Visa varukorgen
Design & Illustration

Verkar rätt kul med forspaddling...

Kommentarer

jag har ett flertal gånger funderat på att ta mig lite norr på en helg för en kurs men de har än inte blivigt av...

testade dock en forskajak på svendborg havskajak center de var en halv läskig känsla på slätvatten...

Ja det er sikker sjovt, hvis man trænger til et stort adrenalin-kick, og har tendens til nærdødsoplevelser :-)

Nej - tak - det er jeg alligevel blevet for gammel til....

Jag tycker kullerbyttorna ser rätt goa ut - lite smidigare än min gamla vurpa med Nomaden.

...men gammal? - nja, en tillfällig släng av ungdomligt oförstånd så glömmer man lätt sånt.

Fors och fors... jag tycker Povl uttrycker känslan mycket väl... Hellre då en tur med den där fantastiska vikingabåten jag såg i Roskilde för en del år sen. Jesses, vad dessa danska "vikingar" kan, så oerhört vackert! Och läste jag inte nu att denna underbara farkost skulle till Irland? Nåja, den gången i Roskilde blev jag också betuttad i den fina äsping som hängde i taket. Fanns förr i Väster- liksom Österbotten.

Idag tisdag var jag ute och paddlade med min senaste baidarka. Ett oerhört svall, men så fint det gick! Brukar ni, som jag, tycka illa om att få storsjöarna i baken? Här är mitt senaste paddeltips - ligg snett i sjön, inte väldigt snett, men snett om ni förstår. Plötsligt försvinner det där oregerliga skjutet bakifrån och man behärskar farten suveränt.

Nu låg jag förnuftigt nog - genomtänkt! - långt ut så jag gick in flott i min lilla hamn. Vad bra den här baidarkan här. Mitt bästa baidarkabygge.

Strular fortfarande med Yosts baidarka. Det känns som ett konstigt sätt att bygga...

Paddla på!

"Brukar ni, som jag, tycka illa om att få storsjöarna i baken? Här är mitt senaste paddeltips - ligg snett i sjön, inte väldigt snett, men snett om ni förstår. Plötsligt försvinner det där oregerliga skjutet bakifrån och man behärskar farten suveränt."

För mig och min kajak är det tvärtom. Jag ligger jättegärna så att jag raktbakifrån får det där oregerliga skjutet :) Kul! Och om jag ligger snett är det ibland så, tillräckligt ofta, att jag blir helt sneknuffad. Har det månne med skrovform att göra?

Det har nog rätt mycket med skrovform kontra våglängd att göra. Är sjön någorlunda "rätt" är det kul att dra på och fånga surfarna. Blir sjön lite för kort i förhållande till våglängden (som den inte sällan är här nere i Sundet) kan medsjökryssning vara ett sätt att korrigera missförhållandet. För lång sjö är egentligen inget problem - bara att paddla lite fortare (under förutsättning att det finns en växel till).

Diagonalsurf brukar funka rätt bra - med lutning in mot vågen och akterligt styrtag på läsidan (för att hindra att man hamnar tvärs).

Du är välkommen Björn, vi paddlar fors i Stockholm, ok klass 2, vissa sekvenser från filmen var nog klass 5, eller icke paddlingsbara för annat än specialister. I Stockholms ström är fallhöjden sällan över en meter. Det räcker gott för att vurpa i. Nu reglerar en lucka nivån i Mälaren, men vi brukar beställa öppningar för paddling. Och jag lovar att vana paddlare i varje fall upp till 60 åldern bör nog klara det hela. Att rollen sitter någerlunda underlättar.

Skriv en kommentar