Visa varukorgen
Design & Illustration

Black Pearl som SOF

Foto: Magnus Åström

För andra gången har min Black Pearl återvänt till ursprunget. Förra gången var det Freya Hoffmeister som beställde ritningar och med dessa som utgångpunkt för dimensionering byggde en liten SOF (skin-on-frame), men med Tom Yost´s folder-metod - aluminiumstringers på plastspant och syntetduk med dragkedja.

Den här gången är det Magnus Åström som strax innan byggstart "realized I wasn't an epoxy kind of guy" men gillade kajakens linjer och byggde den traditionellt i ribb och duk - fast duken är inte på plats än.

Black Pearl är från början en adaption för stripbygge av en ursprunglig sydgrönländsk östgrönländsk (se Magnus kommentar nedan) kajak (nr 208 i Chappelle/Adneys bok) - och med Magnus version har den fullbordat varvet och är tillbaka vid ursprunget (bortsett från en storleksanpassning - moderna västerlänningar har en annan kroppskonstitution än 1800-talets inutiter)

Magnus har lagt ut lite bilder från bygget...

en.gifMagnus Åström´s Black pearl as a SOF

Kommentarer

Björn, du är på hugget märker jag!

En dryg minut efter att jag postat på QajaqUSA's forum har du redan lagt ut en notis här!

Jag påbörjade dukningen idag. Det är behagligt arbete, och fantastiskt att se skrovet framträda "på riktigt" för första gången.

Svindlande vackert! Något mer behövs inte tilläggas.

Jo, jag måste tillägga ett par saker. Magnus, om du använder bomullsduk att klä din vackra kajak med kommer jag med ett råd för fortsättningen (om du behöver några råd överhuvudtaget, du verkar komplett). Tre omgångar med kokt linolja (ja, jag har Björns information om den i tankarna) ger en färgton i stil med den där vackra japanska glasfiberkajaken Björn visar upp. Se bara till att ha kajaken inomhus därefter mellan sjösättningarna så behåller du denna vackra färgton. Liggande utomhus kommer snart det skitiga nedfallet från himlen att göra kajaken mörkbrun.

Vill du och andra skratta hysteriskt (det handlar inte om kajaker nu) så gå in på en sida med den engelske graffitikonstnären Banksy. Hemska, komiska och vansinniga saker. Han har t o m smugit in fejkade tavlor på berömda muséer. Helt sjukt - men jag har vrålat av skratt vid synen av varje sekvens.

Ja, Banksy är en riktig höjdare - en subversiv elegant (den farligaste sorten). Han gav ut en bok nyligen (Wall and Piece) med lite mer material än vad som finns på nätet...

Förresten, Björn, Harvey Golden har nu "officiellt" bekräftat att Chapelle har placerat förlagan till Black Pearl geografiskt fel (alltså #208 i Chapelle/Adney). Det var väl tämligen uppenbart, men Harvey bidrar även med följande information:

---

That kayak is actually an East Greenland kayak, collected ca. 1931 by Arthur Norcross. Not sure why H. Chapelle missed that, but museum records are not always 'in order'-- something I'm sure to be the victim of as well. H.C. undoubtedly used Kaj Birket-Smith's 1924 kayak typology to infer the kayak's origins as being 'South G.' Anyhow, Its a fine looking kayak /.../.

Best,

Harvey

---

Skriv en kommentar