Visa varukorgen
Design & Illustration

Alert/2 med tre sittbrunnar

Alert/2 – Erik Granberg

Rapport och bild från Erik Granberg, med ett alternativt sätt att arrangera sittbrunnarna, som gör det möjligt att paddla K2:an ensam

"Hej Björn,
För ett par år sedan köpte jag ritningar till Alert/2 av dig. Min hustru och jag byggde kajaken i garaget under följande vinter. Kajaken blev "klar" så att vi kunde sjösätta till sommaren och börja paddla. Under nästa vinter har vi kompletterat med diverse detaljer som vi upptäckte behövs, hyvlat bort vikt från paddlarna m.m. Så länge som vi kan försöker vi undvika roder och enbart ha skädda för att hålla kajaken enkel. Jag fick experimentera lite med placering och utformning av skäddan för att kajaken inte skulle bli känslig för sidvind.

Vår version av Alert/2 är 6,20 m lång, helt enligt ritningen. Jag drog isär sittbrunnarna något så att vi fick plats med en tredje sittbrunn mellan dem. När vi paddlar båda två så är mittbrunnen packbrunn; den används som sittbrunn när man paddlar ensam. Vi har ännu inte på allvar försökt vara tre personer i kajaken; antagligen blir det dåligt utrymme för benen.

Vi är mycket nöjda med kajaken och med ritningen. Jag skickar en bild på kajaken om du skulle ha intresse av att visa ytterligare ett sätt att arrangera sitt- och packbrunnar. Bilden är tagen vid Kalvören i Björkskärsfjärden.

Hälsningar
Erik Granberg"

Kommentarer

Så utomordentligt skickliga folk är i händerna! Visserligen är jag försvuren åt ribb och duk-hållet, men inte ser jag snett på limmade saker. Finessen med ribb och duk-konstruktioner är att man kan lossa väven och göra om. Det är det jag gör nu. Jag går i en ständig skola och märker att jag alltid tittar efter linjer. Den bästa linjen...

Men vad jag egentligen vill veta, det är det här med den omtalade origami-kajaken. Någon på någon av dina avdelningar Björn sa att han skulle skaffa en sådan. Någon uppföljning av detta? Jag har sett bilder på nätet och jag vet inte - visst är det praktiskt att kunna få ned allting i en väska, men vacker är den ju inte och linjerna (där var det!) är ju inte precis vackra. Den ser knubbig ut helt enkelt.

Men rätta mig om jag har fel...

Skriv en kommentar