Visa varukorgen
Design & Illustration

Tom Ekman med ett elegant sätt att bygga snygga och täta träluckor

En beskrivning av ett elegant sätt att bygga snygga och täta träluckor.

"Hej Björn och alla intresserade kajakbyggare!

Här kommer en beskrivning på hur jag gick tillväga med mina lastluckor. Målsättningen var inte att få de färdiga så fort som möjligt... la mycket tid på dem.

Ytterformen på luckorna bestämdes av de färdiga neoprenkapellen

plywoodform
När jag var säker på var luckan skulle placeras på däcket utgick jag från spantmallarnas kurva. Jag formpressade först en plywoodring ( 2 skikt 4mm ) efter en pressmall. Jag tror det blir svårt att bygga lucksargen direkt på däcket, risk att man spänner ut däcket. Det underlättar nog även när man bygger upp flänsen.

cellplastform

cellplastform
När cellplastformen var färdigformad, negativ med flänsen, skruvade jag fast plywoodringen mot pressmallen.

formen tejpad
Innan laminering formade jag plywoodringen så att dess form mötte cellplastformen. Tejp mellan pressmall och cellplastform är klokt...

bygga på med glasfiber
Pillade bort all cellplast. Byggde sedan tillräckligt många lager så den kändes stum.

slipning
Slipade så den kändes jämn och fin.

plywoodringar

limma fläns
5 st plywoodringar (á 4mm) limmade jag sedan fast i ringen med flänsen. Här formade jag ringarna med fräsmall så de blev identiska. Ganska besvärligt att putsa insidan på dem efteråt. Tvingar kan man aldrig ha för många av heller...
Innan jag monterade sargen under däck tog jag bort så mycket material som möjligt.

låsning
För att få låsning på luckan gjorde jag en fals i bakkant på sargen där "läppen" på luckan passar.

fals och mutter
Visar falsen som blir när man monterat sarg under däcket, den som luckan vilar på. Jag har även fällt in en M8 mutter som fungerar som lås i framkant och sidor, se även på luckan. Detta är väl inte kanske den mest praktiska lösningen, faller ned skit i gängorna...men jag har sluppit göra några ingrepp på däcket. Söker efter snygga och praktiska excenterlås istället, verkar svårt att hitta. Tacksam för tips.

sarg med kapell
Kapell på, helt vattentät!

färdig lucka

färdig lucka
En del arbete hade jag sparat om jag hade valt samma form på akterluckan som på förluckan, men det hade nog inte sett lika bra ut.

Hoppas detta kan insperera.

Mvh Tom Ekman"

Kommentarer

Hej Tom (och Björn),

Mycket snygg och smart lösning på luckfrågan. Du frågar efter enkla och snygga exenterlås till luckorna - har ett tips som kanske kan vara nåt: sidopaneler (i plast) till motorcyklar, mkt vanligt på cross/enduro/offroad, sitter ofta fast med enkla smäckra exenterlås - antingen för skruvmejsel eller med fällbar "nyckelring" (ofta 15-18mm) allt i kromat eller rostfritt. finns både som orginaldelar eller priat. Fråga hos lämplig MC-handel (ex. Lelles i Uppsala eller MC-varuhuset i Stockholm).

Vi ska just påbörja vårt första kajakprojekt, och läser nu tips på alla håll och kanter.

mvh Erik och Louisa

Helt klar en snygg lösning. Jag är lite inne på att sätta luckor och skott på min isfjord. Jag gillar lösningen med neoprenkapell (Var får man tag på sånt?) och funderar på att göra något liknande.

Jag undrar om det skulle fungera att använda magneter på luckan istället för skruvar eller lås, ungefär som Dan Caouettes första Black Pearl som han byggde. Jag är dock lite orolig att det luckan kanske inte sitter tillräckligt hårt, eller att den slår sig när man sågar upp decket. Vad tror du om det Björn?

Daniel lindström

Kapell kan beställas från Chillcheater – standardstorlekar eller specialsydda. Annars finns Prijon luckkapell, men då får du anpassa luckan efter det.

Magneter är jag skeptisk mot av flera skäl. För att hålla säkert måste dragkraften vara stor och då krävs hårda nypor för att få loss luckan, och samtidigt räcker det med delar av en millimeter (ett sandkorn eller ett barr på sargen) för att kraften skall bli så liten att luckan kan ryckas bort av en överbrytande sjö. Vidare krävs en ganska bred sarg för att magneter skall få plats. Magneterna måste också kapslas in ordentligt – de rostar snabbt och lätt...

Skriv en kommentar