Visa varukorgen
Design & Illustration

Sture Andreassons enkla och snygga däcksbeslag

Sture Andreasson har gjort starka och snygga däcksbeslag till sin Najad

"I stävarna har jag borrat 27 mm hål, en 25 mm rundstav har jag lindat (tape först) med några varv väv och penslat på epoxy. När det härdat har jag med visst besvär avlägsnat rundstaven och fått ett rör som jag kapat i två bitar och strukit epoxy på och stuckit in i hålen, efter härdning har jag renskurit och putsat kanterna mjukt runda. Det har blivit mycket elegant och är bra att fästa relingslinor, bärhandtag o.dy. i.

Fästen för relingslinorna har jag gjort på följande sätt: Ett elektrikerrör, 20 mm i diameter och ca 30 cm långt, har jag fyllt med epoxy, efter härdning har sen röret skurits upp och avlägsnats. Epoxystaven har jag sen borrat upp i mitten (2 cm åt gången för att vara säker på att det blev rakt)med 11 mm borr, sågat i mitten längs med och sedan kapat i 20 mm längder. Dessa halva rörbitar har jag sen limmat på utvalda ställen på däcket. Efter lackning blev de nästan osynliga, mycket elegant, återstår att se om det håller men jag har provat med några överblivna bitar och det verkade ruskigt starkt - jag klarade inte att dra sönder dem.

Även knopparna till däcksluckorna har jag gjort på liknande sätt med undantag av att de inte borrats upp i mitten.

Hälsningar
Sture Andreasson"

Kommentarer

Som rundstavar kan användas papprör (eventuellt vaxade eller inslagna i mat-polyeten-film). Efteråt kan pappen enkelt upplösas i vatten och pillas ut. Detta är ett klassiskt prototyp och modelltillverkarknep.

/mo

Skriv en kommentar