Visa varukorgen
Design & Illustration

Tragisk olycka

I fredags eftermiddag inträffade en tragisk olycka i Vänerns norra skärgård. Två multisportare tog en träningsrunda med start i Räggårdsviken på sydöstra Hammarö. I samband med en överfart på ca två kilometer kapsejsar den ene och hamnar i vattnet. Trots att kamraten gjorde allt för att rädda honom, avled Jonas Rappe senare på lasarettet av sviterna från svår nerkylning.

Här är kamratens berättelse (från Nya Wermlands Tidningar):

13.00. Jag och Jonas paddlar ut från Trägårdsviken på Hammarös östkust cirka fyra kilometer från sydspetsen. Vi paddlar norrut längs den östra kanten.

Cirka 14.25. Vi har sedan cirka 13.45 paddlat öster ut längs ett band med öar där avståndet mellan öarna är cirka 100 till 500 meter. Vi kommer nu till en sträcka där avståndet från ön till nästa stora ö är cirka två kilometer. Ön heter Arnön.

Cirka 14.35. Det går dyningar och jag och Jonas tycker att allt är underbart. Vi är lediga, vi gör det vi älskar. Solen skiner och vi planerar tävlingssäsongen som är i annalkande. Då välter Jonas helt plötsligt av vad jag tror är en våg. Den slår av hans kapell och kajaken vattenfylls när Jonas försöker ta sig upp. Kajaken sjunker och Jonas tar ur en 40 liters vattensäker säck ur den sjunkande kajaken. Jonas tar tag bak i min kajak, men han tappar hela tiden greppet när jag paddlar. Till slut säger jag till att han med överkroppen ska lägga sig uppe på kajaken. Vi får upp bra fart och vi har cirka en kilometer kvar till Arnön. Då börjar Jonas bli så pass nedkyld att han inte orkar hålla sig kvar och då välter även min kajak.

Cirka 14.45. Vi båda två är nu i vattnet och Jonas får allt svårare att hålla sig kvar. Han simmar fortfarande med benen. Vi har båda våtdräkter, flytväst och Gore-Tex liknande jackor på oss.
När vi kanske har 500 meter kvar får jag hjälpa Jonas att hålla sig kvar i min kajak genom att låsa fast hans händer vid sittbrunnen.

Cirka 15.25. Vi når en kobbe vid Arnöns sydvästra spets som skiljs av mot Arnön med cirka 100 till 150 meter vatten. Jag får kämpa för att få upp Jonas på land. Lägger kajaken så att den lätt syns från luften och vattnet. Jonas svarar inte på tilltal.

15.26 Jag ringer 112 men samtalet bryts innan jag hinner berätta att jag är osäker på om ön heter Arnön eller Jäverön. 112 hör bara Jäverön cirka fem kilometer väster ut. Mitt batteri dör.

Jag har svårt att slå telefonnumret på telefonen, så efter att jag kollade Jonas springer jag i två minuter runt på ön för att få upp värmen. När jag kommer tillbaks till Jonas kollar jag med mina läppar hans kroppstemperatur på pannan, magen och fotlederna. Jag känner på pulsen: Halsen stark puls, handlederna svag puls, fötterna väldigt svag puls.

Jag vet följande: Jonas är nästan medvetslös. Jag kan inte dra upp min dragkedja, osäker på vad 112 har hört. Jag bestämmer mig för att simma de 150 meterna till Arnön. Jag får stålsätta mig för att komma över. Jag springer allt vad jag kan längs med Arnöns västra kant i cirka tio minuter tills jag kommer till en stuga, där ett par i 65-års åldern hjälper mig att ringa 112.

Jag meddelar den exakta positionen och lämnar damens telefonnummer till 112. Jag pratar med räddningschefen och dirigerar en båt till platsen. Paret skjutsar mig i bil längs en dålig skogsväg mot den sydvästra spetsen.

Jag springer ut genom skogen och när jag kommer fram ser jag att en räddningsbåt är på kobben cirka 150 meter ut från mig. Brandmännen bär över Jonas till båten och kör iväg mot Karlstad. Jag har ingen möjlighet att prata med brandmännen.

Jag får skjuts av en ambulans till Karlstad sjukhus. När jag kommer fram får jag veta att Jonas har 25 graders i kroppstemperatur och ligger på intensivvårdsavdelningen under kontrollerad kroppsuppvärmning med HLR-insats.

rekonstruktion av paddlingen

Kommentarer:

En olycka som denna är en tragisk påminnelse om att vintervatten är livsfarliga och kräver noggranna förberedelser och hög kompetens. Som ofta finns oklarheter i rapporteringen. Kamraten hävdar att båda hade våtdräkt (longjohns) och GoreTex-liknande jacka, medan andra källor säger att den omkomne saknade våtdräkt. De hade valt extra sjösäkra kajaker med tanke på vädret – ändå sjunker Johan Rappes kajak efter kapsejsningen. På något ställe står att vågen slog av kapellet.

Räddningsarbetet blev dramatiskt på flera sätt: batteriet i kamratens mobiltelefon tog slut i ett kritiskt läge, vilket innebar att larmcentralen hörde fel och skickade räddningsstyrkan till fel ö, fem kilometer längre bort. Felet klarades upp först när kamraten simmat iland på Arnön, letat upp bebodd stuga och lånat telefon där. Sedan hade räddningsbåten först stora problem att i den hårda vinden och sjögången ta sig iland på holmen där Johan Rappe låg, och sedan hindrade drivis den från att komma in till väntande ambulans i Karlstad.

Det är naturligtvis lätt att vara efterklok, men samtidigt viktigt att lära sig något av olyckor som händer.

Min uppfattning, tidigare redovisad i olika sammanhang, är att för avancerad vinterpaddling i oskyddade vatten bör man ha en osänkbar kajak, torrdräkt eller tuiliq och en säker roll.

Paddlar man långt från land är det lämpligt att vara minst tre tre – att i blåst och vågor ensam rädda en kapsejsad som inte helt samarbetar (rädd, nerkyld, skadad) är mycket svårt. Två som hjälps åt har betydligt större möjligheter att få upp kamraten i kajaken igen, kan hjälpas åt att bogsera med stöd och slutligen kan en rekvirera hjälp och vägleda räddningsstyrkan, medan den andra stannar kvar hos offret.

En säker roll är så viktig att jag tycker att den som inte är beredd att lära sig bör stanna iland under den kalla årstiden, eller i alla fall hålla sig mycket nära land. En paddlare som iklädd torrdräkt eller tuiliq rollar upp har inte kapsejsat – ingen wet exit, inget vatten i kajaken, inga blöta kläder, ingen nerkylning, ingen utmattning, inga konsekvenser över huvud taget. Den som rollar utsätter inte sina kamrater för riskerna med en räddningsaktion. Roll är till skillnad från alla räddningsmanövrar lätt och roligt att träna – även vintertid och i grov sjögång – och därför är chansen stor att det blir gjort. Vem tränar wet exit och kamraträddning i grov sjö vintertid?

Av samma skäl bör kajaker om vintern vara rollbara – liten sittbrunn eller knästöd, skott eller flytsäckar och tätt kapell som sitter så att det inte kan öppnas av överbrytande sjö.

Mer om olyckan:

NWT: Två elitidrottare i kajakdrama på Vänern
NWT: 36-årig multisportare avled efter kajakdrama
NWT: Multisportaren Jonas Rappe avled efter kajakdrama
Utsidan, diskussion

Uppdatering

En uppdaterad sammanställning av tillgängliga uppgifter om händelseförloppet finns nu i Kanotförbundets tidskrift Paddling nr 6 2007.

Kommentarer

Jag skrev samma dag på ett annat ställe och frågade Björn hur man egentligen skulle vara klädd för en ovan beskriven tur, nu har jag fått svaret, men fortfarande står EN fråga kvar: hade den omkomne kläder på sig för dessa kalla vatten eller inte? Jag tycker uppgifterna varierar. Den paddlare som överlevde var ju tydligen vettigt klädd.

Jag kan bara återvända till mitt eget "haveri" för ett par år sen i maj med över- brytande sjö och inkilad i stenar. Inget snack om rollar där inte! Men minnet av det kalla vattnet den inte särskilt långa stund jag satt kvar lämnar mig inte. Med vatten över kroppen blir man VÄLDIGT kall, den saken minns jag alltför bra. Men Björn, man behöver ju faktiskt inte slå runt, man kan sitta fast på något olyckligt sätt och det är där min fråga kommer. Frånsett ett rejält kapell, vad mer på kroppen? Skulle en neoprensalopett och en gortexjacka med muddar räcka?

Jag vet inte - enligt kamratens berättelse var det precis vad den omkomne hade på sig.

Om den tänkta räddningstrategin involverar wet exit föredrar jag att rekommendera torrdräkt (alternativt hel våtdräkt om man står ut med att paddla i en sådan) - plus antingen sällskap av minst två kamrater (se resonemanget ovan), tränad ensamräddning i realistiska förhållanden eller att man håller sig på så grund vatten att man kan promenera iland efter ett tillbud. Med en säker roll kan en tuiliq vara tillräcklig.

Men även torrdräkt och tuiliq har sina svagheter: får man en reva i torrdräkten mot en vass sten förvandlas den till en iskall sjunkdräkt, och tuiliqen fungerar bara så länge den sitter fast mot sargkanten.

Det brukar alltid komma invändningar mot alltför stort förtroende för rollar. Och självklart kan man hamna i lägen där det inte går att rolla upp. Planeringen måste inkludera sådana resonemang. Men samtidigt kräver en vältränad roll mycket mindre kordination, styrka, precision mm och har åtskilligt lindigare konsekvenser än alla räddningsvarianter - klarar man inte att rolla är det tveksamt om man klarar att ta sig upp i kajaken eller iland över huvud taget...

Enligt rapport från paddlaren klubb rollade Jonas upp första gången, och kapsejsade några minuter senare igen. Enligt uppgift var det klass 2-varning på vindstyrkan vilket kan förklara en hel del.

Det låter som att han/de var väl förberedd/a, men gav sig ut i för svåra förhållanden samt hade en hel del otur.

Tack för svaren! Man kan ju bara ge färdkamraten en stor eloge för insatsen. Att i plötslig nöd ändå hålla huvudet klart och inse vad man ska göra är nog en prestation som kanske ger en fingervisning vad de här kanotisterna hade för styrka. Den förolyckade var ju tydligen mycket vältränad och kunnig, kunde rolla - men någonting hände - igen. Det är här jag funderar om och om igen. Det kanske till syvende och sidst handlar om hur många liknande situationer man varit med om? Erfarenhet kan man ju bara få om man möter svåra situationer och klarar av dem. Och ska man möta dem? Nödvändigt?

Vad ska jag själv, eller andra, dra för slutsatser av det här? I osäket väder paddlar jag VÄLDIGT nära land. Jag VET vid vilka ställen på mina enkla paddlingar jag kan förvänta mig fallvindar som ändrar vågornas struktur. Än så länge räcker det för mig...

Och åter, det här var två uppenbarligen mycket vältränade personer. En sak slog mig - fick den förolyckade i sig vatten? Kallsupar? I så fall går det fort.

Henri, den person som omkom låg ca 20 minuter längre i vattnet än den person som räddade. I detta fall en väldigt lång tid. Det går inte att dra några slutsatser om klädseln av det som skrivits.

Jag kan av egen erfarenhet säga att vinterbad och en blöt goretex jacka i vind kyler bra.

En "lång" överfart i hårt väder blev i detta fall katastrofal. Visst låter det konstigt att en "stadig" kanot sjunker, men kanske blev den så pass vattenfylld att det ansågs säkrare att lämna kanoten. Det är väldigt svårt att simma med en vattenfylld kanot och vissa modeller är väldigt svåra att hålla på rätt köl med vatten som skvalpar omkring, ens om det bara är 5-10 liter.

Kanske skulle mer rollfärdighet kunnat ge ett lyckligare slut, men det går ändå att konstatera att Hutchinsons gamla regel gäller. Man kommer aldrig upp i samma skick efter en ofrivillig roll. Avtrubbat självkänsla gör att förhållanden man i vanliga fall hanterar blir övermäktiga.

Håller med Gustav !

Grunden i vinterpaddling ( i och för sig all paddling ) år att välja en dag med passande väder.

Gustaf,

Var det verkligen klass 2 varning? Definitionen för en sådan i Vänern är "Medelvind över 25 m/s. Problem för all sjöfart". Jag har svårt att tänka mig att någon ger sig ut och paddlar i 25 m/s medelvind - oavsett årstid - det motsvarar 90 km/t! Vindpressen är alltså densamma som om man sitter i kajaken på biltaket i 90 km/t. Och definitionen avser medelvind - inte byar.

Erik,

Om kajaken anses stadig eller ej är inte det största problemet. Men sjunker den, alternativt flyter så djupt att den överges, tyder det på att den saknat skott/flytsäckar. Om kapellet dessutom kan dras loss av en våg hjälper inte rollkompetens heller.

En riktig haverirapport hade kunnat ge viktiga bidrag till en initierad debatt om säkerhet, klädsel, kajakval mm.

Tack Erik för kommentaren - tjugo minuter mer låter inte mycket på land, men i vatten är det alldeles tydligt livsavgörande. Så tragiskt.

För något år sedan såg jag beskrivningen av en nyzeeländsk kajakkonstruktion som då visad på internet endast var framtagen som prototyp och tänkt att öka säkerheten vid kappsejsning 1) den hade en trågliknande insats fixerad vid sargens överkant och rymde precis paddlarens kropp. Detta tråg var som en propp vilket skulle göra att hela kajaken inte kunde vattenfyllas. 2)den hade diverse relingsliknande utskott längs för- och akterdäck där man kunde ta tag och hiva sig upp. Det fanns en del andra saker också som jag tyckte var genomtänkta och vettiga.

Jag vet inte om den här kajaken kom i produktion, kanske den var för genomtänkt, kanske den inte tilltalade presumtiva köpare som skulle skrämmas av eventuella och ofrivilliga dopp. Och nödsituationer. Det står man nog inte och tänker på vid köpvalet och solen lyser varmt och inbjudande över glittrande vatten.

Flytelement som du Björn talar om är någonting försummat i mina kajaker. Skulle en uppblåst f d vinbag kunna duga? Flera?

Flera kajaker från Nya Zeeland och Australien har en integrerad cockpit - dvs en formgjuten balja som passar paddlaren precis och är hopbyggd med sargen. Det är främst Peter Carter (http://www.users.on.net/~pcarter/flooding.html) som hängivet har propagerat för dessa. Det innebär i praktiken dels att fria volymen i sittbrunnen är minimal (inte många liter att pumpa ut efter en wet exit) och dels att det finns förbindelse mellan för- och akterskepp, så att vatten vid en läcka kan fördela sig jämnt istället för att positionera kajaken vertikalt i vattnet. Min Njord bygger på samma idé - men eftersom den är 10 cm smalare och 6-7 cm lägre än de kajaker Peter Carter ritat tyckte jag det räckte med ett rundat och lutande skott bak och ett lutande skott/fotstöd fram - samt en slang som förbinder för och akterskepp. (se: http://www.thomassondesign.com/nyheter/byggrapport-243-2005)

Samma ide finns som sittbrunnssäck för traditionella kajaker - en formsydd säck som krängs på sargen under kapellet och som paddlaren sitter i. Den gör samma nytta: minimal volym vatten efter en kapsejsning - plus fördelen att det går att tömma sittbrunnen genom att vända ut och in på säcken.

Skottlösa kajaker bör ha flytelement för att inte en vattenfylld kajak skall omöjliggöra en räddning: det kan vara ett antal uppblåsta vinpåsar, ett par jolleflytsäckar eller ett par strutformade kajakflytsäckar (hemgjorda eller färdigköpta). Men sådan flythjälp går det alltid att klättra upp i kajaken från vattnet.

Jag tycker att den här tragiska olyckan kanske kan leda till en positiv diskussion om kajaker och hur man räddar sig från en kajak. Som nybliven kajakägare förundras jag dels över mängden av kajaktyper och dels synen på åtgärder vid kapsejsning. Om vi bortser från kamraträddning och endast tittar på självräddning, så finns det roll- och stabilseringsskolorna, såvitt jag förstår. Man kan naturligtvis kombinera dem på så sätt att misslyckas rollen, så använder man sig av en stabilisator, t ex en paddelflottör att ta sig snabbt upp i kajaken. I trängda situationer, som den i olyckan, skall man vid en misslyckad roll kunna ta sig upp i kajaken på egen hand och inte utsätta kamraten(-erna) för fara och kapsejsning som skedde i detta fall, men som slutade lyckligt. I olyckan lyckades en roll, som jag förstår, men det kom ganska snart en andra kapsejsning, som blev ödesdiger. Vid misslyckanden sjunker självförtroendet. En kapsejsning leder till ytterligare flera därför att man är uppskärrad. Av den anledningen bör det också vara bra att ha kvar stabilisatorn då man paddlar in till närmsta land för ombyte och återhämtning.

Jag tycker att man skall enas om en kvalitetssäkring av kajaker. I en sådan borde det vara obligatoriskt med en stabiliserande självräddningsanordning, liksom vattentäta skott, för kajaker av långfärdstyp/havkajak. De andra kajakerna av i övrigt bra kvalitet får man klassa som idrottsredskap att användas inte långt från land och inte under den kalla delen av året.

