Visa varukorgen
Design & Illustration

Prylbaserad säkerhet - igen

Incident i Puget Sound i nordvästra USA för ett par veckor sedan. En tämligen vältränad medelålders man i heltäckande våtdräkt plus goretexbyxor, neoprenskor (plus ull- och goretexsocker), goretexjacka med huva och en ordinär havskajak i ungefär meterhög sjö, misslyckas fem gånger med att ta sig ombord efter en kapsejsning, trots uppblåst flottör på paddeln, och får plockas upp i en räddningsbåt. Här är en videosnutt av händelsen.

Varför kunde han inte ta sig ombord i en bred kajak med stort sittbrunnshål med hjälp av en flottör? Dags kanske att fundera ett varv igen på lämpligheten att förlita sig på enbart säkerhetsprylar. Kunskap trumfar prylar (fast bäst är en kombination).

Som ofta vid incidenter visade det sig finnas en rad misstag och dåligt omdöme med i spelet:

  • han hade inget kapell
  • han kände inte strömmar och tidvatten i området
  • han hade inte lyssnat på väderprognosen
  • han hade aldrig provat självräddning, vare sig med eller utan flottör – trots att han ansåg sig som en rätt van paddlare: "inte expert men inte heller novis"
  • han kunde inte rolla

Med lite bättre omdöme, en någorlunda fungerande roll, eller reentry och roll med paddelflottören, eller en assisterande kompis hade ingenting hänt. Nu hade han tur som blev upptäckt och tur som kunde räddas snabbt i det kalla vattnet.

Kommentarer

Tur att det gick bra.

Kör dom över paddeln med gummibåten ? flottören hänger i alla fall med när dom kör iväg XD

Har aldrig förstått vitsen med luckor på en kajak - som gjort för att något otrevligt händer. Den omskrivna händelsen är precis en sådan som jag själv lätt skulle råka ut för. Jag har tagit varning av min egen glömska. Med ribb och duk-kajaken lägger jag fikat bakom ryggen i sittbrunnen. Vid längre turer har jag tunna liggunderlag som skurits till och sytts in i plastpressingsfodral. På så sätt får jag "glidyta" mot spanten och allt jag behöver kan skjutas in och tas ut utan större besvär. Den enda öppning jag behöver är sittbrunnen.

Jag har också tittat på det där med paddeln - ser ut som om de klipper den med propellern...

Skriv en kommentar