Visa varukorgen
Design & Illustration

Jim Sandkvists Najad med en stabil och välfungerande roderkonstruktion

Jim Sandkvists Najad med en stabil och välfungerande roderkonstruktion

Foto: Mats Liljedahl

Under våren 2002 har Jim Sandkvist byggt en mycket elegant Najad med många trevliga och snygga detaljer och ett synnerligen välbyggt roder.

Jims najad

bilder av Jims NajadSå här säger Jim om roderbygget:

"Min roderkonstruktion fungerar bra, mycket bra. Vinkelaluminium, roderblad från Svima, 270:-, två falltrissor från en Späckhuggare och en teakkloss i vilken en rostfri tapp sitter med svarvat spår i nederdelen som gör att rodret måste svängas 180 grader för att få ur roderhylsan som också är köpt på Svima, 60:-.

Roderhylsan sitter i aktern som fyllts med en blandning av divinycell och epoxi när kajaken ställts upp på stäven.

bilder av Jims NajadMed den gula linan som fäster i bladet från två håll och som går runt sittbrunnen, kan skäddan lyftas upp på däck och också lyftas tillbaka i vattnet.

Troligen går arrangemanget att göra mindre och slankare. Roderbladet ska nog behålla djupgåendet, alltså längden. Det kan göras lite smalare

Tyvärr är profilen inte den bästa när man väljer 3mm aluminium. Ett smalare och samtidigt effektivare blad fordrar en bättre profil, en NACA, fast sådant är lite svårare att tillverka.
bilder av Jims Najad Om jag jag väljer bort att kunna lägga upp rodret på akterdäck och endast nyttjar möjligheten till uppfällning ur vattnet, kan roderhuvudet göras mindre och också få en lägre montering."


bilder av Jims Najad Smakfullt detaljarbete

bilder av Jims Najad Bekväm och funktionell sittbrunn

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar