyckades ta klivet in i modern tid, men ändå klamrade sig fast i tillvaron en bit in på 1900-talet. De kom vandrande från Asien långt innan vår tideräkning, över Berings Sund, ner längs Amerikas Västkust och hamnade till slut som havsnomader längst ner på Eldslandet, ständigt undanträngda av mera civiliserade (läs: krigiska) folkslag. De var mästare i att hantera små öppna kanoter i de besvärliga farvattnen runt Kap Horn. Jean Raspail har grundat sin berättelse på rapporter av Drake, Magellan, Darwin med flera och med en fascinerande och fängslande bok givit oss en liten bit förlorad historia åter.

  29. Riel, Jørn:

    Sången till livet

    Höganäs (Bokförlaget Bra Böcker) 1987.
    Nyutgiven av Dover Publications Inc, New York

    ”Sången till livet - En tusenårig släktkrönika från Grönland” handlar om tre tidpunkter i inuiternas historia: tusen år sedan, femhundra år sedan och nutid. Det är en mustig roman där Jørn Riel tar ut svängarna ordentligt och berättar trovärdigt och målande om en spännande och fascinerande tillvaro vid den yttersta marginalen för mänsklig existens – väl värd att berätta och att läsa.

  30. Rinman, Thorsten

    I västerled

    Göteborg (Svensk Sjöfartstidning) 1995

    En liten bok om vikingarnas resor i västerled åren 200-1200 och lite intressanta fakta om deras skeppsbyggnad, navigation, kultur, stora påverkan på kulturen på Atlantöarna och England/Skottland – och även på Island-Grönland-Vinland. Som läsupplevelse tämligen torftig, men inte värre än att man kan ta sig igenom den om man är intresserad.

  31. Scavenius Jensen, P:

    Den grønlandske kajak og dens redskaber.

    Copenhagen: Nyt Nordisk Forlag Arnold Busck 1975.

    En mycket initierad vetenskaplig beskrivning av grönländska kajaker, deras konstruktion och utrustning. Finns numera på engelska online, och eftersom den har tolkats felaktigt i vissa sammanhang återger jag originalet här.

  32. Severin, Tim:

    In search of Moby Dick.

    London (Little Brown and Company) 1999.

    ”In search of Moby Dick” av Tim Severin handlar inte om kajaker eller kanadensare men väl om ett annat folk som jagade stora havsdäggdjur från små båtar. Det är en fascinerande kartläggning av de myter och fakta som Herman Melville byggde sin Moby Dick på – och även avslöjande fakta om den myt Melville byggt upp kring sin egen person (var han professionell valfångare och harpunerare eller var han kock ett par veckor på ett valfångstfartyg?). Undersökningen har fört Tim Severin runt Stilla havet och framför allt i Marquesas-arkipelagen, där tekniken att jaga val för hand med hemmagjorda krokar fortfarande i viss omfattning förekommer. I pratstunder med gamla valfångare hittar Tim Severin såväl den verkliga bakgrunden till myten om den stora vita valen som attackerar och sänker sina förföljare, som förebilden till Queequeg - den tatuerade maoriske harpuneraren som skrämmer slag på bokens jag i det första kapitlet av Moby Dick – och kapten Ahab som i sista kapitlet hoppar ner på valen rygg för att med handkraft och ilska trycka in harpunen.

    (längre recension)

  33. Steinbright, Jan (redaktör):

    Qayaks & Canoes

    Anchorage (Alaska Native Heritage Center) 2001.

    Qayaks & Canoes med underrubriken ”native ways of knowing”, från Alaska Native Heritage Center (redaktör: Jan Steinbright) är en vacker och intressant bok, uppbyggd kring byggandet av några ursprungliga kajaker, kanoter och båtar från Alaska. För varje projekt har man samlat museifolk, båtbyggare och gamla jägare, fiskare och hantverkare för att försöka återskapa så mycket som möjligt av den gamla traditionen innan det är för sent. Eftersom Alaskakulturen inte har den kontinuitet och levande tradition som till exempel finns på Grönland, är det också en viktig bok med mycket för mig nya insikter om bygge och användning av kajaker och öppna kanoter runt Berings Sund och i Alaskas inland. Jag hade till exempel aldrig hört talas om att jägarna använde paddeln som seismograf för att hitta stora havsdäggdjur – en gammal jägare berättar att man doppade paddelbladet i vattnet, höll andra ändan mellan tänderna och kunde på vattenrörelserna känna om det fanns val, säl eller stora fiskar i närheten. Bara bilderna, av Clark James Mishler, är värda bokens pris. Eftersom boken är ett museiprojekt finns bra notapparat, ordlista och källförteckning.

    (längre recension)

  34. Sven Thorell:

    Hur man bygger kanoter.

    Stockholm 1916.

