Show cart
Design & Illustration

Frej i plywood – Vide Teglund

Frej – Vide Teglund

Första S&G-Frej sjösatt!

"Hej Björn!

Min son Vide utnyttjade sin skolpraktik till att bygga en Frej i plywood hos Petruskajak i Tranås, efter att Dan Caouette modellerat om den för stitch & glue-bygge. Kajaken har nu blivit färdig och sjösatt. Modellen blev väldigt lyckad, tycker jag. Trogen original-Frej, men med en egen, elegant lösning runt sittbrunnen.

Den slutliga vikten blev drygt 18 kg. Uppträdandet i vattnet var ungefär som väntat - en lättmanövrerad, mångsidig och lekfull kajak med medelgod stabilitet. Sannolikt väldigt lättrollad, men det har jag inte tillåtelse av Vide att prova förrän han själv har satt rollen i den.

Ett antal Frej SG-byggen har påbörjats, men mig veterligen är det här den första som har blivit sjösatt.

Mvh / Stefan Teglund

PS. Vet du vad rekordet är när det gäller yngsta byggare av dina modeller? Vide kanske kan vara nära rekordet med sina 15 år? ;-) DS."

Bygge hos Petruskajak
En veckas jobb i Petrus verkstad räcker för att ta med en färdig Frej hem (eller en Alleq, Black Pearl eller Sommen)

Frej, S&G
En nybyggd Frej med spännande färgsättning

Pappa Stefan provar
Pappa Stefan får prova Vides nya Frej

Comments

Har plywood udgaven samme egenskaber som den stripbyggede?

Ja, ambitionen är ett de olika varianterna skall bete sig på samma sätt i alla avseenden. En liten gnutta indivualitet är naturligtvis ofrånkomlig när man byter material och byggmetod.

Det skulla vara intressant att samla några duktiga paddlare under en helg och noggrant prova både strip-, S&G och kompositversionerna, så som Wooden Boat gjorde för några år sedan med Philip Bolgers tre versioner av Chebacco 20 (hardchine plywood, stripkravell och klinkbyggd) – samma båt, aningen olika karaktär men deltagande seglare kunde inte bestämma sig för vilken som var bäst.

Post a comment