Show cart
Design & Illustration

En som paddlat långt...

Aleksander Doba

Igår (4 februari) klev 64-årige Aleksander Doba från Polen ur sin kajak i  lilla fiskebyn Acaraú i nordöstra Brasilien. 99 dagar tidigare hade han startat från västafrikanska Dakar (jag skall genast sluta kalla mina veckoturer i Bohuslän för långturer ;-)

Efter några dagars vila tänker Doba paddla till USA.

Doba, som är gammal forspaddlare paddlar en specialbyggd kajak – 7 meter lång och 1 meter bred – med ett krypin för att vila när förhållanden medger. Den har en "störtbåge" av lätta luftfyllda rör, som gör kajaken självrätande och fungerar som skydd, fäste för solceller, desalinator mm. Farkosten vägde 550 kg vid avfärd.

Alaksander Dobas Kajak. Photo: Lamin Sanyan, Arsoba Travel

En del äventyr har det såklart varit. Under stora delar av färden har han haft sällskap av hajar och fått nöja sig med en avtvättning i sittbrunnen istället för bad. Desalinatorn slutade fungera efter några veckor och Doba blev helt beroende av att samla regnvatten. Ungefär samtidigt drabbades han av en flera veckor lång period av stormar och drev runt i cirklar ute på Atlanten. Sista dagarna, med land inom synhåll hamnade han i en ström och landade istället två dagar senare och 9 mil från om sitt tilltänka mål.

Några länkar:
Canoe&Kayak:s artikel
GrindTV:s artikel
En inofficiell blogg om projektet

Ett inslag från polsk nyhets-TV

Dobas egen sajt med bilder av kajakbygget med mera.

Atlantpaddlingar

Aleksander Doba blir den fjärde som paddlat över Atlanten – eller kanske snarare den andre eftersom de båda första använde segel för merparten av färden – eller ännu hellre den förste eftersom ingen av de tidigare paddlade från kontinent till kontinent utan "nöjde" sig med kortaste vägen Kanarieöarna-Västindien eller Newfoundland-Irland.

1928, Franz Romer i en specialbyggd Klepper, en paddling/segling som finns dokumenterad i "A speck on the sea: epic voyages in the most improbable vessels", av William H. Longyard (här ett utdrag med bilder ur Google books)

Hannes Lindemann 19561956, Hannes Lindemann (bilden) som först tog sig över i en stockkanot, sedan i en Klepper. Lindemanns bok "Alone at Sea" (även som e-bok) är en klassiker bland äventyrarlitteraturen (mina intryck här).

2001 paddlade Peter Bray som förste man i andra riktningen – väst-öst – för ett välgörenhetsprojekt (BBC-artikel)

...och nu alltså även Aleksander Doba!

Till det kommer sedan alla som rott, simmat, surfat, seglat i diverse mer eller mindre osannolika kontraptioner – eller promenerat, men det är en annan historia.

Comments

Promenaden! Fint!

Post a comment