Visa varukorgen
Design & Illustration

Nyheter & sjösättningar

Här finns nyhetsnotiser från de senaste 30 dagarna. Äldre notiser hittar du i nyhetsarkivet. Du kan också använda sajtens sökfunktion för att hitta speciella notiser.

Lite aktivitet i snickarboden...

Ny stormpaddel och norsaq

Min gamla stormpaddel försvann från fördäck vid en räddningsaktion i grov sjö för ett par år sedan, och jag har inte kommit mig för att göra en ny. Men när jag tidigare i sommar blev av med min norsaq också var det droppen! Inget dramatiskt den gången – jag tror jag glömde den på en kajakträff.

Så nu blev det några timmar i verkstaden. Ingen av de 2x4" reglar jag hade liggande var tillräckligt kvistfri för att kunna användas så jag fick klyva dem och limma ihop dem så att alla stora kvistar kunde undvikas. Detta riktade jag och planade till ett 80x40x1800 mm ämne. Formen grovsågade jag sedan ut med cirkelsågen (jag har visserligen en liten hobbybandsåg, men den är för klen för det jobbet). Sedan gjorde jag resten med en elhandhyvel och slutade med att slipa med en fast monterad bandslip. För ytbehandling blev det som vanligt en första strykning med hälften kinesisk träolja och hälften dalbränd trätjära. Det ger ett bra grundskydd och även lite färg år den vita granen. Ytan torkar jag av efter en kvart ungefär och jobbar upp lite lyster med fin stålull.

Norsaqen är tagen ur en brädbit (furu), utsågad med cirkelsåg, formad på en rikthyvel och spåret fräst med en överhandsfräs. Samma ytbehandling som stormpaddeln.

Totalt cirka 4 timmars jobb. Virkeskostnad 60-70 kr.

Båda testades idag i samband med paddelkurser för Köpenhamns kajakklubb, och fungerade som tänkt. Möjligen skall jag slipa ner någon millimeter på skaftet på stormpaddeln, men jag skall testa lite mer först.  

Läs hela notisen med kommentarer

Serienummer på kajaker och kanadensare

Märkning i sittbrunnen

Försäkringsbolag vill numera gärna ha någon sorts verifierbar identitet på båtar om någonting händer. Hembyggda farkoster är generellt inte är speciellt stöldbegärliga – de är för unika och lätta att känna igen, svåra att sälja och förenat med risk att bli ertappad om tjuven själv paddlar runt i dem. Men tyvärr finns det en och annan som är lite klent utrustad vad gäller moral och och omdöme, eller har mer än lovligt dålig impulskontroll.

En bra idé kan därför vara att skriva ordernumret (finns på fakturan eller kvittot) direkt på träet innan glasfibern lamineras dit – någonstans dolt på insidan av skrovet eller undersidan av däcket – gärna kompletterat med en synlig etikett i sittbrunnen. Då finns ett unikt serienummer, som är så gott som omöjligt att ta bort, och som kan hjälpa polis och försäkringsbolag att återfinna en stulen kajak eller kanadensare, och framför allt se till att den återlämnas till rätt ägare igen.

Beställning/faktura/kvittonumret är en löpnummerserie som gäller alla beställningar sedan nr 0001 den 28:e april 1996 och jag håller registret uppdaterat med dessa nummer kopplade till den som beställer (den som inte vill finnas med tar jag såklart bort – skicka i så fall ett mail) och kan därför på förfrågan från polis eller försäkringsbolag upplysa om vem som är ägaren (eller i förekommande fall, vem som var byggare och förste ägare).

Lämpligt kan vara en öppen märkning i sittbrunnen (bilden ovan) och ett dolt nummer inlaminerat under däck i sittbrunnen eller i ett packutrymme:

Dold märkning

 

Läs hela notisen med kommentarer

Blågul Njord i Gausdal, Norge.

Super-light Njord – 13,3 kg! Foto: Gullbjørg Skjeggestad

En norsk Njord som nog har tagit ledningen i viktligan! 13,3 kg för en Njord med skott luckor och justerbar skädda är en imponerande prestation. (Foto: Gullbjørg Skjeggestad)

"Min Njord er limt i hop av sjøllagde granlister. Den har liten sarg, lengde 559 cm og tyngde 13,3 kg, inkl. skott, luker og finne. Kajakken ser krevende ut, men er svært medgjørlig. Den slår min Nomad i sluttstivhet, er lettdreven og lettmanøvrert, og kløyver bølgene uten generende klask og sprut. Min nye favoritt kalles Blågulen etter sitt blå og gyllenstripa dekk. Den imponerer svensker på norgesferie. Egga på stevnene er bordtennisballer. De er festa med snorer, støtta av elastikk og tåler både tunge løft og fugleangrep. Staffasjen er av eigen idé og gjør Njorden unik. (Hvilken trivelig tanke.) Den har ei gjennomgående og sjølsynkende finne av akrylglass, som heves via line på dekk. Kajakken og finna fungerer perfekt, men trenger jeg egentlig finna?

Hurtig, uten finnehjelp
den krysser opprørt vann.
Stolt bærende på tvillingegg
den ormer leden fram,
svarer lydig på mi krengning,
følger villig åras vending,
ruller ned i dillens stil
og opp igjen - om Herren vil.
Blågulen - mitt reptil.

Takk for fremragende design
Mvh. Knut Skjeggestad."

Jag mailade lite frågor till Knut om vikten, och fick följande svar:

"Takk for tilbakemelding. Vekta på min Njord ble bare sånn, men den har si forklaring. 

Glassfiberduken er enkeltvevd og veier 135 gr/m2. Listene er 5 mm tjukke, men blir slipt ned til ca.  4 mm, mest vha. sikling (stanleyknivblad festa på et skaft av hardved) og ellers med sandpapir. Listene, som er frest med kuv og kil, er limt med kvitlim. Jeg grunner og sparkler med epoksy i samme operasjon vha. japansparkel. Japanstålet brukes også til å presse epoksyen kraftfullt inn i duken. Jeg holder temperaturen på ca. 18 grader under liminga. Limforbruket er ikke nøyaktig målt, men lamineringsmetoden reduserer det automatisk ned til ca. 1/3 av ditt anslåtte behov. Noen lettvektsrekord har ikke vært drivkraften, men jeg liker letthåndterlige kajakker. Min Njord, Blågulen, egner seg godt for enhåndsbæring etter sargen. Metoden er utførlig beskrevet i fjorårets omfattende rapport. De to første båtbygga, en Frej og en Nomad, hadde normal tyngde. I fjor begynte jeg å eksperimentert med forskjellig verktøy, mest for å rasjonalisere bygginga. Vektreduksjonen var ren bonus og en stor overraskelse. 

God kajakksommer!
Knut Skjeggestad"

Läs hela notisen med kommentarer

Kavat – Mats Persson

Kavat – Mats Persson

"Hej Björn

Efter nästan ett års pyssel har jag nu sjösatt min Kavat. Jag har inga tidigare erfarenhet av båtbygge eller paddling. Jag måste tillstå att dina beskrivningar som jag har använt under hela bygget har varit väldigt bra och har varit lätta att följa. Jag är väldigt nöjd med resultatet och jag har lärt mig mycket under byggets gång. Har även följt dina beskrivningar avseende sits och pagaj. Trots att jag kapsejsade under jungfrufärden är jag glatt överraskad över hur lättpaddlad Kavatens var och dess fina egenskaper i vattnet. Pagajen har jag byggt enligt din ritning på nätet och den fungerade mycket bättre än jag förväntade mig. Nästa steg blir att att lära mig rätt paddelteknik och ta mig upp i kajaken efter kapsejsning.

Mvh
Mats Persson
Tumba"

Läs hela notisen med kommentarer

Njord – Assar Åhlander

Njord – Assar Åhlander

Det kom bilder på en mycket snygg Njord i Huddinge (grått och vitt är min favoritkombination – grått för att solreflexer i däcket inte skall blända, vitt för att det är enkelt att fixa till efter en grundstötning ;-)

"Hej Björn,

I början av sommaren blev min Njord klar. Planen var ett snabbt bygge, men det lätt att börja peta i detaljer… och att lacka med två färger… Hade ett mål på 18 kg och nådde det sånär på 2 hekto!

4mm gran, Kajaksports sarger och luckor och en nedskuren skumsits från VKV. Låsögla bakom sittbrunnen. Kolfiber i sittbrunnssarg, luckförsänkningar, och akterskottet runt sitsen. Snobbranden är en stripe från Dekaltrim, tåligare än man tror och sitter hårt. Använder ett Aquatherm kapell från Reed som ger så pass bra knästöd att vingar inte behövs i på den stora sittbrunnen får väl se om jag trycker ut kapellet med knät i rollövningarna :)

Hälsningar
Assar Åhlander"

Läs hela notisen med kommentarer

Frej – Marius Markussen

Frek – Marius Markussen

Jag träffade Marius och hans mycket välbyggda Frej på Läcköträffen för några veckor sedan.

Tack för senast, det var riktigt trevligt att prata med dig på Läcköträffen!
Skickar över några bilder på mitt senaste bygge,en Frej. 
Har förlängt den till 5.33 meter och den väger 19.5 kg.
Den är mycket trevlig att paddla! 

Läs hela notisen med kommentarer

Caribou 495 – Jon-Håvard Hasle

Caribou 495 – Jon-Håvard Hasle

"Hei Bjørn.
Da var jeg endelig klar til sjøsetting av min utgave av CARIBOU 495.
Har dessverre tatt alt for lang tid med prosjektet grunnet mye jobb og reiser.
Vekt som den er her = 21 kg. 
Har brukt rød seder kombinert med litt furu og mahogni. Neste gang blir det nok gran til fordel for furu da gran er mer lik i struktur og hardhet.
Har hvert et spennende prosjekt, og det skal bli moro å få den på vannet på selveste midtsommeraften."

Läs hela notisen med kommentarer

Arkiv

Nyhetsarkivet innehåller samtliga nyheter sorterade efter månad och år som de skrevs. Klicka på årtal för att se årets nyhetsrubriker. Klicka på månad för att se månadens nyheter.

2018

 1. augusti (2)
 2. juli (9)
 3. juni (5)
 4. maj (7)
 5. april (3)
 6. mars (2)
 7. februari (4)
 8. januari (2)

2017

 1. december (5)
 2. november (3)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (6)
 6. juli (10)
 7. juni (6)
 8. maj (5)
 9. april (2)
 10. mars (2)
 11. januari (1)

2016

 1. december (2)
 2. november (3)
 3. oktober (2)
 4. september (6)
 5. augusti (5)
 6. juli (6)
 7. juni (3)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2015

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (2)
 4. september (4)
 5. augusti (3)
 6. juli (4)
 7. juni (4)
 8. maj (3)
 9. april (3)
 10. mars (4)
 11. februari (1)
 12. januari (3)

2014

 1. december (2)
 2. november (2)
 3. oktober (4)
 4. september (3)
 5. augusti (7)
 6. juli (10)
 7. juni (7)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (2)
 12. januari (3)

2013

 1. december (3)
 2. november (4)
 3. oktober (8)
 4. september (5)
 5. augusti (5)
 6. juli (8)
 7. juni (9)
 8. maj (8)
 9. april (7)
 10. mars (7)
 11. februari (1)
 12. januari (4)

2012

 1. december (5)
 2. november (5)
 3. oktober (8)
 4. september (4)
 5. augusti (9)
 6. juli (9)
 7. juni (6)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (3)
 11. februari (3)
 12. januari (3)

2011

 1. december (3)
 2. november (12)
 3. oktober (7)
 4. september (11)
 5. augusti (8)
 6. juli (10)
 7. juni (8)
 8. maj (13)
 9. april (9)
 10. mars (11)
 11. februari (10)
 12. januari (5)

2010

 1. december (6)
 2. november (7)
 3. oktober (4)
 4. september (12)
 5. augusti (14)
 6. juli (7)
 7. juni (15)
 8. maj (11)
 9. april (7)
 10. mars (6)
 11. februari (11)
 12. januari (11)

2009

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (14)
 4. september (11)
 5. augusti (13)
 6. juli (8)
 7. juni (21)
 8. maj (23)
 9. april (13)
 10. mars (11)
 11. februari (8)
 12. januari (10)

2008

 1. december (11)
 2. november (10)
 3. oktober (15)
 4. september (14)
 5. augusti (15)
 6. juli (5)
 7. juni (11)
 8. maj (18)
 9. april (16)
 10. mars (7)
 11. februari (8)
 12. januari (13)

2007

 1. december (4)
 2. november (7)
 3. oktober (16)
 4. september (9)
 5. augusti (15)
 6. juli (18)
 7. juni (35)
 8. maj (25)
 9. april (14)
 10. mars (19)
 11. februari (17)
 12. januari (21)

2006

 1. december (22)
 2. november (18)
 3. oktober (9)
 4. september (17)
 5. augusti (25)
 6. juli (28)
 7. juni (19)
 8. maj (20)
 9. april (15)
 10. mars (9)
 11. februari (22)
 12. januari (22)

2005

 1. december (18)
 2. november (10)
 3. oktober (10)
 4. september (15)
 5. augusti (24)
 6. juli (10)
 7. juni (11)
 8. maj (12)
 9. april (22)
 10. mars (20)
 11. februari (11)
 12. januari (24)

2004

 1. december (6)
 2. november (8)
 3. oktober (11)
 4. september (8)
 5. augusti (18)
 6. juli (15)
 7. juni (8)
 8. maj (9)
 9. april (3)
 10. mars (8)
 11. februari (8)
 12. januari (8)

2003

 1. december (10)
 2. november (17)
 3. oktober (7)
 4. september (8)
 5. augusti (2)
 6. juni (3)
 7. maj (3)
 8. april (1)
 9. mars (2)
 10. februari (1)
 11. januari (3)

2002

 1. december (1)
 2. november (3)
 3. oktober (1)
 4. september (1)
 5. augusti (2)

2001

 1. augusti (1)
 2. juli (1)
 3. maj (1)