Visa varukorgen
Design & Illustration

Ännu fler Njordar

Många Njordar har gått i sjön den här sommaren. Här är två till:

Erik Johansson

Eriks nya Njord

Eriks nya Njord"Hej Björn

Njorden blev färdig söndagen den 27 juni. Har nu paddlat den ett tag och jag är helt frälst. Inte enbart för att jag har byggt den själv kan jag lova. Den är 520 cm och väger 16,8 kg exkl två lager färg.

Bilderna är från provpaddlingen och en tur i Misterhult. Om det är intressant så har vi även haft en lite byggblogg rullande. Den är inte så informativ men det finns ju lite bilder att kolla på: Adressen är: www.njord.info"

Eriks nya Njord


Anders Karlén

Anders nya Njord

"Hej Björn.

Slå blev min Njord klar. Eftersom jag är van den stabila Kavaten så var det med en viss oro som provturen togs. Skulle hon kännas för vingling...men nej .. det gick bra direkt. En lång dagstur på en gropig öppen sjö gick också över förväntan även om jag nog behöver mer träning i större vågor för att känna samma säkerhet som i Kavaten. Fartegenskaperna är härliga. Eftersom jag har en liten sittbrunn 38x50 så är ur- och istigningen lite besvärligare..speciellt ur. Inga vurpor än. Jag sitter tight och det krävs lite tillvänjning. Jag har ännu inte funnit rätt sittunderlagsarrangemang utan får prova vidare för nu vill rumpan krampa efter ett par timmar. Sedan är det dax för nästa fas i livet att lära sig eskimåsvängen så att den sitter i ryggmärgen.

Anders nya Njord

Hon är byggd i Western Red Ceder och vikten blev inkl luckarrangemang 14,7 kg. (Kavaten väger nästan 21 kg.) Det är väl ganska bra? Mått 51x549cm.

Var köper jag ett kapell bäst? Kanske senare också en sådan där integrerad kapelljacka?

Som jag berättade förut så kommer det nog att bli en grupp i vinter här i Norberg som vill bygga kajaker. Intresse finns och nu kan de provpaddla mina kajaker. Jag har ju sedan tidigare köpet av dig en Black Pearl ritning så det blir mitt vinterpjojekt då jag dessutom har Wester Red Cederribbor över så det räcker. Då kommer jag att testa metoden att limma ribborna som sista moment.

Har du några tips om Njorden som du vill framhålla?

Vänliga hälsningar
Anders Karlén, Norberg"

Kommentarer

Njords egenskaper vid olika längd ?

Lite intresserad av varför du Erik valde att bygga en så kort Njord som 520 cm.

Vilka "nya" egenskaper kan man vänta sig ? Njorden ritades ju för 585 cm (om jag förstår rätt). Även Anders valde en relativt kort kajak (549 cm).

En kort kajak blir förståss något lättare och får lite lägre friktion vid måttliga hastighet men vad kan man förvänta sig mer?

Njorden ritades från början 585 cm lång som en mycket snabb långturskajak, men konverterades i slutskedet till 559 cm längd - främst för att passa fler paddlare. En riktigt lång kajak får hög toppfart men blir tung att dra och kräver därför mycket styrka, teknik och uthållighet för att bli till någon nytta. Och eftersom det på ritningen finns anvisningar för att förkorta och förlänga upp till ca 10 %, är 559 en mer rimlig längd att utgå från.

En kortad Njord tappar en aning toppfart (roten ur ändringen), en aning lastkapacitet (linjärt med ändringen), en aning stabilitet (men eftersom det ofta är person kortare än mina 185 som kortar en Njord, hamnar tyngdpunkten lite lägre och resultatet kan lika gärna vara en nettovinst av stabilitet) och an aning vikt. Den blir en aning lättare att accelerera, bromsa och svänga, och förlorar an aning kursstabilitet (vilket inte är någon nackdel eftersom Njord byggs med justerbar skädda). Den blir naturligtvis lättare att hantera på och av biltaket och smidigare att förvara - platsbrist är ett vanligt skäl att förkorta...

Hej Jan

Björn har ju redan svarat på varför jag valde att korta Njorden: Jag saknar både styrka och teknik :)

Skämt åsido. Jag är 174, väger (borde väga) 65kg och kommer paddla Njorden mycket till vardags och då tänkte jag att det kunde passa att korta den för att den även olastad skulle ligga närmare den tänkta vattenlinjen. Att jag tappar lite toppfart gör mig inget och jag upplever den inte som det minsta instabil så Björns teorier verkar stämma som vanligt. Kompisen som också byggde en Njord och kortade sin till 533 cm var ute häromdagen och rejsade med två VKV-kajaker och de hade inte en chans att hänga med.

Skriv en kommentar