Visa varukorgen
Design & Illustration

Favoriter

Några av de mest populära nyhetsinläggen på bloggen (mest lästa, mest kommenterade eller mest länkade till):

Kajaklek i blåst och vågor

Oväder kan man hantera på olika sätt. Man kan som jag sitta och titta ut genom fönstret när stormbyarna kapar träd i trädgården. Man kan också som Pål Gustad i Norge ta sin Black Pearl och roa sig.

Hei Björn!

Var ute i ganske store bølger og sterk vind i går. Ble masse surfing og både frivillig og ufrivillig rulling. Kajkken oppførte seg som vanlig helt fantastisk. :-)

Var så heldig å ha med min kamerat Tage Solberg som er fotograf. Her er noen bilder.

Mvh.
Pål Gustad

Fler bilder hos Pål och Ann-Kristin, Tage och Kristoffer Kraft...

Läs hela notisen med kommentarer

Hur blev det paddling och kajak?

För en knapp månad sedan uppmanade Derrick på Kayakquixotica:"I know there are lots of very experienced paddlers out there.  Help me out and share how you got into paddling in the first place…", och berättade i ett inlägg om sin egen början. En mängd kommentarer gav intressanta och spännande inblickar i andras erfarenheter. En av dem var Bryan på Nessmuking som senare utvecklade tankarna på den egna bloggen.

Hösttur vid Lernacken
Tillbakablickar under en sen hösttur söder om Malmö

Bryans bloginlägg inspirerade mig. Här är den slumpens väg som fick mig att fastna i kajaken, istället för segling, dykning, fjällvandring, skidåkning på längden och annat jag hållit på med. Jag hoppas få höra många spännande historier i kommentarsfältet nedan eller på egna bloggar.

Läs hela notisen med kommentarer

Uppfunnen: ny kajakpaddel

Det finns en ny sorts paddel i USA, kallad Gullwing (måsvinge). Uppfinnaren har konstaterat att de paddlar som finns tillgängliga är rätt otillräckliga för sitt syfte. "Why dig when you can glide"  – med Gullwing glider man fram där vi andra stackare med vingpaddlar, plattpaddlar och grönlandspaddlar får nöja oss med att gräva lite ineffektivt i vattnet.

Nu har jag inte provat Gullwing och har därför inte en aning om den lever upp till uppfinnarens entusiasm, eller bara är ännu en pretentiös lösning på ett problem som inte finns.

Läs hela notisen med kommentarer

Solbränd? Nja, men rätt vältränad...

Packbestyr på Bua strand
Packbestyr på Bua strand. Foto: Sassa Buregren

Nej, det var nog inte den optimala semesterveckan jag valde för min paddling. Av nio dagar i kajak blåste det över 10 m/s fem dagar, varav kuling fyra och regnade under fyra, varav två med ihållande dygnsregn. Men motvind och motström är karaktärsdanande, och regn är – blött...

(Missa inte att bilder med zoom-ikon i nedre högra hörnet går att förstora - klicka på dem). Har också lagt till en karta, som visserligen blir rätt plottrig efter turen omfattande fem sjökort: karta över turen.

Läs hela notisen med kommentarer

Båtbygge 1976-77 – Maria Kristina, 36 ft ketch

Jag har skannat in lite gamla bilder från vårt stora båtbyggeriprojekt. Det kommer mer när jag får tid.

Under åren 1976-77 och framåt byggde vi vår första "riktiga" båt (de "oriktiga" är då de mer eller mindre användbara farkoster jag totade ihop under barna- och tidiga tonår av masonit, lådor och annat). Vi (jag, hustru, syster och svåger) satsade stort – en elva meter lång och drygt nio ton tung ketch i ferrocement. Den byggdes på studielån och ungdomlig entusiasm på en bit mark lånad av en båtintresserad trädgårdsmästare i Flackarp strax söder om Lund.

Båtbyggeriverkstaden bestod av ett pressenningsskjul byggt av begagnade telefonstolpar, noga avvägda med teodolit, och diverse balkar och reglar från ett nerlagt tegelbruk i Bjärred, klätt med begagnade lastbilspresenningar i linne från ett åkeri i Lund.

Läs hela notisen med kommentarer

Det ena ger det andra…

Under vintern har jag med mycket stor behållning läst en serie böcker, som jag förmodligen aldrig hade hittat utan deras inbördes relationer och rekommendationer, och som sammantaget nog blev en av mina starkaste läsupplevelserna på mycket länge. De handlar alla, på olika sätt, om en djup och meningsfull relation till den natur vi är en del av, vare sig vi inser eller accepterar det eller inte.

Läs hela notisen med kommentarer

Expedition till vindens källor

Det finns massor av myter om vind, urgamla som nya – om hålet till en annan dimension som är upphovet till alla världens vindar, om flygande holländaren, det mytiska spökskeppet som seglar mot vinden och dyker upp för en kort stund här och där runt jorden på sin evighetssegling utan mening och mål.

Källan till alla vindar

Läs hela notisen med kommentarer

Dubbelsidig stabilisering - enkelsidigt resonemang

Sverige beskylls ibland för att vara ett land som endast rymmer en åsikt i taget. Sanningshalten i detta blir ibland tydlig när populärmedia - utan tid, vilja och kompetens för egen analys - gör sig beroende av extern kompetens (med eller utan dold agenda).

Den för dagen torgförda sanningen (uttryckt i ett par tidskrifter senaste veckorna) är att flottörstabilisering i någon form är den enda hållbara säkerhetsstrategin, motiverad av att: "varken eskimåsväng, kamraträddning eller uppgång med paddelflottör tar hänsyn till vad som orsakade kapsejsningen. Oftast är orsaken att kanotisten inte behärskar vind och vågor. - Efter kapsejsningen är kanotisten dessutom kallare, tröttare och räddare än före kapsejsningen. Det enda som är realistiskt är att använda dubbelsidig stabilisering med pontoner (Magnus Fischer i Uteliv)."

Läs hela notisen med kommentarer

Patentintrång? Jag? Inte då!

Jag städade lite på hårddisken häromdagen, och hittade ett lätt surrealistiskt mailutbyte med en amerikansk advokatbyrå, specialiserad på patentintrång. 

Det började för några år sedan när Federal Express körde upp framför huset och levererade ett stort kuvert som jag fick kvittera. Inuti detta låg ett mindre kuvert med en imposant advokatbyrålogga i guldbokstäver – och ett dokument där det hävdas att den Fisherman 12 jag ritade för Seabird för några år sedan skulle ha inneburit ett sannolikt patentintrång! Jag minns att jag blev lite kallsvettig en stund där och då!

Men så här i efterhand är det egentligen rätt kul läsning. Om nu amerikansk patenthantering någonsin är kul (jo men visst är det det!). 

 

Läs hela notisen med kommentarer

Kanotolycka

Så har det hänt igen. En dödsolycka i samband med paddling. Pressen publicerar samfällt samma korta notis: "Dog på sjukhus efter kantring. Den 58-årige man som i lördags hittades blöt och starkt nedkyld på en strand utanför Jokkmokk avled senare på Gällivare sjukhus. Mannens kanot hittades vattenfylld i närheten, och polisen utgår från att den kantrat när mannen var ute på fiske."

Läs hela notisen med kommentarer