Visa varukorgen
Design & Illustration

Bassängtest med nya kajaken

Första bassängövningen med nya kajaken utföll till belåtenhet.På Malmö Kanotklubbs teknik- och säkerhetsövning 25/1 passade jag på att grundligt testa den nya kajaken med avseende på hanterbarhet. Den visade sig vara precis så lättrollad som jag hoppats. Handroll missade jag dock, men det kändes att den inte var långt borta. Däremot gör den goda slutstyvheten att det är lätt att vila på en "balance brace", som innebär att man sittande i kajaken håller sig flytande med axlar och nacke i vattnet (flytväst och paddel bidrar till flytkraft).

Stabiliteten kändes också ganska bra (man vänjer sig snabbt) - men naturligtvis är det också lättare att känna sig trygg i en varm bassäng än bland isflak och blåst ute i sundet.

Manöveregenskaperna är mycket bra. Kajaken svänger betydligt lättare än t ex Nomad trots att totallängden är 595 cm (de gjutna stävspetsarna la till några cm), lutar tryggt och stadigt om man vill snurra på en femöring. Den minimala våta ytan gör också att den känns snabb och kvick i vändningarna och mycket lättaccelererad.

Samtidigt är det ingen kajak för alla. Den har mycket begränsat packutrymme - tänkt mer som lekkajak och för dagsturer än som långfärdskajak (fast med minimal packning och lite packdisciplin klarar man sig säkert säkert en vecka. Eftersom initialstabiliteten är betydligt lägre än mina andra kajaker (vattenlinjebredden är bara 47 cm) bör man ha bra koll på paddelmotoriken för att ha full glädje av manöveregenskaperna.

På bilderna provkör en kollega - därav plastpaddeln. Luckorna är tejpade eftersom låsbeslagen inte är på plats än.

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar