Visa varukorgen
Design & Illustration

spännande Integralroder

Peter Träisk presenterar en spännande integralroder för sin Panthera:

Här började bygget av integralroder med fällbar skädda med box för den infällbara skäddan och axeln i kolfiberrör 50 mm som tillsammans med oket skall styra det blivande integralrodret. Axeln skall sedan gå genom ett notsvarande rör i skrovet till ett runt hus där oket får röra sig under ett lock i däcket.

Här kan man se rören för manövreringen av skäddan upp och ner. Linorna skall löpa centralt i axeln. Rören kapas så att merparten av dem blir en del av axeln. Endast några millimeter blir kvar i en styrning som fixerar integralrodret i axelbotten. Två borrhål om 14 mm diameter och 25mm djupa har fyllts med epoxi och glasfiber. I dessa kommer sedan rf plåtskruv att fästa axel och ok som skruvas uppifrån i axelbotten.

Den plana ovandelen av integralrodret tar form.

En kupol med genomskärning exakt så som skrovets form är i rotationspunkten tillverkas i cellplast och kläs med väv (i mitt fall är det mycket nära formen på spant 12.) När kupolen är klar tejpade jag silvertejp över den och gjöt ett skal som kommer att bli en del av kajakens skrov och innesluta roderdelen. Om det här momentet blir bra kommer det att bli minimalt med spalt mellan roder och skrov i alla styrvinklar.

Här syns kupolen matcha skrovet

Jag hade mycket små marginaler och det blev till slut bra. Skulle jag göra det igen skulle jag acceptera lite större spalt för att snabbare åstadkomma fritt spel mellan inner och ytterkupol.

Här syns huset för oket och förberedelserna för linor. Yttre linorna för styrning och de mittersta för att höja och sänka skäddan.

Polyuretanskum och integralrodret får fin form

Här är alla delarna till styrningen. Fotstöd, pedaler, axeln med oket, integralrodret och skäddan. Oket är vänt med bakkanten mot oss och linorna går genom 3,5 mm hål i bakkant in i okets runda 14mm urgröpning där en knut på linan faller fint in i oket. Samma konstruktion för linornas infästning i skäddan.

(Fotstödet fästs i pedalerna med 6mm skruv som passerar genom tjockväggig bränsleslang som går genom 11 mm hål i respektive fotstöd och pedal. Mellan dessa satte jag ett stycke sittunderlag.

klicka för att förstora ritningen

Pedalerna blir flexibla men inte sladdriga på det viset.)

Så ser det ut under luckan. Styrlinor i okets ytterkanter. Lyft- och sänklinor till skäddan mitt i axeln. Fästen för tre skruvar som håller locket på plats.

Locket på.

Så ser det ut till slut.

Fler bilder på Peters Panthera

Utvärdering och komplettering av roderfunktionen

Jag har nu paddlat Panthera. Jämfört med Njord känns den lite styvare, eller åtminstone är den jämnare i sin styvhet. Med enbart integralroder utan att jag fäller ner skäddan har den ingen kursstabilitet alls (vilket du ju skriver i din karakterisering oxo). Efter en dags paddling verkar konstruktionen med roder och skädda fungera helt enligt planerna. Jag funderar lite över sidoriktade krafter på anslutningspunkten mellan axel och integralroder. Särskilt vid högre fart i surf med kraftig rodervinkel. Jag skickar en bild till där jag har släppt ner integralroder för att limma på tre pluppar av Ptfe 2mm höga. De ligger an mot skrovet och tar upp lite av kraften som annars hamnar enbart på den relativt lilla ytan som axelns 50 mm diameter ger. Linorna till skäddan sitter kvar som du ser. Jag gjorde också en stor bricka 90 mm ytterdiameter 1,5mm tjock av laminat som jag sprayat med ptfe torrsmörjmedel i många lager för att få fin rörlighet mellan skrov och integralroder. Jag tror att konstruktionen med detta har förutsättningar för att inte  så snabbt drabbas av slitage och därmed fungera över tid. Mvh Peter

Glidknoppar för avlastning...

Kommentarer

Otroligt fin lösning. Har en Panthera med släproder och det funkar lite sämre än önskat. Blir korrigering enl din design.

Skriv en kommentar