Visa varukorgen
Design & Illustration

Bengt Carlsson – Njord för HBB 2010

Provpaddling med full last

Bengts Njord har varit klar i ett par år, och nu bär det av på HBB – preliminär start i slutet av maj.

På bilden ovan är det provpaddling med full HBB-last – total ekipagevikt ca 160 kg – vilket är en bit över Njords tänkta deplacement (syns på bilden att den ligger djupt i vattnet). I praktiken har det relativt liten betydelse för egenskaperna: den tar lite mer vatten på däck i krabb sjö, blir lite trögare i manövreringen och tappar en aning av slutstyvheten genom att däcket kommer under vatten vid mindre lutningsvinkel. Men de viktiga egenskaperna: mjuk och behaglig gång i sjö, tryggheten i besvärliga förhållanden, potentialen för snabba distanspassager med relativt liten ansträngning kommer inte att påverkas mer än marginellt. Kajaker har generellt en mycket stor marginal: den som läst Jim Danielssons 148 dagar, minns kanske att han startade i nordnorges vintervatten med drygt 242 kg ekipagevikt i en Iceflow med maxvikt 150 kg! Vattnet porlade om linfästena på däck!

Inför HBB-paddlingen har Njorden fått en uppfräschning: grafitbehandling av skrovet och nya kolfiberlock för att hålla luckorna säkert på plats.

Bengts blogg finns mer att läsa.

God tur, Bengt!

PS: till årets HBB är två Njordar (Bengt Carlsson och Hans Rengman) och två Isfjord (Andreas Westberg och Andreas Gustafsson) anmälda – alla fyra med grönlandspaddel (efter vad jag fått mig berättat).

Kommentarer

Lycka till, hoppas verkligen att det går riktigt bra med den snygga kajaken. Måste kännas tryggt att ha så mycket last med sig. Mycket överspolningar men stabil gång. Skall föja med på HBB sidan

Göran

Skriv en kommentar