Visa varukorgen
Design & Illustration

Ett svårt beslut!

Som en del kanske redan sett finns det numera googleannonser på min nyhetssida. Det var ett inte helt lätt beslut, taget med viss vånda. Jag är i grunden emot alla former av marknadsföring, som jag ser som en sorts pretentiös påflugenhet. Jag tycker att inköp skall baseras på köparens behov eller önskemål - inte säljarens.

GoogleAds!Men jag har också länge grunnat på någon möjlighet att finansiera de fasta kostnaderna för websajten - domän och hostingkostnader - men inte hittat något vettigt sätt. Micropayments (innebär att man vid uppkoppling betalar några ören per sida via någon form av autogiro) och någon form av prenumeration, känns inte tilltalande - information bör vara gratis och lätttillgängligt. En del amerikanska sajter har en donationslänk - ofta en Paypal-länk där man kan föra över en valfri summa. Men medan finansiering genom donationer är en vanlig metod i USA ( bland annat genom förmånliga skatteregler), tror jag att det för svenskar skulle kännas ovant att visa uppskattning den vägen.

Återstår alltså annonser. GoogleAds är ett av de mera tilltalande alternativen - kan utformas med relativt liten "störfaktor" och är relaterade till sidans innehåll. Det senare gynnar naturligtvis både annonsören, sajtens administratör och besökaren.

Nu blir det en testperiod ett tag framöver för att se om detta ger så mycket att det motiverar "intrånget".

Jag ser fram mot en diskussion om annonsernas vara eller inte - och det resonemang som ligger till grund för dem.

Kommentarer

Björn,

Följer med stort intresse Din sida. Jag är ofta inne och hittar ständigt ny läsning. Jag uppskattar mycket dess tillgänglighet. En avgiftsbaserad tillgänglighet känns därför lite motigt. Just öppenheten och generositeten i Ditt sätt att förmedla kunskap, erfarenheter och råd är respektingivande. Det är säkert mycket berikande för kajaksporten. Jag vet inte hur många vänner och nyfikna man med stolthet kunnat guida rätt in i denna värld via Din hemsida; -"Kolla Thomassons hemsida"...

Sedan huruvida denna Din frikostighet åsamkar Dig förlorade intäkter eller kostnader i kommersiella mått kan jag inte avgöra.

Självklart ska de kostnader Du har för att ständigt hålla oss läsare på gott humör och välutbildade täckas någonstans. Då kan jag leva med sidoannonserna som det ser ut nu.

Hälsningar

Jim Sandkvist

Hejsan.

jag upptäkte efter att ha kommit tillbaka från en veckas strålande vinterlandskap i Italienska alpern att denna reklam fanns på sidan.

Jag kan väl kanske inte påstå att det passar på en enligt mig så stilren sida, men som Jim nämner så ska du klart ha igen de kostnader som du har tagit på dig för att vidare förmedla dina goda kunskaper.

Lika så som du tar ersättning för att hålla ett föredrag eller en kurs av något slag.

Problemet jag ser med reklam är att det är svårt att smyga med och är en detalj som med lite tur och skicklighet går att baka in i en hemsida. likt utsidan.

Sen kan man som du också på pekar lite välja att ha mer eller mindra passande reklam på en hemsida, detta tycker jag du lyckats med.

Jag röstar i alla fall inte emot det om det är ett så kallat "nödvändigt ont".

Och inte heller så länge du kan hålla sidan uppdaerad och ute på nätet, var allt bör vara gratis.

Rätt okej med reklam, så länge det inte innehåller febrilt blinkande animationer och ljud =D

Jag har full förståelde för detta och eftersom det bara syns på nyhetssidan så stör det inte alls, din övrigt suveräna sida är ju orörd.

Och allt detta gör sig inte gratis, det skall gudarna veta!

Go Björn!

Annoncerne störer mig ikke, men - din hjemmesiden er jo god reklame for dine foredrag og dine kajakker og således en forudsätning for kunder i "butikken". Så bortset fra, at du får penge til at betale nogle af dine udgifter, kan jeg ikke se det smarte ved at sende brugerne bort...

Og pas på: man kunne let få den tanke, at når man finder et link hjemmeside har du taget stilling til, om der findes information af samme höje värdi som dine egne artikler. Du kommer til at stå som garant for deres information.

Jens,

En sådan risk finns - även om jag i info om sajten tydligt deklarerar att utgående länkar kan innhålla information som jag inte ställer mig bakom. Detta blir extra viktigt att hålla i minnet eftersom det är Google och inte jag som placerar dessa annonser och länkar där.

Utformningen är en balansgång. Annonser skall smälta in så bra att de inte drar uppmärksamheten till sig i sådan grad att de stör läsning av text på sajten - men inte så bra att de kan missuppfattas för text eller att de syns så dåligt att de inte genererar besök (eftersom min ersättning är baserad på antalet klick).

Att ge besökare möjlighet att enkelt komma till andra sajter har aldrig bekymrat mig - de flesta är väl bekanta med att klicka på "back". Däremot tycker jag illa om alla försök att tvångsstyra besökaren, genom att sätta linjäriteten ur spel, med flash, med länkar som öppnar popup-fönster, nya fönster eller tabbar eller på annat sätt sätter back-knappen ur funktion. Ju mer och enklare besökaren kan styra sitt surfande desto bättre. Hålla besökare kvar på sajten gör man genom att tillhandahålla värde - inte genom att krångla till surfandet...

Jag tycker att annonser är både ett rimligt och bra sätt att få täckning för kostnader för siten. Du har mycket kloka och genomtänkta ideer hur annonser bör se ut.

Ställen med pop-ups och liknande är inte bra. De annonser jag hittat på din sida har i flera fall varit både roliga och intressanta och sånt som jag inte vetat om tidigare.

Din site är den absolut bästa som jag vet på nätet. Synnerligen gedigen och generös.

Hälsningar Rolf

Skriv en kommentar