Visa varukorgen
Design & Illustration

Förslag på kajakluckor

Kajakluckor är på många sätt ett nödvändigt ont. De ökar vikten, kostnaden och byggtiden och de kräver någon fom av underhåll för att hålla tätt. I vissa typer av kajaker (Smart, Kavat, Nomad etc) kan det vara trevligt att varken ha skott eller luckor, utan packa via sittbrunnen (en löstagbar sits krävs då). Men med mindre sittbrunnsöppning och lägre akterdäck blir luckor en nödvändighet. Snyggast och lättast är att luckorna sågas ur det färdiga däcket. På min Njord ser de ut så här:

Lucktätning på min Njord

Börja med att rita ut luckan på däckets över- och undersida. Montera däcksbalkar under den blivande luckan (nödvändigt för att behålla formen när den sågas ut). Täck ytan där sargen skall lamineras med maskeringstejp. Placera en formbit med tätlistens halva tjocklek som form för listkanalen. Laminera sargen med glas- eller kolfiberväv och epoxy. Ta loss sargen, slipa den jämn. Såga ut luckan, epoxybehandla ändträet och limma fast sargen. Fixa lucklås (små trävred, nylonremmar på ovansidan eller liknande).

Köpeluckor
Ett enklare, mer lättskött och pålitligt alternativ är köpeluckor (t ex Kajaksport). Såga upp ett ovalt hål så att kanterna i för- och akterkant får en lagom lutning. Montera en 4 mm plywoodskiva i kant med däcket vid sidorna. Bygg upp de sluttande kanterna med ribb eller en bit skumskiva. slipa (evt spackla) och laminera glasfiber över hela nersänkningen. Såga upp hålet för lucksargen.

Tvärsnitt, lucksarg

Laminerad lucksarg

 

Laminerad luckskål

En annan snygg variant är att laminera en luckskål på en skumform (utförligare beskrivning här). Såga och slipa fram en negativ form av luckskålen ur en skumskiva (PVC-skum, Divinycell etc) – inklusive avrinning on däcket är mycket välvt. Form i divinycell för luckskål

Klä in med plast eller maskerings-tejp, pensla med några lager formvax och laminera med glas- eller kolfiber och epoxy. En enkel form av “vacuumformning” kanvara att ställa en plastkasse full med blöt sand ovanpå.

När det härdat, lyft av och slipa. Såga sedan ut hålet i däcket. Det kan vara lite krångligt att få det rätt. Såga med lite marginal och slipa fram det sista för att undvika feltänk.

En färdig kolfiberskål för en Kajaksportlucka

 Björn

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar