Visa varukorgen
Design & Illustration

Paddelteknik - kajaker

Paddla lär man sig främst genom praktik. Men lite teoretisk bakgrund underlättar – och kanske hjälper till att undvika de vanligaste nybörjarfelen. Men instruktionerna nedan vänder sig inte bara till nybörjare – efter de elementära paddelskoleråden, finns en fortsättningar för avancerade paddlare. Tanken är att det skall finnas något för alla, oavsett nivå. Saknas något tar jag gärna emot tips och råd.

Nio kapitel om att paddla kajak

 1. 1. Grunder

  Allmänt om grunderna – var och hur börjar man. Om kompetenskrav, säkerhet, råd om lämplig utrustning med mera.

 2. 2. Balans och förebyggande säkerhet

  Balans har en förebyggande komponent, som handlar om kroppsmotorik och som går ut på att träna bort några vanliga intuitiva fel, och en som bygger på resoluta ingripanden med paddeln. Som oftast är det bäst att undvika problem, näst bäst att reda ut dem när de håller på att hända och sämst att hamna upp och ner utan att det var meningen.

 3. 3. Paddeltag

  Att paddla rakt fram lär man sig snabbt – sedan tar det resten av livet att förädla konsten till en effektiv och energibesparande teknik. Girar gör med roder, eller hur? Kanske det, men med kantning, lutning, kontring med mera går det mycket bättre.

 4. 4. Roll

  En eskimåsväng är inte en räddningsmetod - den är en snarare ett offensivt paddeltag som eliminerar behovet av räddning och minskar risken att hamna i problematiska situationer.

 5. 5. Om räddningsmetoder

  Vad gör man när man slår runt. Jo, man agerar efter en genomtänkt och välfungerande säkerhetsstrategi, och är snabbt uppe i kajaken igen – om man vet hur man gör.

 6. 6. Om grönländsk paddelteknik

  När det gäller paddelteknik har inuiterna ett försprång på några tusen år. Vad kan vi lära från dem? Finns det någon anledning att inte...

 7. 7. om att paddla i vind och vågor

  I hård vind är en kajak lång och svårmanövrerad – om man inte vet hur man gör. Vågornas kraft är mångdubbelt större än paddlarens. Lite österländsk filosofi underlättar: vänd motståndarens styrka mot honom själv.

 8. 8. Om att hantera en roderlös kajak

  Många kajaker numera har roder. Synd, för då får många paddlare aldrig chansen att lära sig manövrera sin kajak - och en vacker dag med olämpligt väder går rodret sönder.

 9. 9. En filosofisk betraktelse

  En filosofisk fundering om att utvecklas som paddlare.