Visa varukorgen
Design & Illustration

Black Pearl - Magnus Åström

Black Pearl på jungfrutur i klorerat vatten

Magnus Åström har sjösatt sin Black Pearl - med form ungefär efter ritningen men återförd till sin ursprungliga konstruktionsmetod: ribb och duk. Det innebär att Magnus kajak är en tolkning av min, som är en tolkning av Howard Chapelles tolkning av traditionella östgrönländska kajaker som de såg ut för ungefär hundra år sedan. För att göra bilden ovan (foto: John Wolgers) ännu mera intressant syns i förgrunden Sten E Karlssons SOF (skin-on-frame), inspirerad och byggd direkt efter Chapelles uppmätningsritning i "The Bark Canoes and Skin Boats of North America" . Synd att inte jag också kunde ha varit med - men det kanske blir tillfälle att samla alla tre versionerna vid något symposium eller någon träff någonstans senare i år...

Så här tycker Magnus efter provturen:

"I onsdags var det så dags för bassängtest av min ribb-och-dukversion av Black Pearl, i Eriksdalsbadet här i Stockholm.

Först fick den flyta själv en stund, för att se om duken var tät. De tre lager polyuretanfärg tätade utmärkt, visade det sig till min lättnad!

Det var med en blandning av barnslig förväntan, nervositet och stolthet jag klämde mig ner i sittbrunnen. Jag har valt att sänka fördäcket något jämfört med din ritning, och det märktes nu: den är trång, väldigt trång faktiskt, men i kom jag i alla fall. När mina 194 cm väl är på plats känns det dock riktigt bra.

Visst kändes det lite vingligt i början, men jag hade nog väntat mig att den skulle vara rankare. Och precis som du skriver på din hemsida, så finns ju sekundärstabiliteten där! Efter att ha paddlat runt ett tag kändes jag mig riktigt bekväm. Det var trångt i bassängen så jag kunde inte känna på någon fart, men glidet kändes riktigt bra, och accelerationen är det ju liksom inget att klaga på... Jag har inte vägt den med duk och färg på, men ramen vägde 12 kilo, så färdig bör den ligga på 14-15 kg.

Side sculling var hur bekvämt som helst. Bara att kasta sig ut, och sedan ligga där och slappa med ett brett leende på läpparna!

Och till och med jag, som tidigare inte har rollat just mer än en handfull gånger med Europaddel i plastkajak, rollade dessutom kontrollerat och utan ansträngning!

Bassängtiden tog slut alldeles för fort och jag kände bara att jag ville ha MER! Den är rolig, härlig att rolla, obeskrivligt vacker, och framför allt: jag har byggt den själv! Vad mer kan man begära?

Tack för en fantastisk kajak!"

Magnus egna bilder och kommentarer

Kommentarer

Det finns ännu inga kommentarer.

Skriv en kommentar