Här handlar det om två mycket kompetenta paddlare som gjort en bedömning av vädret, valt kajaker och annan utrustning och lagt upp en plan för en träningsrunda. En felbedömning av förhållande, alternativt olyckliga omständigheter har sedan gjort att det utvecklats till en okontrollerbar situation. ”Kvalitetssäkrade” långfärdskajaker hade inte ändrat detta, därför att de valde annan typ av kajak. Men även med ett annat kajakval hade stabiliserande självräddningsanordningar inte varit användbara i de förhållanden som tycks ha rått. Att pussla ihop stabilisering efter ett vinterbad i tvågradigt vatten och styv kuling, olämplig klädsel är praktiskt omöjligt. Jag har inte sett någonting om handskar i rapporteringen, men gissar att pogies användes (de dominerar i samband med tränings- och tävlingspaddling) – och i så fall var paddlaren bar om händerna under tiden i vattnet.

Kvalitetssäkring är en ständigt pågående verksamhet. Den handlar dels om kajakerna (säkerhetsutrustning, men ännu viktigare: kajaker som håller, förblir manöverbara och hanterbara i besvärliga situationer, även om t ex ett roder havererar, luckor som är täta, fungerande däcklinor och -beslag kapell som inte blåser av etc) – men ännu viktigare är den kvalitetsäkring av människorna i kajakerna, som bedrivs av klubbar, friluftsfrämjandet, kanotcentraler, certifieringssällskap, privata initiativ m m. Säkerhet är bra utrustning, använd med omdöme och kompetens. Detta har lett till att vi har mycket få olyckor med kajaker i Sverige – en eller två om året – och förhållandevis ofta är det sjukdom med i bilden: hjärtsvikt till exempel. I relation till paddlingens omfattning är detta världsunikt. Till skillnad från båt- och skoterolyckor är det (vad jag vet) aldrig alkohol med i bilden.

Efter en olycka kommer vanligtvis krav på (drastiska) åtgärder. Blir mediabevakningen omfattande finns risk att någon politisk gruppering känner sig tvingat att visa handlingskraft. Men för att införa nya regler eller lagar måste man kunna visa att de har effekt och att de inte får negativa konsekvenser på andra områden. När det gäller lag på utrustning får man också titta bakom kulisserna – det kan finnas kommersiell lobbyverksamhet med i bilden. Jag kan inte se att ändrade regler skulle ha kunnat förhindra den här olyckan.

Vidare är rollar är inget man misslyckas med – antingen kan man eller inte – precis som med cykling (den som säger att idag gick det inte att cykla – jag välte innan jag fick fart – kan inte cykla). Om en roll inte fungerar beror det därför på yttre omständigheter – som i den här olyckan, att ett olämpligt kapell drags av av överbrytande sjö och kajaken vattenfylldes, och då hade inga andra räddningsmetoder heller hjälpt.

Där kanske vi har svaret - nakna händer mot kallt vatten... Jag klarar av bara händer i 30 gr kyla om vintern för matlagning och tältuppsättning i fjällen. Men inte kallt vatten! Hjärnan vill en sak, musklerna någonting annat. Man blir fumlig, man orkar inte hålla tag i någonting alls. Jag använder aldrig poogies av just denna orsak utan mina fingervantar är sådana som fiskarena runt kusterna här använder, helt vattentäta och med minimal vatteninträngning. Simrishamns Vadbinderi kan jag ju skriva för firman finns inte längre. Nyttigt att prata med fiskare...

Det är inte ofta man läser om kajakolyckor, det är riktigt Björn och när de sker blir det rubriker, så klart. Men instinktivt tror jag alla betraktar kajaken som någonting fragilt. Den kan se stor och maffig ut på land, på vattnet blir det en liten tingest som knappt syns. Kanske det är just en viss vana vid paddlandet som gör att man går över en gräns och tror sig klara större vågor? Helt klart är Björns teser de riktiga, man SKA behärska sin kajak i vattnet och till detta kommer idog övning. Frågan till sist blir ju upp till var och en - hur mycket tid vill jag lägga ned på detta? Och hur anpassar jag mig till de omständigheter jag INTE tror jag klarar av? Och kanske oavsiktligt utsätts för. Jag tror inte det finns något absolut svar.

Korrigering av tidigare påstående. Det var på utsidan jag läste om klass 2-varningen. Läser man kamratens rapport ( http://www.nwt.se/ArticlePages/200703/18/20070318105227_NWT019/20070318105227_NWT019.dbp.asp )

verkar det ha varit måttlig vind med dyningar. Kapellet åkte av vid kapsejsningen, oklart om det var vid första eller ej (därav wet exit).

Vad gäller eskimåsväng är jag inte säker på att jag håller med Björn. Sannolikheten att lyckas påverkas naturligtvis av situationen man försöker. Jag kan rolla 100 % i slätvatten, men i forsar är det annat. För det mesta lyckas jag inom två försök eller så, men det har funnits dagar som jag inte kunnat rolla alls i skarpt läge. Betyder det att jag inte kan rolla, eller bara att det var för svåra forsar för mig?

Det känns farligt att säga att man antingen kan eller inte kan rolla, just för att man då kan lockas att tro att det kommer gå bra i iskallt vatten, bara för att det går utmärkt på sommaren.

de sista du skriver där Gustav villjag bara påpeka att de skulle jag vilja likna med att kan jag simma i havet på sommaren så kan jag simma även om vintern...

tror de fleste människor isär de som är kanotister har ganska klart för sig att det är kallare och att man där av inte är klar at utföre exempel en roll i vinterväder som man kanske klara i sommar väder...

där av anser jag i alla fall det som en självklarhet att om man aldrig övat roll i realistiska omständigheter då i grov sjö och under vintern så kan man inte säga sig kunna roll mer än för uppvisning...

och en uppvisningsroll har man verkligen ingen nytta av i skarpt läge

”Frågan till sist blir ju upp till var och en - hur mycket tid vill jag lägga ned på detta?” Ja, det är en viktig punkt, Henri. Att hitta balansen mellan de risker man tar och den tid man ägnar åt att minimera dessa risker.

Riskerna med vinterpaddling är stora och det krävs engagemang och tid för teknik- och säkerhetsträning, bra utrustning och genomtänkt säkerhetsstrategi. Det är inte karaoke vi pratar om, där någon annan gjort jobbet och man bara sjunger med på valfri ambitionsnivå.

När det gäller rollar vidhåller jag min tidigare uppfattning att man antingen kan rolla eller inte. Men tyvärr slutar många träna när man lyckats med de första tre-fyra rollarna i bassäng eller i en stilla badvik. I själva verket är det då det börjar. Då ser man till att ha utrustning för att kunna rolla när och var som helst. Tränar roll i blåst, vågor, ström, fors, kallt vatten, grumligt vatten – upplever tillfredsställelsen att rollen inte längre är ett spännande lotteri eller en inlärd kritisk rörelsesekvens, utan en naturligt och odramatisk förlängning av paddeltaget och att man tar sig upp på många olika sätt. Tänk på Jim Danielsson med sina <20000 bokförda rollar...

Man kan inte rolla förrän man litar på sin roll i alla lägen. Man är inte en bra bilförare på vintern om man sladdar av vägen i var tredje kurva. Man kan inte cykla för att man lyckas hålla balansen två gånger av tre. Man kan inte spela piano för att man fixar ”Kalle Johansson”.

De som kan lära sig rolla (vilket är de flesta) kan också lära sig rolla bra. Men för att nå dit måste man vilja nå dit. Det räcker inte att ha ett par bassängrollar som mål.

Sedan finns självklart omständigheter som omöjliggör även roll – men de är av force majeur-karaktär, och då har man förmodligen passerat gränsen för alla andra räddningsmanövrar också. Men lika självklart är att säkerhetsstrategin även omfattar rimliga förberedelser för sådant.

I en annan kommentar nyligen skrev jag om min säkerhetsstrategi, när jag ensampaddlar på vintern: lättrollad kajak, reservpaddel, norsaq, flytväst, tuiliq, paddelhandskar (inte poogies), roll tränad i alla förhållanden (rollar var gång jag är ute, i alla sammanhang och förhållanden) – och, vilket är viktigt i sammanhanget, jag paddlar längs den långgrunda skånekusten där jag bottnar överallt och har en sandstrand i lä att landa på vid problem. I andra sammanhang och på andra ställen hade riskanalysen gett andra resultat...

Hur olika individer väljer att angripa risker skiljer sig som bekant. Jag tror den vanligaste tanken bland folk (jag talar om folk i allmännhet, inte kanotister) är att välja klädsel som gör det möjligt att ligga länge i 2-3 gradigt vatten. Nackdelen är rörlighet och därmed minskar nöjet.

Nummer två borde vara eskimåsvängen. Mycket omtalad, men få känner till hur pass mycket träning som behövs för at den skall fungera bra, samt att man måste ha en kanot som är lämplig. Får ibland glada tillrop när jag paddlar min racer om att rolla. De brukar bli besvikna när jag talar om att den inte är konstruerad för rollar.

Nummer tre är troligtvis flottör/utriggare. Känns som de självklara valet för att stabilisera en rank farkost. Anses lite töntigt.

Nummer fyra är kanske det mest självklara. Paddla nära land. Händer något finns stora möjligheter att ta sig iland. Mesigt tycker havspaddlaren.

Nummer fem. Stanna på landbacken.

Kanske finns det fler bra möjligheter att hantera risker vid vinterpaddling?

Det första jag tänker på när jag läser om olyckan är reservkläder. Själv har jag alltid vinter kläder Helly Hansens tjocka tröja, byxa och stumpor, mössa, vantar, tunn skalbyxa resp. jacka i goretex och slutligen en handduk.

Detta kit blir synnerligen litet när man pressat ur luften ur påsen.

Det viktigaste som jag ser det i denna situation är att stoppa avkylningen fortast möjligt. Kroppstemperaturen fortsätter neråt så länge man är blöt eller fuktig, vilket betyder av med kläderna, torka med något och snabbt komma i torra kläder med bra tjocklek/isolationsförmåga.

Den som är piggast måste avgöra om han tar hand om sej själv först, ibland är det en förutsättning för att kunna hjälpa någon annan.

Är du torr och fortfarande har förmågan att röra dej så är det nu muskelarbete som gäller. Hoppa upp och ner, åkarbrasor applådera var uppfinnings rik, även om du i början knappt klarar något så kommer blodcirkulationen och temperaturen garanterat tillbaks om man ger sej den på det och har torra kläder.

Det finns många exempel på de som överlevt efter vinterolyckor, nyckeln är garanterat att stoppa avkylning med efterföljande chock handlingsförlamning osv.

Fungerar inte telefonen pga. dåligt med ström kan det vara värt ett försök att stoppa in batteriet i armhålan en stund och sen prova ringa, man blir förvånad över skillnaden.

Hoppas vi kan fortsätta utbyta tankar om detta allvarliga ämne och tillsammans bli klokare.

Jag vill passa på att sända några deltagande tankar till de drabbade familjerna.

Jag tycker att diskussionen om eskimåsväng kontra stabiliseringshjälmedel står och stampar. Däremot tycker jag att det kommit fram andra värdefulla synpunkter på vinterpaddling, kläder, var man bör paddla et c.

Det kan ju inte bara vara så att en historisk räddningsteknik som inuiter använde vid jakt kan vara den alenarådande idag. Med tanke på uppräkningen av lämplig utrustning för vinterpaddling, så vore det inte heller konstigt att lägga till några säkerhetsprylar, t ex för stabilisering utan att betraktas som pryltokig.

Säljer man en kajak som långfärds-/havskajak bör man också som konstruktör ange hur den på lämpligaste sätt skall hanteras vid kapsejsning, roll och/eller inbyggda stabiliseringsanordningar, så att köparen vet vilken säkerhetsutbildning han/hon måste åta sig.

Frågan är om inte en stabiliseringsanordning typ VKV:s hade förhindrat att den andra kajaken kapsejsade? Kom med idéer om hur dessa anordningar kan förbättras och förenklas, ni erfarna paddlare och konstruktörer. Då är det åtminstone något positivt vi fått ut av olyckan.

"Jag tycker att diskussionen om eskimåsväng kontra stabiliseringshjälmedel står och stampar."

Den kan väl få stå och stampa? Folk har ju olika kajaker, kunskaper, färdigheter, attityder samt olika "känsla för feeling".

"Frågan är om inte en stabiliseringsanordning typ VKV:s hade förhindrat att den andra kajaken kapsejsade?"

Ja, det är EN fråga, en ANNAN fråga är hur många havspaddlare/multisportare som vill bygga om sina dyrgripar, göra den tyngre och släpa med sig mer pryttlar? Min tro är att det dels inte skadat om det varit fler än få, men dels att det knappast blir så många fler än just få...

Det håller jag med om - diskussionen om eskimåsväng kontra stabiliseringshjälmedel står och stampar. Det blir ofta så när man jämför päron och äpplen. Men den springande punkten här är att en roll inte är en räddningsteknik. Roll hör till den aktiva säkerhetsstrategin, dvs teknik med vars hjälp man undviker att hamna i potentiellt farliga situationer – medan räddningstekniker är passiva, dvs de kommer in när en olycka redan skett och handlar om att minimera konsekvenserna. Därför blir det för mig underligt när man diskuterar i termer av antingen eller. Det rimliga borde vara att man först försöker undvika en olycka och först när detta inte går, drar igång en räddning.

En stabiliseringsanordning hade möjligen förhindrat att den andra kajaken kapsejsade. Men vägen dit är inte självklar. Läs VKV:s beskrivning och fundera över hur man i en låg och rank multisportkajak lossar flottören/paddelhalvan på akterdäck och monterar den i hål bakom sittbrunnen, öppnar kapellet, tar fram den andra flottören och paddelhalvan, monterar ihop dem och sätter i dem i hålet bakom sittbrunnen – i grov havsjö och med en medtagen kamrat vid kajaken och efter att kajak1 sjunkit just för att kapellet öppnades.

Visst behöver stabilisering utvecklas om den skall funka i annat än lugna förhållanden. Jag har sett flera idéer, men de lider av en vanlig modern åkomma – ohejdad komplicering. En idé som presenterats är två pontoner integrerade i akterskeppet och som fälls ut mekaniskt på parallellarmar vid behov. En sådan konstruktion skulle öka vikten med många kilo, priset med tusentals kronor, halvera lastutrymmet under akterdäck och kräva underhåll och skötsel. En annan idé som presenterats är ”krockkuddar” som blåses upp vid relingarna akterut med kolsyrepatroner. Låter också dyrt och komplicerat.

Sedan kan man också fundera över varför höjd initialstabilitet ses som lösningen. Havskajaker med låg initialstabilitet är ytterst säkra farkoster med extremt låg olycksfrekvens – just genom att den låga initialstabiliteten gör dem hanterbara i grov sjögång. Flatbottnade snurrebåtar med hög initialstabilitet leder olycksstatistiken stort. I grov sjögång går en rundbottnat snipa med låg initialstabilitet mjukt, torrt och säkert medan en flatbottnad båt med hög initialstabilitet stampar, kränger, tar brytsjö över sig och riskerar att brytas sönder.

Haken är att kajaker kräver viss kompetens för att fungera – är man inte beredd att skaffa den kompetensen blir pryllösningar intressanta. Och inget ont i det, under förutsättning att ovana paddlare inte får för sig att prylarna hjälper dem ut i vintervatten och besvärliga förhållanden.

Den springande punkten här är väl att det finns materiel för att öka säkerheten, typ utriggare och extra kläder. Men i detta fall har sådana saker bortprioriterats, man kan inte ha tunga skott, extrautrustning etc i en tävlingsracer. Sen kan man ju alltid diskutera planering - paddla nära land så man har typ max 100 m att simma är en god plan i alla väder...

Alla här förutsätter att de paddlade sk multisportkajaker. Det står att de paddlade stadiga kanoter. Mig veterligen har de flesta stadiga multisportkanoter flyttkroppar eller skott. De skall ju användas i forsar och risken att man får hoppa ur kanoten i sådana är nog ganska stor. De kan använt något äldre kajakskrälle där flytkroppara av någon anledning plockats bort.

Eller så sjönk inte kanoten utan bara vattenfylldes och fick därför överges. Vi kan inte förutsätta att det som skrivits om olyckan är helt riktigt.

Ja, det är riktigt. Det framgår ingenstans (vad jag sett) i rapporteringen vilken typ av kajaker som användes - men den bör har varit rätt stor för att rymma en 40 liters packsäck. En kajak som går att rolla men som sedan sjunker (så mycket att den överges) måste väl höra till undantagen…

Vad kan vi lära av allt detta? För lära bör man ju. Att ha någon sorts anordning för att inte hela kajaken ska fyllas med vatten borde väl initialt vara någonting mycket enkelt att anordna. En säck, ett tråg. Som nummer två - vettiga flytkroppar. Nummer tre - ALLTID reservkläder, precis som skridskoåkare på långfärder lärt sig ha med i ryggsäcken. Detta kom tydligt fram i ett tidigare inlägg och efter att ha blivit genomdränkt kan jag bara säga amen till detta. Kroppens nedkylning fortsätter med våta kläder!! Detta är ett axiom så självklart att det egentligen inte borde behöva diskuteras.

