Visa varukorgen
Design & Illustration

Design utan gränser...

Inser plötsligt att tittat på alldeles fel ställen när det gäller inspiration för mina kajaker. Så fantasilöst att bara titta på kajaker (och båtar) för att rita kajaker (och båtar)! På 50-talet och i USA hade man minsann vidare vyer...

femtiotal 1

...för varför göra åtskillnad mellan vägen och vattnet...

femtiotal 2

...har man hittat en bra form skall man väl använda den till det mesta...

femtiotal 3

...sådan bil, sådan båt...

femtiotal 4

Jag tror jag skall gå ut och titta lite närmare på min Passat kombi... (Bilderna från Boats in the Belfry – Hasse tipsade om länken på Utsidan)

Kommentarer

Din Passatkombi framstår ju som en riktig skönhet jämfört mot dom där bilarna och båtarna

Oj så mycket snö som kommit! Hustrun ryser (född i Gbg och förstår inte min glädje hon gillar regn och dis). Själv får jag omedelbart tankar på långa fjällfärder med mina Tegsnäs/lappskidor, pulka och leva i snön (Kiron ovanför Abisko rekommenderas som en avvikelse). Egentligen är skidåkning bara en annan variant av paddling. Hur många skåningar har jag inte predikat vikten av att använda höfterna när de åker (inte "går på"!) skidor? Hur som helst Björn, bilden överst t v påminner om ett hangarfartyg. Var det tänkt att man likt en Ariel (Shakespeares "Stormen", va?) trampandes med propellern över huvudet skulle lyfta mot skyn? Men då har vi väl kommit långt från paddling, om vi inte låter även luften vara ett element enligt de gamla grekerna...

Ariel, ja - är det så här http://www.fiberglassics.com/galleries/bitb/023.htm menar du, Henri...

Stormen finns i en hel del mer eller mindre spretiga tolkningar - men Per Åhlins "Resan till Melonia" är nog en av de roligaste...

Ojoj, sicken inspiration och lekfullhet. tack!

Passat kombi... hmm... kanske du ritar en Prijon Kodiak då?

(Inget illa menat, haft både Passat och Kodiak)

Till storleken är min Thule inte långt efter - 395 liter jämfört med Kodiaks 420. Fast hur hade en Passat-inspirerad Thule sett ut om jag släppt alla spärrar - tanken svindlar...

Jo, Björn, bilden du visade var visserligen enligt rubriken bara på ritstadiet, men helt enligt mina pojkboksdrömmar.Egentligen tänkte jag mer på Woody Allens roliga parafras där skådespelaren (han med glosögon ni vet) iförd flygarhjälm i läder trampar som en galning för att få fart på propellern ovanför huvudet och dyker upp framför ett fönster.

Igår tisdag tog jag fram skidorna och gjorde en tur i den tråkiga snön. Backarna intill inbjöd visserligen till snygga svängar, men eftersom snön var alltför fuktig och de rätta telemarkskidorna stod i stallet, avstod jag. Väldigt vackra vyer mot Svinaberga/Stenshuvud-hållet, litet grand Brueghel-varianten.

Konstigt att min kondition är så bra i alla fall... förr körde jag alltid med rullskidor inför fjällturerna... Märkligt också att det man lärde sig som 4-åring sitter kvar... Min pappa tog ifrån mig stavarna då jag stod på mina första skidor. Det var för att jag skulle lära mig åka riktigt. Jmfr i all blygsamhet innuitbarnen på Grönland som tar sina första paddeltag, ledda av sin förälder och kanske med stöd längs sidorna på kajaken.

Min barndom bestod av mkt snö och ett sprakande feeri av norrsken om vintern. Snö var någonting att leka med och i och snökojorna blev många. Det är inte svårt att bygga en iglo, jag har faktiskt snörika vintrar här i Skåne byggt några. Rita upp en cirkel med stavarna och lägg snöblocken utanför den uppritade cirkeln. Skär med en (snö-) såg en stigande cirkel blocken så att de liknar början på en skruv. Fortsätt med block och luta dem inåt. Voilá - med sista blocket i toppen och ett ljus inne i iglon sover man gott!

Konstigt att grekerna inte kom på valvet - men eskimåerna. En röst: grekerna kanske inte hade behov av valv...

Här är jag igen! Heureka! (uttal: EVVreka, tryck på första stavelsen, så är jag lärd) idag kunde jag ge mig ut och finslipa telemarksvängarna! Nu kan jag göra 4-5 på raken (större än så är inte backen). En fingervisning för den som vill prova på denna eleganta och fina sväng(ar): Du vill svänga höger? Utgångsläge: vänster skida något framåt, höger skidas brätte ungefär i jämnhöjd med v skidas bindnings insida. Obs att höger skida ska vara obelastad, det är vänster skida som man trycker och styr med. Hä bar´å åk! Kom också ihåg att sjunka ned med knäna, annars blir det ingen sväng.

Idealet vore ju vintertid långt norrut, i närheten av Lapporten kanske. Eller Kalixfors eller nära Lina älv, vilken sång i ordet! Senvårens, sommarens och förhöstens paddlingar någonstans vid Höga kusten... Heureka!

Visst, heureka - jag har funnit det, jag har kommit på det o s v

Skriv en kommentar