Visa varukorgen
Design & Illustration

Torbjörn Persson med ett enkelt och funktionellt lucklås

Från Torbjörn Persson, en beskrivning av en snabb och enkel lucklåsning.

"Tanken och syftet med luckan var att jag dels ville ha en praktisk och lätthanterlig lucka som är lätt att öppna och dessutom som ser bra ut. Jag ville inte ha en öppning mellan däck och lucka och inte heller några elastiska linor som jag sett många använder sig av, verkar vara lite svår hanterligt tycker jag. Problemet var att hitta en gummilist som hade den rätta profilen och efter mycket letande så fann jag den hos Örebro Agenturaffär, list nr 689.

Arbetets gång.

Efter att tagit upp hålen i däcket limmades en sarg av plywood (i mitt fall 4 mm) fast som är ca 10-12 mm mindre än hålet på däcket, lås sidan måste göras så man får plats med lås anordningen. Låset jag använt mig av är en s.k. slide hatch där jag istället för att skjuta ihop låset som konstruktionen är gjord för så gjorde jag en tapp som går att trycka ner i låsringen och på så vis fick jag ett snabb lås som funkar bra. På bilden ses låset som jag har dragit en tunn vajer till som sedan löper igenom ett rör som går till sittbrunnen där jag enkelt kan öppna luckan. I bakkanten på sargen syns två styrklackar som gör att luckan hamnar på rätt plats.

Luckan underifrån

Lucklåset

Styrklackar

Därefter fasade jag luckans kanter i ca 45 grader varpå listen sattes på plats, lite bökig att få dit men med lite tålamod så sitter den. Sedan sätts luckan på plats och inpassning av tapp och styrklack görs. Med tålamod och noggrannhet så blir resultatet riktigt bra, listens utformning är sådan att den ligger an mot däcket och tätar. Jag har även satt en vanlig p-list på sargens kant på den främre luckan eftersom den är mer rundad än den bakre luckan, fick på så vis en dubbel tätning.

Tätningslisten

Listen ovanifrån

Luckan på plats

Slutresultatet blev i mitt tycke riktigt bra. Har paddlat ca 40 tim i sommar och gjort diverse tester för att se om luckorna blev täta. Eftersom jag ofta varit ut flera gånger per dag och paddlat kortare turer så tycker jag att jag uppnått mitt mål med en lätthanterlig lucka där jag snabbt kan stuva ner mina grejer som jag inte ville lämna i bilen.

Med vänlig hälsning
Torbjörn"

Uppdatering 2009

Wallace Landreth i USA hade svårt att finna de luckbeslag Torbjörn visar - och bestämde sig för att göra egna istället.

"Hi Bjorn,

I decided after consulting you on a latch supplier that I might be able to save a few dollars and make my own latch. It turns out that it was much easier than I anticipated. Here are a couple of photos of the latch and the cable release I made. Unfortunately I didn't think to photograph the latch with the hatch in place, and now that I've finished the boat, I can't seem to get a good photo using the self timer. Live and learn I suppose.

I am grateful for your assistance, and I thought I would drop you a note to let you know of my success. Thank you again, sir.

Wallace Landreth."

Hemmagjorda lucklås
Hemmagjorda lucklås

Kommentarer

Jag skulle vilja veta vilket lim som är använt till gummilisten.

Hej! Jag avstod att göra luckor på min Nomad när jag byggde den. Nu känner jag att det är dags. Din luckkonstruktion verkar funka, jag är nyfiken på var man finner såna beslag (slide hatch) som du använt?

Det verkar praktiskt och blir ju snyggt.

Jag skulle vilja veta vilket lim som användes till gummilisten.

Hi All-

My sincerest apologies that I am not fluent in Swedish. My wife has cousins still living in Sweden, but we are both residents of the United States.

I'm building a kayak and have been planning to install a similar hatch. Rather than machine my own catch, I was wondering if anyone could provide manufacturers or suppliers for the hardware (the rubber catch, seal/gasket, and the latch). Also, I cannot tell from the illustration- is the latch spring-loaded in some way so that it remains closed?

Thanks-

Mike Bielski

Waterville, Ohio, USA

I paddle the Great Lakes, and live nearest to Lake Erie.

Efter mycket letande på nätet har jag hittat var den sk slide hatchen finns. Den heter slide latch och inte hatch, tillverkare http://www.dfcis.com/sl-8400/sl-8415.html

Har inte hittat någon svensk distributör, några tipps?

Hur gjordes den modifierade tappen?, har du lagt till någon fjäderbelastning? Ser inte att någon returfjäder finns med i ritningen.

Biltema har boxlås mini (Art. 86-224) som kan kombineras med att borra ut tex i polycarbonat eller lexan och finns hos glasmästaren.

Vart kan jag få tag på en gummilist som användes till packluckan? Vad heter den?

En mycket tilltalande konstruktion!

Skulle du kunna bifoga en skiss över gummilistens placering. Jag har lite svårt att se överenstämmelse med bilden och listprofilen.

Samma gäller profilen av tappen. Antar att det är konisk så att den drar åt luckan?

Mvh.

Lasse

Har hittat lite inspiration på denna sida : http://www.onmar.se/dorrlas--luckbeslag/dack-c-272-1.aspx

De ligger i Eskilstuna tydligen men skickar på postorder.

Tänker mig en liknande lösning men med en metall-ögla eller liknande på ovansidan. Kanske ett helt dolt system som ovan och då med deras Sundecker-lösning. Återkommer när/om det blir verklighet.

Kalle, tack för länken. Det verkar finnas en hel del intressanta beslag där...

Ett sånt här beslag borde väl funka.

http://www.onmar.se/sundecker-p-291-c-352.aspx

Skriv en kommentar