Kapellet? Min hemgjorda tuiliks nederkant KNYTER jag runt sargen. Den är dessutom tillräckligt lång för att jag ska kunna ligga på sidan och kippa efter andan. Jag ska öva det här mycket mer, för det är inte alls så säkert att man måste göra en roll, det kanske går lika bra att komma upp från sidliggande position.

Den rörliga sekvens av "vattenbalett" som Björn visat upp tidigare av en amerikansk paddlare kunde ju annars vara en ledstjärna. Denne man behärskade ju kajaken i alla lägen. Men hur många av oss VILL eller KAN lära oss denna givetvis och i grunden givna säkerhetsgivande konst?

Som någon sagt här tidigare - 100 meter ut från land. Och vilka fåglar får man inte se?!

I Karlstads Multisports pressmeddelande ges helt andra uppgifter om vädret än vad som tidigare meddelats:

”Båda paddlarna njöt av paddelturen då solen sken, svag vind och det var långa härliga dynor att surfa på.”

Vidare sägs att: "… en våg slår omkull Jonas kajak, men att han vänder den rätt och inväntar kamraten som sedan håller i kajaken medan han tar sig upp. En ny våg välter kajaken och vattenfyller den.”

Det förekom alltså enligt detta ingen roll.

"Kamraten säger sedan till Jonas att ta ut en vattensäker säck ur hans kajak som extra flythjälp och med Jonas på släp efter kajaken fortsätter de mot Arnön. Jonas kajak sjunker.”

Som det formuleras och med tanke på kamratens tidigare uttalande om en 40-liters säck, kanske det är en uppblåst flytsäck som avses. Det skulle i så fall förklara varför kajaken sjönk efter att den tagits ur.

Efter 5 minuter i vattnet är Jonas så nerkyld att han inte längre kan hålla i kajaken, så kamraten ber honom hasa upp på akterdäcket. Efter ytterligare 5 minuter ramlar han av och det är då kamratens kajak välter. Sedan simmar de med kajaken som flythjälp i 40 minuter innan de når kobben. Totalt alltså 50 minuter i vattnet!

50 minuter i vintervatten är väldigt lång tid. Kläderna var nog inte det största misstaget då de faktiskt kunde ta sig iland.

Thure Björk har skrivit om avkylning

http://www.paddlingsnyaadress.com/paddlarvaard/avkylning.htm

10 minuter nämns som en gräns innan problem börjar komma vid simning i vinter vatten.

Flytelement brukar vara frigolitblock eller koniska luftkuddar som trycks in framför fotstödet och/eller bakom sätet.

Träkanoter brukar flyta vattenfyllda, i vilket fall gör min det, men plastkanoter vet nog alla att de sjunker utan flythjälp. Att inte ha någon flythjälp alls i en kanot får nog ses som väldigt riskabelt.

Att simma med en kanot i 500 meter är inte enkelt, men med tanke på att Jonas var i så pass dåligt skick var det säkert rätt att släpa på kanoten.

De uppges ha haft bra flytvästar och borde ifall de varit fräscha klarat av sträckan på halva tiden utan kanot.

Jonas kamrat bedrift är trots den tråkiga utgången enorm. Att simma både med kanot och en halvt medvetslös person i vintervatten, det är något som få klarar av.

Is there a place where I can find an English version about this theme? I know it has something to do about a tragic accident on the water with kajaks, so I D like to know more about it! thank you if

gr

jos

Jos,

I have not seen an english transcript of the accident anywhere - but you can have a sneak preview on my coming new site (version 5 - under construction yet a couple of weeks - do not tell anyone!), where it is my ambition to provide more english content - at least over time.

http://thomassondesign.com.24-7webhosting.com/post.aspx?id=1168453551

thanks Bjorn for the English version ,

I allready now I'm goiing to like your new version of yr site!

I allways follow your "nyheter" with pleasure and try to find out what it means

and sometimes I can work out the major idea behind it, ( otherwise I ask Erik v Woerkens)

thanks anyway

jos

Hypothermi, kraftig nedkylning, rolla eller inte ...

Att kunna rolla eller inte ... att kunna rolla i alla förhållanden är det ultimata men om man kapsejsar pga av att man förlorar medvetandet, får ett krampanfall, hjärtinfarkt eller av annan anledning hamnar i vattnet och kommer ur kajaken så krävs att man också har kunskaper, färdigheter och utrustning för dessa situationer.

Så tragiskt ... mina tankar går till Jonas, hans familj och alla vänner. Jag tänker på kamraten som kämpade för både sitt eget och Jonas liv. Rapporten om denna olycka har nu nått USA där jag sitter och skriver. Kajakolyckor händer hela tiden över hela världen och diskussionen här ovan är mycket lärorik. Jag uppskattar att folk vågar kritisera, reagera, fundera och försöka ta lärdom. Tidningen Sea Kayaker brukar ta upp olyckor som denna och hjälpa oss ta lärdom för att undvika liknande situationer.

Vad som slår mig med denna olycka är hur ofta det poängteras att de båda killarna var erfarna. Vad betyder detta? Tusentals timmar i kajak? Under vilka förhållanden? Om man inte tränat i tuffa förhållanden så spelar inte erfarenheten nån vidare stor roll.

På denna sidan Atlanten rekommenderar vi torrdräkt när man vinterpaddlar, paddlar ensam eller med personer man inte paddlat med tidigare och inte vet vad de har för färdigheter.

Vad hade de för flytvästar på sig?

"Extra sjösäkra kajaker" har jag också läst nånstans. Vad betyder detta? Vad hade de för kajaker?