    Sven Thorell var den store svenske kanotkonstruktören under första halvan av 1900-talet. År 1917 ritade Thorell Åland, som kom att bli urmodellen för så gott som alla svenska skärgårdskajaker sedan dess. Hans bok om kanotbygge kom ut i åtmistone nio olika versioner mellan 1916 och 1937. Han vann nio svenska mästerskap i paddling och en OS-medalj i segling. 

  35. Zacke, Alvar och Hägg, Magnus:

    Allmogebåtar

    Stockholm (Natur & Kultur) 1973.

    En lika lättläst och trevlig som gedigen genomgång av svensk allmogebåtstradition: bakgrunder, historia, pratstunder med gamla båtbyggare, linjeritningar, anekdoter - rikt illustrerad av Magnus Hägg.

  36. Zimmerly, David W. :

    Qajaq - Kayaks of Siberia and Alaska

    Alaska State Museums, Div. of State Museums, Dept. of Education, 395 Whittier Street, Juneau, AK 99801

    Ursprungligen skriven för att ge komplettera en utställning om traditionella kajaker, men fungerar utmärkt på egen hand. Nuvarande version är utvidgad till att bli ett för den intresserade oumbärligt standardverk om kajaker från Alaska och Kanada.

  37. Tidningsartiklar

    David Zimmerly: Siberian Kayaks. Kopia från Traditional Small Crafts Association, P.O. Box 350, Mystic, CT 06355. (Artikeln är nu inarbetad i ovannämnda ”Qajaq - Kayaks of Siberia and Alaska”)
    Wooden Boat nr 58 om arktiska kajaker
    Wooden Boat nr 96 om kanadensare
    Wooden Boat nr 170 om Harvey Golden och alla hans historiska replikbyggen
    Classic Boat, Sept 1990, om John Mcgregor och Rob Roy

    An Annotated Bibliography of Kayaks, ca 250 referenser till böcker, artiklar etc om kajaker (kontinuerligt uppdaterad, men ingen svensk litteratur) finns här: www.arctickayaks.com/biblio.htm

Många av böckerna går att få tag i från t ex:

Amazon (am)
Amazon (eng)
Bokus
Wooden Boat Store
(Tipsa om fler böcker till listan - gärna med en recension)

Kommentarer

vilken spännvidd i litteraturlistan: Marchaj-Putz

Jag brukar kolla pålästheten hos folk som pratar segling med någon visdom från Marchaj.

Sedan tycker jag man också ska läsa usla alster som Putz ideer, jag känner mig så duktig och glad ( gjorde en sån där fackverkskomposition som dock snart komposterades).

Bra och utförligt!

Kanske kan följande passa in?

MacGregor "En kanotfärd i Sverige år 1866". Nyutgåva 2009. Maritim Kultur Marbäck.

Mvh Johnny Söderlund

Tack Johnny. Ett mycket slarvigt förbiseende att inte ha med boken som är upphovet till allt vad den här sajten handlar om - reparerat nu. Den hör ju till de omistliga läsupplevelserna för alla som paddlar...

Om man ska sig på ett försök att bygga en Sharpie 600 men aldrig byggt en båt innan så undrar jag om du kan rekommendera nån/några bra böcker som kan vara till hjälp.

Mvh Mattias

Det stora standardverket är fortfarande "Gougeon Brothers on Boat construction" (finns online nu: https://www.westsystem.com/the-gougeon-brothers-on-boat-construction/. Den täcker in alla metoder och råd om att förvandla trä, epoxy och glasfiber till båt.

Andra användbara böcker är:

Sam Devlin: Devlin's boatbuilding (Wooden Boat Store)

Harold ”Dynamite” Payson: Build the instant boats och Build the new instant boats (International Marine Publishing Company Inc). Handledning i förenklat (quick-and-dirty) båtbygge i plywood.

Hill, Thomas: Ultralight Boatbuilding, (International Marine Publishing Co.). Handlar bara om lätta kanoter, men en hel del tips om metoder och arbetsgång.

Hej!

Intressant och utmärkt boklista. Jag är 88 år och har drivit ett specialantikvariat i 25 år med inriktning på nautica, skärgårdsböcker, marin konst och båtmodeller. Rörelsen är nedlagd sedan ca 20 år. Men fortfarande kan en och annan gammal kund höra av sig och köpa någon bok.

Jag har fortfarande en hel del böcker kvar och är naturligtvis själv en tokig boksamlare. Är du intresserad av någon speciell bok kan du alltid fråga mig.

Av författare av kanotböcker saknar jag C.N. Hanner och Sven Thorell i boklistan.

Jag har tre kanoter: En "Caribou" enmanskajak, en äldre tvåmanskanot och en 55 cm lång modell av en eskimåkajak tillverkad i Danmark.

Hälsningar Nils

Ursäkta sent svar från en tidsoptimist med för många bollar i luften. Och tack för kommentar och information.

Hanners häfte har jag diskuterat här, men det ska såklart med även i litterturlistan. Thorells bok/böcker har jag inte kommit i kontakt med. Men det finns ett stycke om honom på samma Hanner.

Skriv en kommentar