Visa varukorgen
Kanoter & Paddling

Måleri

Akvarellmålning

Ett kontemplativt akvarellmåleri fungerade under flera år som avkoppling mellan uppdragen. Motiven var ofta från paddlingar längs kusten - någon gång målade direkt på plats, men ofta snabba akvarellskisser i en alltid medhavd anteckningbok, som sedan överfördes till ett stort akvarellark i ateljén.

Dessvärre har med tiden uppdragen blivit fler och mer omfattande och jag tycker sällan att tiden riktigt vill räcka till för så långsamma nöjen som friluftsmåleri.

Det blev också ett antal utställningar, både separat och tillsammans med andra, oftast på gallerier längs västkusten eller salonger på konstmuseer.

Här är några exempel från dessa utställningar.

Strandblommor
Strandblommor, akvarell, 440 x 300 mm, Haverdal, 1995

Ibland finns motivet i det lilla perspektivet precis framför fötterna, om man bara kommer ihåg att sänka blicken.

Krogstadsudde
Krogstadsudde, akvarell, 515 x345, Båtfjorden, 1996

Norra Hallands karga klippkust mot västerhavet. Här och var mellan klipphällarna små plättar med mjukt gräs. Den här var översållad med prästkragar och strandglim. I nordost rodnar himmeln i väntan på skymning.

Stranden bortom udden
Stranden bortom udden, akvarell, 440 x 310 mm, Haverdal, 1995

Klippan kallades av oss barn för drakberget och var en härlig utsiktsplats i västlig kuling.

Busören
Busören, akvarell, 520x330, Haverdal 1996

Den här bilden av Busörsrevet utanför Särdal är en av mycket få bilder i stort format jag har kunnat måla från början till slut från kajaken till havs. Jag fascinerades av sensommargrönskans intensivt varma ton under kvällsskyarna. Klockan var över tio innan jag kunde packa ihop och paddla hem.

Måsar vid revet
Måsar vid revet, akvarell, 545 x 365 mm, Haverdal, 1996

Revet utanför Jättastuan vimlar av fåglar under sommaren: måsar, trutar, strandskator, tobisgrisslor, tärnor, ejdrar, svanar. Någon enstaka gång under höst och vinter en eller ett par sälar.

Lågsäsong
Lågsäsong, akvarell, 345x495, Haverdal 1996

Jag målar gärna på hösten när badgästerna har åkt hem, när färgerna djupnar och vattnet blir kallt och klart. I slutet av oktober och början av november uppnås under ett par veckor total samstämmighet mellan luftens klarhet och akvarellens transparens och mellan det intensiva ljuset och färglådans jordfärger – ockra, obränd umbra, bränd sienna m.fl.

Öde
Öde, akvarell, 345x545, Haverdal 1996

Grinden i ek är det sista som visar att platsen varit bebodd. Jag har målat och fotograferat det långsamma förfallet under 35 år. Detta är sista bilden. Sommaren efter hade någon städat bort allt.

Allé vid Höje å
Pilallé vid Höje Å, akvarell 520 x 350 mm, Lund, 1990

De gamla pilarna står helt i vatten på vårvintern när Höje Å svämmar över sina bräddar.

Habo Ljung
Habo Ljung, nattgammal is på dammen, akvarell, 630 x 460 mm, Lomma, 1996

En kall natt med några minusgrader i skarven mellan höst och vinter har förvandlat vattenytan till en orörlig spegel. Gäss och änder samlas för att övernatta på den tunna isen.

Laxvik
Laxvik, akvarell, 565 x 376 mm, Halmstad, 1996

Jag fick för mig att det kanske skulle gå att måla vass med en 25 mm bred pensel...

Det klarnar upp över havet
Det klarnar upp över havet, akvarell, 280x400, Laholm 1995

Ett snabbt foto genom bilrutan från motorvägen inspirerade till den här bilden av Laholmsbukten. Det hade regnat och blåst hela dagen men klarnade upp utifrån havet framåt eftermiddagen.

Fiskebodar
Fiskebodar, akvarell, 520x335, Laxvik 1996

Den här udden söder om Halmstad har jag sett från E6:an i många år. Hösten 96 tog jag mig tid att svänga av från motorvägen och sätta mig ett par timmar med uppspänt akvarellpapper. När bilden var halvfärdig började det regna, så jag fick måla färdigt ur minnet när jag kom hem.

Skallberget, Haverdal
Skallberget, akvarell, 345 x 535 mm, Haverdal, 1993

Skallberget är rester av gammal stenhuggeriverksamhet I Haverdal. Enorma mängder kullersten, kantsten, gravstenar i grå granit har kommit härifrån. Haverdalsborna var förr fiskare-jordbrukare-stenhuggare – med lite vrakplundring som lönande extraknäck. Numera är Skallen en klätter- och utsiktsklippa, där vi som barn satte en ära i att kunna klättra upp på alla sidor, inklusive den tvärbranta och farliga västfasaden – naturligtvis utan föräldrarnas vetskap. Målerisk är den också...

En vindpinad talldunge och sommartorrt gräs
Strandäng, akvarell, 535 x 345 mm, Haverdal, 1995

Den vindpinade talldungen på strandängen mot Steninge, med förvridna tallar som nästan slagit knut på sig själva där de hukar tätt tillsammans i försöken att undkomma de västliga kulingarna. Gräset är gulbrunt, sensommartorrt och glest dekorerat med de härdigare örterna ur Hallands artfattiga flora: trift, baldersbrå, fetknopp, käringtand, gulmåra. Akvarellådans jordfärger kommer till användning.

Rast
Rast, akvarell, 535 x 345 mm, Haverdal, 1995

Rast vid Haverdalsstrand i samband med paddling längs västkusten sommaren 1995. Bakom Vilshärad vid horisonten fortsätter stranden mot Frösakull och Tylösand. Till vänster om bilden ligger norra Europas högsta sanddyn. Jag gjorde en serie snabba akvarellskisser för att fånga eftermiddagsljuset och blänket i den våta sanden. Målningen gjordes senare i ateljén.

Båtabacken, Haverdal
Vågor, Båtabacken, akvarell, 415x269 mm, Haverdal, 1996

Tunga vågor dundrade in mot stenarna vid Båtabacken i Haverdal under en sydlig kuling. Målningen fläckades av skum, saltvatten och färg som blåste ut penseln och gav lite extra struktur på ytan. Pålarna i vattnet hör till en kås utanför bildens vänstra kant. En kås är en ränna med räls där fiskarna drog upp sina båtar – det var glest med riktiga hamnar i den här delen av Halland.

Skånevinter
Skånevinter, akvarell, 430x295 mm, Lund, 1991

En dramatisk vinterhimmel fick mig att ta ett foto genom bilrutan på motorvägen söder om Lund, och sedan förädla den lite fartsuddiga bilden till en akvarellbild.

Båtabacken
Båtabacken i Haverdal, akvarell, 285x360 mm, Halmstad, 1993

Eftermiddagssolen ökar kontrasten och orkestrerar skuggspelet över strandens stenar. I bakgrunden anas Tylösand och Hovs Hallar.


En sorts programförklaring

skriven inför en av de första utställningarna med kustmotiv.

"Jag målar stränder - dessa fascinerande smala remsor av förtätad aktivitet där hav med oändlig variation möter land och varken havet eller land går omärkt ur mötet.

Spänningen och inspirationen ligger i hur mötet gestaltar sig. Det kan ske som en kraftmätning - ibland i all vänskaplighet, ibland i raseri.

Land kan tyckas vara den starkare - som när vågorna tömmer sin energi över orubbliga klippor i strandkanten. Ibland vinner havet en långsam utnötningsseger då stranden sakta eroderas bort eller då sanden obevekligt vandrar inåt land. Ibland göms stranden under formlösa draperingar av ruttnande tång i en snabb triumf.

Men oftast möts hav och land i samförstånd, i ett lugnt och rytmiskt givande och tagande. Någon enstaka gång märks ingen aktivitet alls. Den är ersatt av en meditativ stillhet där vågornas rörelser knappt längre är förnimbara. Då för en liten stund är tid inte rörelse utan dimension.

Men det som betyder allra mest för gestaltningen av landskapet är ljuset, som likt ett magnifikt kalejdoskop förändrar, tolkar, skapar liv, spänning och uttryck - som med oändlig fantasi och variationsrikedom dramatiserar, definierar och transformerar en liten bit natursceneri till något långt mera sublimt.

I början är det naturligtvis de starka effekterna som lockar mest - kontraster mellan blygrå åskmoln och bländande ljus eller när dramatiske molnformationer tungt dominerar landskapet. Men liksom en symfoni ibland kan kännas för stor och bombastisk och man längtar efter klarheten och den intensiva nyansrikedomen i en violinkvartett är det ofta befriande att måla vid tillfällen då naturen yttrycker sig mera lågmält.

Då är det förlösande att måla i gråväder - gärna morgnar och eftermiddagar då ljuset tecknar kontraster lite mjukare än mitt på dagen. Jag undviker oftast solsken då kontrasterna blir för stora, skuggor för svarta och ljuset alltför bländande. Konturer blir alltför exakt definierade, medger inte längre tolkningar.

Bland årstiderna är hösten favorit. Slutet av september, oktober och början av november erbjuder ett hisnande ljusspel då färgerna djupnar, det torra gräset får en varm glöd som aldrig under sommaren, snäckskalen lyser vita i sanden och skymningen är blåare än någonsin.

Att sitta några timmar någonstans på västkusten med ett uppspänt akvarellpapper framför sig en höstdag är ett effektivt botemedel mot längtan efter Italiens eller Sydfrankrikes ljus.