Att kunna rolla eller inte ... att kunna rolla i alla förhållanden är det ultimata men om man kapsejsar pga av att man förlorar medvetandet, får ett krampanfall, hjärtinfarkt eller av annan anledning kapsejsar, hamnar i vattnet och kommer ur kajaken så krävs att man också har kunskaper, färdigheter och utrustning för dessa situationer. En paddelflottör som inte behöver blåsas upp skulle kanske ha kunnat hjälpt lite. En torrdräkt med rätt kläder under hade hjälpt Jonas att bevara värmen i kroppen lite längre. Paddlehandskar istället för poogies (om det nu vad det som de hade).

Sist men inte minst viktigt ... jag rekommenderar alla som sticker ut på en dagstur eller ett

träningspass att alltid ha en vattentät påse med ett ombyte av kläder, en vattentät påse med en sovsäck, ett liggunderlag / Therm-A-Rest samt en vindsäck eller ett vindskydd samt en termos med varmt vatten, mat och godis.

När Jonas och hans kamrat äntligen kom upp på den lilla ön så borde kamraten bytt om till torra och vind / vattensäkra kläder själv. Därefter rekommenderar WMI of NOLS (som jag undervisar för) att om personen kan hoppa, röra på sig och äta och dricka så ska vi hjälpa dom med det.

Om personen är så kraftigt nedkyld att de inte kan ta hand om sig själv - de huttrar kraftigt eller har slutat att huttra - så bör de placeras i ett "värmepaket" (se info här nedan). Den riktigt kraftigt nedkylde personen bör få varmt syre i 4-10 minuter innan den flyttas eftersom hjärtat är känsligt och kan börja fibrillera. De flesta av oss har inte med en syretank men att ge mun-mot-mun inblåsningar fungerar också (det är helt OK att ge inblåsningar till en person som fortfarande andas själv .. det känns lite underligt i början och man får hitta en bra takt samt blåsa försiktikt ... detta enligt Wilderness Medicine Society och WMI of NOLS medical protocols).

Efter inblåsningar av varmt syre i 4-10 minuter / eller direkt om personen fortfarande huttrar (men kanske är nära medvetslös) tar vi av alla blöta kläder, torkar av personen så bra som möjligt, sätter på torra kläder och stoppar in dom i vad vi kallar ett "värmepaket". Bred ut ett vindskydd / plastskynke på marken, lägg ut på mitten 1-2 liggunderlag och sen 1-2 sovsäckar ovanpå liggunderlagen. In med den kraftigt nedkylda personen i sovsäckarna, dra upp alla dragkedjor, vik över vindskyddet såsom man gör med en "burrito" så att "salsan" inte rinner ut. Vik först in vindskyddet / plasten över benen, sen sidorna över och stoppa till ordentligt runt huvudet. Ideen är att om personen har lite näring i kroppen fortfarande huttrar lite så kommer den lilla värme han / hon kan skapa genom att huttra (alla småmuskler jobbar för att få upp värmen) stanna kvar närmast kroppen eftersom "värmepaketet" är helt tätt.

Har man inte ett vindskydd så kan man använda en stor sopsäck (med hål för huvudet) och krypa ihop i. Vår lyx som kajakpaddlare är ju att vi kan ta med lite extra även på dagsturer. Visst kajaken blir tyngre men ...

Alla personer vars medvetandegrad förändras måste till läkarhjälp, även om de efter några timmar av vila, mat och dryck säger att de mår bra. Risk för återfall är stor.

Att vara beredd för de värsta situationerna betyder att tänka framåt och ta med det man aldrig tror sig att behöva. Det är inte första gången denna olycka har skett vilket betyder att den kommer att hända igen ...

Lena Conlan / WMI of NOLS instruktör

Hej Lena och välkommen i diskussionen. Tack för dina värdefulla synpunkter och goda råd. Som du noterat finns det skiljaktligheter mellan de olika rapporterna, vilket gör det svårt att veta riktigt vad som hände, hur de var utrustade etc. Ingenstans har det framgått vilken typ av kajaker de använde, men av händelsebeskrivningar drar jag slutsatsen att det varit motionskajaker utan skott - följaktligen kan man misstänka att det inte funnits med någon nödutrustning i form an liggunderlag, sovsäckar, varma kläder etc. Det är inte heller riktigt klart om båda haft longjohns i neopren. Flytvästarna anges i något sammanhang ha varit västar för forspaddling som skall ha haft extra flytkraft - jämförelsen bör i så fall ha gällt tävlingsvästar, knappast havspaddlingsvästar. Men exakt hur det gick till får vi kanske aldrig veta - och det viktiga är ju lära sig något av det - och jag är mycket tacksam för din redogörelse.

Jag har bara paddlat två säsonger men redan från början tog jag fasta på Björn Thomassons syn på rollen som självklar förutsättning för att paddla i grov sjö och kalla vatten. I lördags tippade jag ofrivilligt på en överfart på 6 km mellan Skillinge och Rödön utanför Sundsvall. Det var ingen dramatik utan mer eller mindre väntat i den relativt kraftiga medvindssurfen. Vi var två som paddlade. Jag hade en Black Pearl och kompisen en Greenlander. Klädsel: torrdräkt, tuiliq, långa täta överdragsvantar. Dubbla paddlar och norsaq. Rollen satt direkt och som en självklarhet och vi fortsatte som inget hänt.

Varje gång jag paddlar avslutar jag med en serie roller eller också går jag ut enbart för att rolla. Standardrollen måste sitta 100% åt båda hållen, jag måste klara att ta loss reservpaddeln, även om jag hänger upochner och sen rolla upp. Stormrollen och handrollen jobbar jag på nu. Alla varianter måste sitta där. Weet Exit är inget tänkbart alternativ. Man skall aldrig behöva lämna kajaken. Först då törs man gå ut i kallvatten.

Björn Welin 68 år

Björn, det gläder mig att rollen satt när den behövdes och att din ambitionsnivå ger utdelning...

Skriv en kommentar