Visa varukorgen
Design & Illustration

Boktips: The Raven's Gift

John Turk: The Raven's GiftThe Raven's Gift läste jag för ett bra tag sedan, och borde ha berättat om den här. Bättre sent än aldrig...

Jon Turk har skrivit många böcker, om miljön och världen, och om friluftsaktiviteter: paddling, skidåkning, klättring mm, oftast i tämligen extrema varianter. I The Raven's Gift börjar det med en paddling över Berings Sund (de vatten där "The Deadliest Catch" utspelar sig ;-), men för övrigt är det inte så mycket paddling (en varning till den kommentator som för ett tag sedan ondgjorde sig över att jag inte bara skriver om kajaker och paddling ;-). Merparten handlar om hans omvälvande upplevelser av den urgamla shamankulturen på Kamtchakta-halvön. Det finns som väntat en del New-Age-vibbar i boken, men Turk snöar aldrig in på "resor" som Carlos Castaneda en gång gjorde och förblir till skillnad från Olga Kharitidi i "Schamanens cirkel" trovärdig (och skriver dessutom mycket bättre – fast det kan kanske bero på att jag läste Turk på originalspråket och Kharitidi i översättning).

Boken blir tvärtom en tämligen nyanserad beskrivning av de ibland svårbegripliga kulturella traditioner och djupgående kontakt med naturen som vi ibland kan uppfatta som övernaturliga, men som förmodligen bara ligger utanför vår egen kulturellt betingade övertro på rationell kausalitet. I slutet, efter en tragisk förlust, går han mycket sympatiskt igenom ungefär vad Joan Didion gjorde i "The Year of Magical Thinking".

Paddlingsböcker finns det gott om, både bra och dåliga, men The Raven's Gift blev en total läsupplevelse jag inte skulle vilja vara utan.

John Turk, The Ravens Gift, New York (St. Martin's Griffin) 2009.

Kommentarer

Thanks for that, Björn. Turk has several books out. I'll have to look into this one and his others further.

Skriv en kommentar