Visa varukorgen
Design & Illustration

Förenklad limning

Jag har gjort ett påskägg!

"Hej, vill bara berätta om en i mitt tycke lyckad modifiering när det gäller sammanfogningen av däck och skrov på en stripkajak. Jag har aldrig varit riktigt tillfreds med tanken på att åla sig in i en trång kajak och lägga blöta kletiga glasfiberremsor så långt det går, och lämna resten åt sitt öde. Jag kom då på att ett påskägg är den perfekta konstruktionen, med en fläns på ena halvan.

en fläns på ena halvan

Jag gjorde så här: tejpade skrovets insida med förpackningstejp från relingen och 10 cm ned. Sedan lade jag de första två däcksribborna ute vid relingen, limmade ihop dem med vitlim. Sedan laminerade jag två remsor glasväv under dessa och ned 3 cm på skrovsidan. Efter härdning bräckte jag försiktigt loss den blivande flänsen från tapen, men lät det sitta kvar, och byggde resten av däcket. Man får naturligtvis göra uppehåll vid varje spant, men i övrigt får man en glasfiberfläns runt om hela kajaken.

en fläns på ena halvan

Vid hoplimning av skrov och däck stryker man epoxy på flänsen och motsvarande ställe på skrovet. Flänsen styr däcket på plats, och det bara ploppar i läge, och åtminstone i mitt fall räckte det med ett par remsor tejp för att hålla ihop det hela under härdningen.

Gunnar Clarfjord"

Kommentarer

är de jag som är trög? prinsipen hur de blev har jag förstått men blev förvirrad i beskrivningen...

de låter dock som en smidig idé

Som jag fattar det häftar man fast de två första däcksribborna ute vid relingen. Därefter laminerar man på ett par remsor glasfiberväv på insidan av de två ribborna och ner på skrovet ett par centimeter (där det sitter tejp som hindrar att de lamineras fast). När epoxyn härdat lossar man vävremsorna från skrovet och bygger färdigt däcket. När det är klart har man en fläns som passar perfekt mot skrovet vid hopmonteringen. Det blir naturligtvis avbrott vid varje spant, men för övrigt kommer flänsen att gå från för till akter (rätt uppfattat Gunnar?).

Jag ser flera fördelar - bättre styrning av skrov och däck vid monteringen, större limyta, mindre risk för rinnande epoxy på insidan, flänsen håller epoxyn kvar i fogen, lättare att få en snygg kant på lamineringen på insidan, laminering ända ut i stävarna där man annars inte kommer åt etc.

ah då är jag med... verkar ju smidigt och inte överdrivet svårt heller...

Intressant idé. Det där ska jag prova längst ut i stävarna på min Njord :)

Tror du Björn, att det funkar på en kajak med extra bordläggningsribba på insidan av relingen? Som tex på BP.

Ja det bör fungera utmärkt. Min tanke är att flänsen inte skall gå mer än en cm ner på skrovsidan eller relingsribban.

For the "Nereida" Njord I'm currently building, I thought of doing something similar but in wood... This would have been easier. Now you tell me! ;) I think my wooden version should still be more than adequate. I'll be glassing over what I can reach through the cockpit and hatches.

Dan

That has been my way also - but I will try this...

Hej låter bra när det blir dags går det få lite större översiktsbild .......tror jag förstår principen men för säkerhetsskull Låter man den plastade kanten vara till man lägger på Däcket / sk locket som på ett påsk ägg men för att stryka epoxi längst fram å aktern precis vid stäven eller lägger man på epoxi på överfalls kanten hela vägen å sen stänger igen allt för slipa bort överskottet som pressas ut???

kanske dum fråga men har ingen här som bygger å jag känner o i närheten Mvh Erling

Hej,

Det lyder som en god metode. På min første kajak, var det meget vanskeligt at lægge glasvæv og epoxy, over den indvendig samling.

Jeg har efterfølgende med held brugt denne metode :

Lagde "væv-remser" ud og limede dem fast med limpistolen. En lille dråbe lim for ca. hver 20 cm. holder fint glasvævet på plads :

http://picasaweb.google.com/jesperb/KonebDen/photo#5064385043967467074

Værktøj var et kosteskaft med en korthåret pensel, fæstnet med tape for enden. Men man kan også bryge en skuresvamp fra køkkenet, klippet til i passende størrelse. Om du er en smule forsigtig kommer der ingen "løbere" fra epoxy'en.

Det er meget vigtigt at anvende den letteste glasvæv du kan få fat på, da den tilpasser sig skrog/dækformen lettest. Jeg har her brugt 90g/m2. Bedst resultat med færdige remser. Om man klipper/skærer remser selv, kommer der for mange "trevler" (eller hvad det nu hedder på Svensk ;-)

Om man trækker i en remse, krummer den som et "U" og enderne af U'et skal ind mod kajakkens sider, ellers vil remsen folde væk fra skroget :

http://picasaweb.google.com/jesperb/KonebDen/photo#5066937951257641650

Om der er små folder kan disse slibes med kosteskaft+en klods med sandpapir for enden :

http://picasaweb.google.com/jesperb/KonebDen/photo#5066937951257641650

Sæt malertape på ydersiden af samlingen, så kommer der ikke overskydende epoxy ud (jeg kan se på billederne, at jeg faktisk glemte dette).

Jeg vil tillade mig at tvivle på, at "flangen" på den foreslåede metode kan hjælpe med til at styre ved samling af skrog og dæk. Dertil er der alt for store kræfter på spil. Flangen bliver snarere ødelagt.

Hilsner,

Jesper,

København

Låter ju görbra dätta :-)

I mitt bygge (Youtube Sail out of a garage) tänkte jag prova denna idé men jag tror att jag limmar kanten tidigare i processen för jag förstår inte hur du får ut spantmallarna när du limmat en del av däcket? Mallarna behöver sitta fast i limningssteget och de kan inte sitta kvar i riggen genom skrovet?? Enda alternativet är då att jobba upp och ned med riggen hängande ovanför skrovet. För mig verkar det enklare att fixa flänsen när skrovets sida är klar men botten är öppen. Då borde det gå att jobba rättvänt utan större problem.

Jag hade en liknande tanke under mitt bygge.

Iden var att hyvla en träregel så att jag fick en vinkel som motsvarar profilen av insidan av skrovet. På denna profil tänkte jag laminera en remsa som förlimmas i skrovet och sedan så skarvar man på samma sätt som i originalinlägget.

Nu blev det aldrig av så ideen är än så länge oprovad, men jag tror det kan fungera.

Nu har även jag fattat hur man skall göra flänsen (vilket jag inte gjorde när jag skrev kommentaren ovan). För att andra skall slippa lista ut samma sak igen så har jag filmat hur jag gjorde https://www.youtube.com/watch?v=crnIDzMU7yw. Jag befarar dock att det kan bli problem vid limningen av skrov och däck men det får komma i en senare film.

Hur är utlåtandet av denna metod nu 15 år senare? Är det en bra idé att satsa på hur?

Bearbetar ni insidan på de två däckribborna också innan lamineringen?

Skriv en kommentar