Visa varukorgen
Design & Illustration

Nya kajaken och nya funderingar

Senaste veckan har det hänt ett par saker med kajakbygget.

1: Det är nu helt klart att jag inte hinner få kajaken klar till Dalslands Maraton, än mindre hinna paddla in mig på den, och jag slår därför av lite på takten. Planeringen är nu att jag skall hinna paddla in mig under hösten och förhoppningsvis känna mig tillräckligt trygg i den till våren för att paddla ett antal motionstävlingar under nästa säsong.

2. När jag gått och tittat på skrov och däck efterhand som det vuxit fram har ett par funderingar trängt sig på. De skissade flytplanen i aktern måste bort. Akterskeppet ligger så lågt i vattnet att flytplanen sannolikt hade släpat i vattnet hela tiden i fart och därmed skapat onödig friktion. Bort alltså. Då faller också lite av vitsen med det skissade rodersystemet och ett annan idé börjar istället kännas relevant.

Ett infällbart underliggande roder

Denna skiss har legat och mognat i datorn ett tag nu - nu känns det som om detta är rätt tillfälle att testa. Fungerar det som tänkt är fördelarna flera:

  • ett effektivt underliggande roder av racingtyp
  • infällbart för manövrering nära stranden och i samband med lyft etc
  • användbart som justerbar skädda i sammanhang när det är lämpligt
  • synnerligen enkelt att montera/demontera
  • inga genomföringar i skrovet som kan läcka
  • mycket få rörliga delar
  • inga bultar, skruvar eller nitar som kan lossna
  • inget utstickande som kan skada i vid räddningsaktioner
  • minimal turbulens när bladet är infällt

Nedan en tidig skiss över systemet. Hela rodercylindern träs in underifrån genom cylinderschaktet, den fyrkantiga toppen går i linhjulet och hela cylindern hålls på plats av upp- och nedhalarlinan (som går fram till sittbrunnen och genom en ögla i en bit gummilina. Gummilinan spänns så att friktionen håller rodret i läge och samtidigt säkrar rodercylindern på plats). Roderaxeln hålls på plats mot roderhusets vägg. För att demontera rodret lossas bara upp- och nedhalarlinan och cylindern dras ut neråt. Linhjulet med roderlinor ligger kvar i sitt spår utan att påverkas. För att komma åt detta lossas luckan på däcket.

Principskiss över det nya rodret

Nedan en ritning i korrekt skala för nya kajaken (fast förminskad här på sidan). Jag tänker mig att delarna görs med två pvc-rör som formar och att själva roderhuset som plastas fast i kajaken gjuts på de färdiga delarna med tunn plast som distansmaterial och släppfilm. Komplicerat att bygga men enkelt att använda - när nu bygget kan få ta lite mer tid finns det möjlighet att experimentera lite mer. Visar det sig att det fungerar som tänkt och är rimligt lätt att bygga, kommer det att ingå i byggmanualen.

Roderritning

Kommentarer

Som tröst för att din havsracer inte blir klar till Dalslandsmaran så

har du på möjlighet att utmana Freya Hoffmeister

i Grönlandsroll. Till den tävlingen har du redan passande kajak.

Tävlingen, efter mönster från Grönland och USA, hålls i samband med Stockenträffen på lördagskvällen.

http://www.orust-kajak.se/stockenprogram.html

/G

Hej. En fundering kring "röret" som utgör rodercylingern. Det följer skrovets form i centrumläge, men inte när rodert vinklas ut åt något håll. Hur ser du på den turbulens som kommer att skapas där? Jag antar att du betraktar den som så pass kortvarig att det inte spelar nån roll, men ändå? Det kanske inte blir så mycket av det?

Intressant att följa denna konstruktion, jag har själv funderat en del på dena typ av lösning (utan att ha byggt min första kajak ännu...), mest för att det roar mig men även för att den tar bort behovet av att välja mellan roder /skädda. Kan vara bra när man inte har egen erfarenhet att "ta av" - det blir lättare att prova sig fram.

Mycket intressant och kusligt likt en av mina skisser. Jag tror verkligen på idén, men det gäller att få det stabilt och fältmässigt vilket jag tror kan bli svårt.

Ska bli spännande att se rodret ta form.

/Sam

Lennart: Turbulens bildas självklart pga bottenformen vid gir, men jag tror den är rätt liten jämfört med den turbulens som uppstår när ett friliggande roder snedställs i vatten (rodret stallar redan strax över 20 graders vinkel). En skädda framför rodret hade minskat turbulenden (och ökat max-vinkeln till över 30 grader) men då försvinner möjligheten att få en ren botten utan utstickande föremål. Ett tunnare rör hade också minskat problemet, men i gengäld hade det uppstått konstruktionsmässiga problem med stabilitet.

Sam: Experiment är experiment och framtiden får utvisa. Men jag tror att det med den här lösningen och skissade dimensionerna kan bli ganska stabilt och pålitligt. Problem finns naturligtvis - om man kör på en sten med rodret snedställt t ex - men det hade inte heller ett standardroder av racingtyp hållit för. Lite försiktigt får man vara med underliggande roder, hur de än är konstruerade. Skulle det haverera finns möjligheten att utan verktyg dra ut roderdelen och sätta en bit silvertejp över hålet.

Väldigt snygg lösning! Men, jag har ett litet bekymmer med upp- och nedhalningen...

Ska hela linan ut genom hålet när du tar bort cylindern? Blir det inte lite knöligt att trä in den underifrån, med ett litet hål långt in, när den ska monteras igen? Eller har jag missat nånting?

Mycket möjligt, men då kan man fixa det genom att sänka ner en tunn lina genom hålet i däcket, knyta den i upphalarlinan och fiska upp det hela (eller enklare, en ståltråd med krok, om man gör det iland med tillgång till verktyg och material). Just detta har jag förutsett, men förmodligen finns andra små förtretligheter som jag missat på planeringsstadiet och som förhoppningsvis finner sin lösning i praktiken.

Racingroder är vanligtvis konstruerade för att gå av vid en bottenkänning. Trots detta kan roderbladet tryckas genom skrovet om man har otur. Roderaxeln är av rostfritt och avslutas med ett tillplattat öra där själva roderbladet sitter fastgjutet.

Bara för ett par år sedan började man gå från den traditionella deltavingen och använder just den form som Thomas valt. Nackdelen med den nya formen är att sjöväxter lättare fastnar och att rodret inte glider över eventuella stenar/grynnor. I och med att Thomas roder kan fällas bakåt kommer han inte få dessa problem.

Ja, förhoppningsvis kan jag rensa eventuellt sjögräs genom att fälla in och ut rodret vid behov.

Hur stort problem det blir att det inte går att fälla in om det inte står helt rätt vet jag inte, men tanken är att en gummilina vid pedalstället ser till att rodret står i neutralläge så fort man släpper pedalerna.

Vidare har rodret genom utformningen en naturlig brottanvisning vid skrovgenomgången och bör kunna knäckas där vid onormal belastning, utan att andra delar av arrangemanget skadas. (Jag träffade en gång en paddlare som ansåg sig ha konstruerat ett roder omöjligt att skada. Rodret var helt i rostfritt och perfekt för det lopp i en stenig å som skulle köras. Efter ett par kilometer hade rodret tryckts upp i skrovet och kajaken sjönk - men rodret var helt. Detta visar behovet av brottanvisning på rätt ställe ;-)

Bladets form är till största delen betingad av behovet att åstadkomma en slät botten för minimal turbulens när bladet är infällt.

Hvordan ungår du at opdriften løfter ror og cylinder når det er bygget med så lille vægt?

Kontrolllinan för att lyfta och sänka roderbladet går i en loop fram till sittbrunnen där den hålls spänd av en bit gummilina fram till ett däcksbeslag. Spänningen i gummilinan håller dels hela roderkonstruktionen på plats (cylindern går uppåt mot en stoppfläns - sätts på plats underifrån vid montering) och dels ger tillräcklig friktion för att hålla roderbladet på plats mot fart och tyngdkraft (eller i det här fallet flytkraften).

Hej Björn

Nu har det ju gått några år sedan du skrev det här, så jag antar att du kan svara på om det är ett fungerande rodersystem eller ej? Det känns väldigt lockande att inte ha ett stort roder som hänger där bak..

MVH Efraim

Jag får något skamsen erkänna att kajaken aldrig blev färdig att provpaddlas som tänkt – den kom istället att göra tjänst som testbänk för diverse surskifunderingar under utvecklingsarbetet med de kommersiella surfskis jag ritat eller varit inblandad i.

Men ett par byggts ett par kajaker med roderlösningar baserade på den här idéen, och de rapporter jag fått är att det fungerar tämligen väl, men, men att lite större roderyta hade varit önskvärt för en så lång kajak som denna.

Andra har med gott resultat provat en löning med svängbar akter (som jag har med i byggbeskrivningen) och som numera också finns i en ännu bättre version på t ex Epic 18X.

Hur går det????

Skall snart börja bygga en Panrhera och undrar om du kommit vidare?

Provpaddlade Freyas kajak med det roder hon började utveckla med Epic och som nu finns på Point65.

Superkajak och superroder.

Har du funderat på att konstruera ett sånt roder till dina kajaker. Freya säger att det är det enda roder som hon litar på och som håller. Jag har funderat på att konstruera ett själv, men mina kunskaper ör nog lite för bristfälliga. Det finns ju flera detaljer runt det rodret som är intressant t.ex att det inte går hela vägen upp. En fördel med designen är att man har lättare styrförmåga vid enkel paddling t.ex nära land och i lugnt väder men får mer bett i rodret när man fäller ned det. Dessutom är ju rodret infällbara även vid roderutslag.

Om du inte ger dig på det hela, vad tror du är bäst, att bygga lösningen med stripor eller att helt enkelt såga ut den ur en massiv bit trä? Är det då gran som gäller eller skall man flytta över tillek typ? Får du för dig atta ta fram en ritning är jag på att implementera i min Panthera.

Ett sådant roder har funnits i drygt 10 år i min byggbeskrivning – från början tänkt som en hydrodynamiskt effektiv lösning för motionskajaken Jehu – och utvecklad ytterligare en nivå av Rune Eurenius:

http://www.thomassondesign.com/nyheter/spannande-roderlosning

Skriv en kommentar