Det är en magnifik utmaning att fånga sådana upplevelser på papper - att återskapa tre dimensioner med hjälp av akvarellpapprets två, att få med hela valörskalan från djup svart till bländande ljus mellan pappersvitt och ultramarin/bränd umbra, att fånga lukter och ljud med en mårdhårspensel. En omöjlig uppgift - eller kanske inte...

Jag vill med mina bilder visa - om och om igen - att "naturen är kulturens grund, fond och livsuppehållare" (Harry Martinsson), att vår självrespekt är direkt beroende av vår förmåga att uppleva en djup och kärleksfull relation till vår naturliga livsmiljö och att känna harmonisk värdegemenskap med andra varelser i naturen.

Kanske en målning kan bli en talisman med vars hjälp vi tar med oss lite av naturens kraft och magi in i vår självpåtagna exil i den urbana förkonstlingens värld där vi lever för att arbeta - så fjärran från den värld som är bergens, havens och fåglarnas - där vi skulle kunna arbeta för att leva."

Kommentarer

Jag har köpt en ritning på Sharpie 600 och tänker bygga den snart, har blivit sugen efter att ha läst om dina kajakideer. Hälsningar Kenneth

Verkligt snygga akvareller. Du är uppenbarligen en person med många talanger.

Tackar ödmjukast!

Mycket bra akvareller, tyder på en fantastisk känsla för naturen!!

Tack Stig. Man kommer nära naturen i kajaken...

Hej

Hittade dina målningar på nätet och tycker de är fantastiskt fina. Lade upp en som omslagsbild på min Facebooksida för den var så vacker. Tar bort om du inte vill att den används. Berättar att det du som gjort den.

Tack Ingrid. Du får gärna använda bilden. Allt material på sajten är fritt att använda i icke-kommersiella sammanhang och villkoren är att upphovsmannen anges och att det sammanhang där det används på samma sätt är fritt för andra att använda.

Hej!

Helt fantastiska akvareller!

En liten undran, är möjligtvis "Båtabacken i Haverdal" till salu?

;)

Berit

Tack Berit, men alla de här akvarellerna är sålda, och jag har haft så mycket annat att göra att mitt målande tyvärr har stannat av (temporärt hoppas jag).

Hej Björn! Jag hittade en akvarell som heter Strandparti, Haverdal, från 82 efter min bror . Den har jag alltid beundrat och tänker behålla den. Gillar akvarell och försökt mig på det flertalet gånger. Vi får se om det blir mer. Vad jag undrar är hur du kände min bror Mike Taylor. Han gifte sig 1982 med Susanne så det kanske var en bröllopspresent? I vilket fall som så gick min bror Mike bort 20 oktober 2013, en stor förlust på en underbar bror! Du får gärma berätta hur du eventuellt kände honom :-)

Med vänliga hälsningar

Margaret

Hej Margaret, vi har träffats flera gånger på Roséns Ljudcenter, som jag drev tillsammans med Mike och Lasse. Kul att du gillar min akvarell. Det kan säker ha varit en bröllopsgåva – jag minns inte riktigt. Jag målade rätt flitigt då, men numera vill tiden inte riktigt räcka till – så mycket annat har kommit till.

Hej igen Björn, så trevligt att du känt Mike! och tiden han och Lasse jobbade på Ros'ens minns jag väl! Nu vet jag vem som var Björn med! Kul! Livet går i cirklar minsann! Tack för kontakt Björn! Hälsningar Margaret

Jag upptäcker idag på din hemsida akvarellen "Öde" som numera finns hos mig på nordligaste Öland. Jag köpte den 1996 när vi bodde i Halmstad och du hade utställning på Immanuelskyrkans kafé. Med dessutom den spännande träkajaken med målarbord framför sittbrunnen.

Tavlan tillhör mina favoriter. Vi byter ofta tavlor på väggarna, och den här kommer alltid upp vintertid.

Hälsningar / Tommy Melin, Kristinelund, Löttorp

Tack Tommy, det är alltid kul med en hälsning från gamla målningar ;-)

Hej,

Vilka vackra målningar. Jag undrar om du möjligtvis har något till försäljning med motiv från Haverdal. Det hade varit en fin present till vår far på 70-årsdagen.

Mvh

Jessica Milton

Tack Jessica

Dessvärre är allt sådant sålt sedan länge, och det är tyvärr längesedan jag hade tid att måla på det viset...

Hej. Jag undrar om det finns posters plancher eller tryck av nåt slag av dina målningar med naturmotiv man kan köpa någon stans? Vänliga hälsningar lova

Hej Lova.

Nej, jag har inte gjort några tryck av de gamla akvarellerna, och de foton jag har av dem har i de flesta fall inte tillräckligt hög upplösning för att tryckas i rimlig storlek. Den tanken fanns inte då för 30 år sedan när jag målade som mest.

Men om du berättar vilken eller vilka du är intresserad av ska jag kolla i mitt arkiv om något av dem kan scannas om med bättre kvalitet...

Skriv en kommentar