Visa varukorgen
Design & Illustration

Blogroll och länksamlingar

Som den uppmärksamme kanske redan noterat har det tillkommit en så kallad blogroll på sidan (nedanför Google-annonserna). En blogroll är helt enkelt en rad länkar till kajaksajter med RSS-feed, som jag låter mitt RSS-program bevaka. En del av länkarna plockar jag bort ur RSS-programmet efterhand - de som uppdateras för sällan eller där uppdateringarna inte är intressanta - men här på sidan får de vara kvar som en komplett (?) lista över kajak-feeds.

Ibland letar jag efter länkar till sajter som jag varit inne på men inte hittar tillbaka till. Då finns två säkra utvägar - två Erik som tillhandahåller uppdaterade och relevanta länksamlingar: Erik Sjöstedt på kajak.nu och Erik van Woerkens på qajaq.be. Hittar man inte vad man söker där, har man förmodligen drömt alltihop...

Kommentarer

Intressanta länkar =)

Du kanske borde placera dom till höger om sidan istället, så man slipper scrolla 2 km ;)

(med 95% genomskinlighet när markören inte är över)

Har funderat i sådana banor från och till, men eftersom jag inte trivs med tanken att "rama in" det för mig viktiga innehållet, med en massa perifert material av rätt lågt intresse, kommer jag även fortsättningsvis att behålla tvåkolumnslayouten.

Detta kommer att bli ännu tydligare i en kommande version av sajten, där jag jobbar med att kombinera läsvänligheten från tryckta media med interaktivitet och korslänkning från webben.

En intressant trend i vardande är att flytta det perifera materialet till ett utökat footer-fält. Flera nya designer-sajter har testat detta de senaste månaderna - allra längst har Jeff Croft (http://www2.jeffcroft.com/) gått.

Jag är glad om du behåller nuvarande uppdelning för jag använder en bärbar dator med liten skärm, 12", och det är frustrerande med sidor där det viktiga innehållet bara är en pytteliten ruta i mitten.

Jadå, jag har snöat in lika mycket på tillgänglighet, webstandards och accessibility som på paddling med smala paddlar och trånga kajaker - så några försämringar på det området behöver ingen befara. Däremot jobbar jag med att förbättra den logiska organisationen av det växande materialet, sökfunktionerna och presentationen av innehållet - tydligare, lättare att hitta och lättare att läsa.

Det du beskriver, med innehållet hopklämt i en liten spalt i mitten på små skärmar är konsekvensen av "elastisk" layout när den är tanklöst och lite klumpigt kodad. När sådana kodpraxis blir trendig, följer många webbdesigners efter utan att riktigt ha koll på hur eller varför. Men det kan också göras rätt, med en minimibredd för innehållskolumnen och att det perifera materialet försvinner utanför skärmytan när skärmen är för liten för att rymma allt.

Skriv en kommentar