Visa varukorgen
Design & Illustration

En vit Hunter i Göteborg

Det kom ett mail från Rune Eurénius i Göteborg:

Premiärtur

"Hej Björn,
Den Hunter jag började bygga i oktober blev klar lagom till det fina vårvädret. Utöver att jag tycker den är obeskrivligt vacker, upplever jag den som lättdriven och totalt okänslig för vind! Det känns befriande med det låga däcket, benutrymmet räcker väl till och den försänkta sargen ger bra stöd för knäna. Kajaken har också visat sig ha tillräcklig lastkapacitet för mina dagsturer i skärgården. Visst är den initialrank, men jag känner mig ändå trygg i den. Detta trots att min erfarenhet begränsar sig till en säsong i Kavat. Jag väljer dock grunda vatten tills vidare, eftersom jag inte behärskar roll ännu.

En vit Hunter

Kajaken till ära, tillverkade jag också en ny grönlandspaddel. Den blev något tung, men känns betydligt behagligare att paddla med än mitt första hembygge. Övning ger färdighet.

I ett anfall av experimentlusta, gjorde jag en pedalanordning för fotmanöverering av skäddan. Manöverlinan löper via en clamcleat på däck och kan således även hanteras på vanligt sätt. Detta är också nödvändigt för att släppa ut skäddan. Den lilla pedalen är inte i vägen för fotstödet nämnvärt och jag tycker det hela fungerar bra. Tröttnar jag på arrangemanget är den lätt att skruva bort.

Pedalstyrning av skäddan

Pedalanordningen är tillverkad av kolfiberrör, rostfri tråd och lite spillvirke.

Min Hunter blev 546 cm lång. Vikt drygt 17 kg med polyuretanskott, träluckor och kolfiberskädda

Jag ser fram mot en lång paddelsäsong. Den kunde inte börjat bättre :-)

Rune Eurénius
Göteborg"

Kommentarer

Skickligt att stanna på så låg vikt som 17 kg bara. Vad är tricket?

Tack Bengt, men jag har inga trick att erbjuda. Jag har bara följt Björns byggbeskrivning och varit sparsam med epoxy. Luckor utsågade ur däcket är vad jag förstått ett alternativ om man vill spara vikt. Kvaliteten på träribborna spelar förstås också en viss roll.

Under bygget av min Kavat förra vintern räknade jag faktiskt ut att träviket vägde 11,5 kg av totalvikten 17,5kg. Har dock inget att jämföra med, så det är kanske värdelöst vetande.

Kom i efterhand ihåg en sak som sparar lite vikt och även underlättar arbetet med applicering av väv i stävarna:

Jag valde att tillverka innerstävar av granribbor som jag limmat ihop (som en limträbalk) efter att ha format dem efter stävarnas profil. När skrovet var färdigribbat, var det lätt att mejsla bort allt utstickande material från innerstäven. Jag undvek därmed också hålkälsfogar och knöligt lappande med väv. Det gick bra att applicera all väv i ett stycke på insidan. Det slanka skrovformen på Huntern underlättade arbetet förstå

Fantastiskt snygg! Jag blir nästan sugen på att måla om min svarta Hunter

nu när sommarhalvåret har börjat!

Sven L

Aah, den är så vacker, vilka linjer! Men kan man bygga den här som ribbochduk-variant, Björn?

Skriv en kommentar