Visa varukorgen
Design & Illustration

Alleq - Kjell Munksten

Alleq nummer 2 på tur

Den som till äventyrs inte känner till Alleq är ursäktad. Alleq finns nämligen inte i min kajakkatalog. Det är en modell som är framtagen på beställning av Petrus i Tranås. Bakgrunden är densamma som för Qanik som jag ritade för Seabird Designs för ett par år sedan (den välkända Illorsuitkajaken från Grönland), som visat sig fungera väldigt bra och fått lysande recensioner. Men Alleq är inte en kopia av Qanik. Eftersom Petrus specificerade plywood för skrov och däck kunde jag gå ytterligare lite närmare originalkajaken - plywoodpanelerna efterliknar originalets ribb-och-duk-form bättre än den rundbottnade Qanik. Om det sedan är en för- eller nackdel är naturligtvis en smaksak, och kanske ointressant - skillnaden i egenskaper är marginell.

Petrus byggmetod innebär att den som vill ha en kajak utlöver det vanliga kan tillbringa en vecka i Petrus kajakverkstad och komma därfrån med en färdig Alleq (eller någon av Petrus övriga modeller om det passar bättre: Black Pearl, Sommen m.fl.).

Alleq nummer två som lämnade Petrus verkstad byggdes av Kjell Munksten (Alleq nummer ett finns här), som nu har skickat en kort rapport och ett par fina bilder:

”Hej Björn.

Jag var hos Petrus för ett år sen och byggde Alleq #2.

Det var fantastiskt roligt att bygga en egen och jag är så nöjd. Mycket trevlig modell att paddla. Ligger lätt i 7 Km/h. Rollar nästan lika bra som en BP, trots att den går bra att packa för en veckas paddling. Skäddan gör väldigt gott i sidvind, för den är ganska så rejält lovgirig. Men det justeras lätt bort med skäddan.

Tänkte att jag kunde skicka några foton på Lilla blå.

Ha´re gôtt
//Kjell”

Testpilot på bilderna är Per Börjesson med ett Frej- och ett BP-bygge bakom sig.

Alleq nummer 2 ute på tur

Kommentarer

Efter att ha provat kajaken hemma hos Kjell kan jag bara hålla med. Jättefin kajak att paddla och att se på. (skeddan behövdes inte alls då det blåste styv stiltje)

Skriv en kommentar