Visa varukorgen
Design & Illustration

CV

PERSONUPPGIFTER

Björn Thomasson
Skånevägen 4
22270 Lund
Född 1949-05-07
046-139416
bjorn@thomassondesign.com
http://www.thomassondesign.com
Gift sedan 1973 och med tre utflyttade döttrar, sex barnbarn (hittills ;-)

UTBILDNING

Kursverksamheten Lunds Universitet: kurser i Marinbiologi, Kommunikation, Marknadsföring, Layout, Copywriting, Säljteknik

Lunds tekniska högskola, Elektroteknik, 1971-1972 (inte fullföljd)

Sjökrigsskolan 1969-1972, reservofficersexamen 1971

Linnéskolan, Hässleholm, Gymnasium: naturvetenskaplig linje, examen 1969

ARBETSLIV

Från 2009 designuppdrag för svenska och internationella kajaktillverkare (Nordic KayaksSeabird Design, Axis Kayaks, Liker kayaks, Struer boats) – hittills ett trettiotal kajakmodeller.

Från 1996 även design av kajaker, kanadensare och små båtar att bygga själv, och som en följd av det omfattande ritningsförsäljning, föreläsningar (om kajak, kanadensare, bygge paddling räddning och säkerhet, navigation, meteorologi, sjömanskap mm), kurser (kajak- och kanadensarbygge, paddelteknik, räddning och säkerhet, navigation, meteorologi), artiklar och krönikor för tidskrifter och webbsajter etc. Bland de mer udda uppdragen i utkanten av kompetensen finns en klass-3 isjakt, en ångbåt för insjöbruk, utriggade roddbåtar mm.

Från 1992, egen firma Björn Thomasson Design - marknadsföring/reklam, illustration (akvarell, penna, kol, tusch, datorillustrationer, avancerad fotoretusch), grafisk form (trycksaker, böcker, förpackningar, företagsidentitet, branding), efterhand även webbdesign (visual design och front end development).

Delägare, inköpare, marknadsförare mm, Roséns Ljudcenter 1979-1993

Säljare, Roséns Ljudcenter 1974-1979 (high-end hifi, inspelningsutrustning mm)

Säljare och därefter leveranskoordinator, IKEA 1971-1974

SPRÅKKUNSKAPER

Engelska: mycket goda kunskaper i tal och skrift.

Tyska: läser, förstår och översätter från tyska ganska bra, men har i brist på övning tappat förmågan att skriva och samtala.

Franska: rudimentära kunskaper.

DATORKUNSKAPER

Goda kunskaper i diverse officekombinationer (PC och Mac), mycket goda kunskaper i Photoshop, Illustrator, InDesign. God kompetens i webb/internet: HTML, CSS, Accessibility, Web Standard, informationsarkitektur och grafiska gränssnitt. Kan en hel del PHP, och klarar hjälpligt av att snickra ihop enklare javascript.

FÖRTROENDEUPPDRAG/FÖRENINGSAKTIVITETER

Sjöräddare, Sjöräddningssällskapet 2015-

Sekreterare i Digitala Bildverkstaden i Malmö 2000-2003

Sektionsledare, styrelseledamot, säkerhetsansvarig i Malmö kanotklubb 1999-2003

Kursledare akvarellteknik för Studiefrämjandet 2000 och 2001.

Föreläsare/utbildare i navigation, meteorologi, säkerhet, räddning samt instruktör i paddelteknik för kanotklubbar, friluftsfrämjandet, kanotcentraler mm

ÖVRIGT

Körkort AB

Fartygsbefäl klass 8, inkluderande VHF och Radarintyg

Militär marin utbildning motsvarande Förarintyg, Kustskepparintyg, Utsjöskepparintyg, Radarintyg för fritidsbåt, Seglarintyg 1, 2, 3, Radiocertifikat (VHF)

Dykcertifikat 1971

Under 1974-1977 byggde jag tillsammans med hustru, syster och svåger en segelbåt (11 meter ketch, 10 ton, 65 m2 segelyta fördelat på klyvare, fock, stor och mesan). Den byggdes i ferrocement med däck och överbyggnad i teak och mahogny och användes flitigt under sommarhalvåren fram till 1990 då den såldes till förmån för lite mindre och enklare farkoster (en 4 meters kanotyawl och några kajaker).

Jag målar akvarell och hade under 1970-1980-talen ett antal separatutställningar och deltog i några samlingsutställningar på olika gallerier i Lund och Halmstad.

Två böcker utgivna:

"Tecken på papper", Alfabeta, 1995 - text, bild, form (tillsammans med Sassa Buregren).

"Kanotboken", LT:s Förlag 1997, text, bild, form.

Diverse artiklar, recensioner, krönikor mm i Kanotnytt, Paddling, Utemagasinet, Friluftsliv, Amateur Boatbuilder m fl.

INTRESSEN

Engagerad i Malmö Kanotklubbs långfärdsverksamhet (sektionsansvarig 1999-2003) och paddlar mycket på fritiden. Sköter min webbsajt www.thomassondesign.com (med ca 600-1200 unika besök/dag beroende på hur flitig jag är med uppdateringar och hur intressanta inlägg jag lyckas fundera ut).

Tillbringar en hel del tid i havskajak på olika ställen längs kusten - som motion, som semester eller som kreativt viktiga avbrott i hanteringen av komplexa uppdrag.

Friluftsaktiviteter, litteratur, film, musik (som avnämare och utövare på amatörnivå).

REFERENSER

På begäran och i den mån jag kan få fram ;-)

Jag ser mig som en god kommunikatör och pedagog, praktiskt kreativ, med god förmåga att överblicka och se enkla, funktionella, ibland eleganta lösningar - tekniska och grafiska - i komplexa sammanhang, att kommunicera faktamaterial på ett enkelt och lättbegripligt men korrekt sätt, att använda layout, textredigering, bild mm som funktionella kreativa verktyg för att effektivt nå mottagaren. Tillgänglighet och användarperspektiv är viktiga för mig - att anpassa det verbala och visuella budskapet efter mottagaren. Jag har en förkärlek för minimalism – en sådan minimalism som går ut på att hitta det viktiga och plocka bort all onödig distraktion så att budskapet går fram, klart och entydligt.

I övrigt fungerar webbsajtens olika delar som en demonstration av de färdigheter jag kan bidra med vid design- eller illustrationsuppdrag.